De la Universitatea "Valahia" din Târgovişte, anchetatorii au ridicat dosarele a trei persoane

Anchetatorii au verificat şi ridicat, marţi, de la Universitatea "Valahia" din Târgovişte, dosarele a trei absolvenţi ai Fundaţiei Ergorom 79-Universitatea "Alexandru Ghica" din Alexandria care au susţinut examenul de licenţă la universitatea din Târgovişte, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1025 afișări

Potrivit rectorului instituţiei, Ion Cucui, procurorii au ridicat trei dosare ale persoanelor care au absolvit Universitatea "Alexandru Ghica" din Alexandria, fiind vizate în special diplomele de bacalaureat ale acestora.

"Noi am verificat şi am cerut relaţii la liceele în cauză şi avem în acest moment confirmarea că aceste trei diplome de bacalaureat există în evidenţă, deci nu sunt false, astfel că din punctul nostru de vedere problema în ceea ce priveşte universitatea din Târgovişte nu există. S-au ridicat documentele de către anchetatori pe bază de proces-verbal pentru o verificare amănunţită şi aşteptăm acum concluziile acestora", a declarat rectorul Universităţii "Valahia" din Târgovişte.

Într-un comunicat transmis, în 17 martie, de către conducerea Universităţii "Valahia" din Târgovişte se preciza că la examenul de finalizare a studiilor cu licenţă din sesiunea februarie 2007 la această instituţie s-au înscris trei absolvenţi ai Fundaţiei Ergorom 79-Universitatea "Alexandru Ghica" din Alexandria.

"Candidaţii îndeplineau, conform actelor în original depuse la dosar, condiţiile legale de înscriere, condiţii verificate de personalul de specialitate al universităţii noastre şi au susţinut şi promovat examenul de licenţă în sesiunea precizată", se preciza în comunicatul Biroului Senatului Universităţii "Valahia" din Târgovişte.

"Am constatat că de la Universitatea Europa Ecor nu a venit la noi niciun un student sau absolvent, cel puţin în ultimii şase de ani de când eu sunt rector, iar de la Universitatea Alexandru Ghica din Alexandria au venit trei absolvenţi din promoţiile 2004 şi 2005, am verificat şi am constatat că această universitate a fost autorizată provizoriu în anul 2000, iar în 2002 i s-a retras autorizaţia, intrând în lichidare şi de aceea au venit acei absolvenţi la noi. Ei s-au prezentat în a doua sesiune din anul universitar 2006-2007, iar examenul susţinut de aceştia a fost conform prevederilor legale. Suntem hotărâţi să îi dăm în judecată pe cei care ne acuză de nereguli care nu există", declara, la acea dată, rectorul Universităţii "Valahia" din Târgovişte.

Surse din Parchetul Judecătoriei Sectorului 4 au declarat pentru MEDIAFAX că poliţiştii au ridicat, marţi, de la mai multe universităţi dosare de licenţă suspectate a fi false.

Potrivit surselor citate, instituţiile vizate sunt: Universitatea "Hyperion" din Bucureşti, Universitatea "Petrol şi Gaze" din Ploieşti, Facultatea Ecologică din Bucureşti, Universitatea de Ştiinţe şi Arte "Gheorghe Cristea", Universitatea "Valahia" din Târgovişte, Universitatea de Vest din Timişoara şi Acadamia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza".

Mai mulţi profesori de la Universităţile "Alexandru Ghica" şi "Europa Ecor" din Alexandria sunt cercetaţi pentru eliberarea a 15.000 de diplome şi foi matricole false. Potrivit poliţiştilor, dosarele de absolvire erau întocmite în numai câteva săptămâni, în domeniul economic, petrol şi gaze. Universităţile se aflau în proces de lichidare din 2001.

Coordonatorul reţelei de falsificatori este Mina Silviu Dobronauţeanu, fondatorul şi rectorul universităţilor "Alexandru Ghica" şi "Europa Ecor" din Alexandria.

Alte două persoane, Liviu Ionuţ Dencu, din Alexandria, şi Marian Vătăman, din Bucureşti, se ocupau de falsificarea actelor din dosar. Falsificatorii aveau ştampile cu timbrul sec al Ministerului Educaţiei şi Cercetării, fiind identice cu cele ale diverselor licee din ţară. O altă persoană, Mihaela Cristina Vătăman, completa documentele falsificate, iar Ion Părvuţoiu, fost colaborator al ASE Bucureşti, se ocupa de depunerea dosarelor falsificate pentru susţinerea examenelor de licenţă.

Un dosar falsificat costa între 3.000 şi 3.500 de euro. În plus, Mihaela Cristina Vătăman se prezenta la examenele de licenţă pentru persoanele care nu doreau să le susţină, fapt pentru care cerea 600 de euro.

Cu actele falsificate de această grupare, candidaţii susţineau examene de licenţă la universităţi acreditate din Bucureşti şi din ţară, precum "Hyperion", Universitatea "Petrol şi Gaze" din Ploieşti, Facultatea Ecologică Bucureşti, Universitatea "Gheorghe Cristea" sau Universitatea "Valahia" din Târgovişte.

În 11 martie, ofiţeri din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor – Sectorul 4 Poliţie au dispus începerea urmăririi penale in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, fals privind identitatea, falsificarea instrumentelor oficiale, folosirea instrumentelor oficiale false, iar în aceeaşi zi au fost obţinute de la Judecătoria Sectorului 4 patru autorizaţii de percheziţie în sectoarele 4 şi 6.

Corpul de Control al Ministerului Educaţiei a demarat, în urmă cu două săptămâni, o anchetă în cazul celor cinci persoane, între care şi doi foşti profesori universitari, suspectate că au eliberat diplome false şi foi matricole.

Ministerul Educaţiei Cercetării şi Inovării (MECI) s-a autosesizat în cazul diplomelor false, după articolele apărute în media, iar două echipe de control verifică simultan cele cinci universităţi unde au fost organizate examenele de licenţă pentru studenţii proveniţi de la cele două instituţii de învăţământ superior neacreditate, universităţile "Alexandru Ghica" şi "Europa Ecor" din Alexandria.

Verificările au vizat dosarele de înscriere la licenţă, respectiv diplomele de bacalaureat, copiile după catele de identitate, certificatele de naştere şi file matricole.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici