Debut de an şcolar: unii la cort, alţii în şcoli cu finisaje de lux

Şcoli moderne, proaspăt renovate dar şi unităţi sărăcăcioase şi neavizate sanitar îşi vor primi deopotrivă elevii, luni, la festivităţile de deschidere a anului şcolar anunţându-şi participarea primari, prefecţi, oameni politici, premierul, responsabili de situaţia în şcoli.

1 afișare
Imaginea articolului Debut de an şcolar: unii la cort, alţii în şcoli cu finisaje de lux

Debut de an şcolar: unii vor învăţa la cort, alţii în şcoli cu finisaje de lux

Anul şcolar începe şi în 2007 cu o treime din unităţile de învăţământ neavizate sanitar, dar şi cu situaţii extreme: unii elevi - nu mulţi - vor merge în săli de clasă moderne, încălzite, dotate cu toate facilităţile, în timp ce alţii - la fel de puţini, e drept - vor începe anul şcolar în corturi, montate în faţa primăriilor.

O sută de preşcolari şi elevi din localitatea hunedoreană Şoimuş vor începe anul şcolar 2007-2008 într-un cort amplasat în faţa Primăriei, la Căminul Cultural şi la Casa Căsătoriilor, pentru că imobilul în care funcţiona şcoala a fost retrocedat. Potrivit primarului comunei Şoimuş, Laurenţiu Nistor, cele două familii s-au oferit să închirieze clădirea contra sumei de aproximativ 40 de milioane de lei vechi lunar, dar Primăria nu are banii aceştia.

„Două clase vor învăţa în Căminul Cultural, iar pe copiii de grădiniţă îi vom caza în Casa Căsătoriilor”, a afirmat primarul Laurenţiu Nistor.

Situaţia copiilor de la Şoimuş este cea mediatizată, însă în ţară există situaţii similare. Deşi au existat bani de la Guvern - sute de milioane de euro - accesul copiilor la educaţie în condiţii civilizate rămâne imposibil de realizat, mai ales în zona rurală, din cauza delăsării edililor şi a aparatului birocratic impus de ministerul Educaţiei.

De aceea, după jumătate de an în care au avut tot timpul din lume să acceseze fonduri şi să realizeze lucrările de renovare a şcolilor, guvernanţii constată că primarii nu au folosit nici măcar jumătate din sutele de milioane de euro puse la dispoziţie. Bani destinaţi dotărilor elementare pentru o şcoală: grup sanitar, ferestre, mobilier.

Concluzia: ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, a afirmat în faţa Comisiei de învăţământ a Camerei Deputaţilor că doar 58 la sută din unităţile de învăţământ au autorizaţie de funcţionare. Din cele 24.063 de unităţi de învăţământ, 2.193 nu au depus încă solicitări pentru autorizaţii, 5.721 nu au obţinut autorizaţia sanitară de funcţionare din cauza lipsei apei sau a grupurilor sanitare, iar altele 2.264 nu au încheiate lucrările contractate.

Asta deoarece structurile locale nu au putut absorbi fondurile alocate de minister pentru că unităţile de învăţământ nu au încheiat contracte pentru modernizare şi reparaţii.

Adomniţei a spus că Guvernul va aloca în curând, printr-o Hotărâre de Guvern, alte 400 de milioane lei (adică peste 100 milioane euro), pentru a fi transferaţi de la bugetul central la cele locale, în structurile din Ministerul Educaţiei, exclusiv pentru finalizarea unor lucrări deja contractate. În plus, tot printr-o Hotărâre de Guvern urmează să fie alocate 100 de milioane lei către inspectoratele judeţene.

Până când primarii vor învăţa să cheltuie banii, prăpastia dintre rural şi urban se adânceşte. În oraşe, în special în cele mari, elevii îşi iau notiţe pe laptop, în timp ce la sate elevii de la I - IV încă mai învaţă să socotească cu abacul.

Responsabilii de această situaţie nu se sfiiesc însă să se arate în faţa electoratului. Deputaţii şi senatorii nu vor lucra luni, pentru a fi prezenţi în circumscripţiile electorale la deschiderea anului şcolar. Tot luni, premierul şi membrii Cabinetului vor fi în ţară pentru a certa primarii că nu au cheltuit banii pentru a repara şcolile. Şeful statului îl lasă corijent pe ministrul Educaţiei, din cauza lucrărilor nefinalizate în unele şcoli. Primarii vor fi prezenţi - cu tot cu camere Tv - la şcolile care arată bine.

În tot acest circ şi această învălmăşeală, copiii din Şoimuş se vor strecura prin spatele camerelor de filmat, pe lângă aparatelor foto şi din raza vizuală a autorităţilor îndreptându-se, tăcuţi, spre cortul care le va fi "şcoală" în 2007 - 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici