De Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, România se află la nouă luni de restricţii şi limitări ale drepturilor

  • Se împlinesc nouă luni de urgenţă şi alertă în România
  • Un raport al Avocatului Poporului arăta că au fost luate cele mai drastice măsuri din UE
  • Azi este sărbătorită Ziua Internaţională a Drepturilor Omului
  • Preşedintele Iohannis a transmis un mesaj cu această ocazie
1684 afișări
Imaginea articolului De Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, România se află la nouă luni de restricţii şi limitări ale drepturilor

De Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, România se află la nouă luni de restricţii şi limitări ale drepturilor

An de an, pe 10 decembrie, din 1948, sărbătorim Ziua Internaţională a Drepturilor Omului. În 2020, respectarea drepturilor fundamentale ale omului a devenit din ce în ce mai dificilă. Atât în lume, cât şi în România, unde se fac imediat nouă luni de când viaţa noastră s-a schimbat.

După două luni de urgenţă (perioada 16 martie-14 mai), România a trecut la jumătatea lunii mai la starea de alertă, care va continua cel puţin până pe 13 decembrie, când Guvernul interimar ar trebui să găseasă variantă constituţională prin care să o prelungească.
 
Într-un bilanţ întocmit de Avocatul Poporului, Renate Weber arăta că în ţară noastră au fost luate cele mai drastice măsuri în sensul restrângerii unor drepturi şi libertăţi, cu menţiunea că unele dintre ele au fost benefice pentru oprirea răspândirii virusului.
 
În plus, a fost cea mai lungă perioadă de restricţii dintre ţările membre UE şi aplicate cele mai multe amenzi - 310.000 amenzi în valoare de 120 milioane de euro, date doar în perioada stării de urgenţă şi declarate, ulterior, neconstituţionale. 
 
Drepturile fundamentale afectate sau restricţionate în România, de la începutul epidemiei, sunt următoarele:
  • dreptul la liberă circulaţie;
  • dreptul la respectarea vieţii private şi de familie;
  • inviolabilitatea domiciliului;
  • dreptul la educaţie;
  • libertatea de întrunire şi de asociere;
  • dreptul la ocrotirea proprietăţii private;
  • dreptul la grevă;
  • libertatea economică.
Unde mai punem că România e zilele astea în mijlocul unui scandal de rasism după incidentul în care a fost implicat arbitrul de fotbal Sebastian Colţescu. Iar violenţa în familie rămâne o altă problemă serioasă cu care se confruntă societatea românească. 
 
„Ziua Internaţională a Drepturilor Omului este un prilej pentru ca fiecare dintre noi să reflecteze asupra rolului pe care îl poate avea în respectarea şi protejarea drepturilor celui de lângă noi, în responsabilitatea pe care trebuie să o manifestăm faţă de semenii noştri”, transmite Klaus Iohannis, preşedintele României.
 
„Ar fi bine să facem o legislaţie care să fie făcută nu doar aşa, în câteva zile, şi după o consultare şi cu specialişti, epidemiologi, specialişti în drept constituţional, în psihologie, în drepturile omului, aşa cum se face o legislaţie. Pandemia ar putea să mai dureze şi vreo doi ani. Şi mă întreb, în mod firesc, dacă prelungim starea de alertă încă doi ani? Răspunsurile acestea trebuie să le dea Parlamentul României. Legiferarea făcută cât mai transparent, cu dezbatere publică, îi ajută pe oameni să înţeleagă că o lege este bună pentru ei, că trebuie să o respecte pentru că este bună pentru ei. Pentru că doar respectarea legii de frica sancţiunilor nu cred că este o soluţie pe termen lung”, spune Renate Weber, Avocatul Poporului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici