Debut pentru Secţia de anchetare a magistraţilor. Departamentul preia 1.400 de dosare. Lazăr: E un volum important

Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat că Secţia pentru anchetarea infracţiunilor din justiţie va prelua un volum de 1.400 de dosare cu magistraţi, subliniind că marţi începe activitatea acestei structuri din cadrul Parchetului General.

728 afișări
Imaginea articolului Debut pentru Secţia de anchetare a magistraţilor. Departamentul preia 1.400 de dosare. Lazăr: E un volum important

Debut pentru Secţia de anchetare a magistraţilor. Departamentul preia 1.400 de dosare. Lazăr: E un volum important

„Cică 1.400 de dosare (vor fi preluate, n.r.). Este un volum important de dosare. Azi (marţi, n.r.) va incepe activitatea. Vom avea un comunicat de presă”, a declarat procurorul general, Augustin Lazăr, la sediul Parchetului General.

Procurorii care fac parte din Secţia pentru anchetarea magistraţilor spun că îşi încep activitatea cu gânduri bune şi că sunt convinşi că vor face faţă provocărilor. Adina Florea, propusă pentru şefia DNA, ocupă un post de execuţie în această structură, spune că e gata să înceapă activitatea.

„Cu gânduri foarte bune. Ne apucăm de treabă”, a declarat procurorul Adina Florea, la intrarea în sediul Parchetului General.

De asemenea, la fel de încrezător este şi procurorul Sorin Iaşinovschi: „Sunt foarte pregătit. Orice activitate începe cu totul bine pus la punct. Ştiu că voi face faţă”.

Procurorul Codruţa Chindea a declarat, la intrarea în instituţie, că nu are emoţii.

„Încă suntem la început, în faţa organizatorică. Emoţii, nu am, asta facem de 20 de ani. Este o muncă ca şi oricare alta. Trebuie să fim echilibraţi şi corect. Am 21 de ani de magistratură”, a declarat procurorul Codruţa Chindea.

PG: Secţia de anchetă poate efectua urmărire penală şi pentru infracţiunile membrilor CSM

Parchetul General anunţă că Secţia pentru anchetarea infracţiunilor din justiţie a devenit operaţională marţi şi că are competenţa de a efectua urmărirea penală pentru magistraţi, inclusiv pentru membrii CSM. Secţia va prelua dosarele cu magistraţi de la DNA, dar şi de la alte structuri de parchet.

„Azi, 23 octombrie 2018, a devenit operaţională Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Secţia are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii şi judecătorii şi procurorii militari, secţia păstrându-şi competenţa de urmărire penală şi în situaţia în care alături de judecători şi procurori sunt cercetate şi alte persoane”, au precizat reprezentanţii Parchetului General, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, dosarele la DNA, dar şi la alte unităţi de parchet, precum şi dosarele soluţionate până la acestă dată care privesc infracţiuni săvârşite de judecători sau procurori se preiau de către Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

Secţia de anchetare a infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului General devine operaţională începând de marţi. La această secţie va lucra Adina Florea, propunerea ministrului Justiţiei pentru şefia DNA, în calitate de procuror pe funcţie de execuţie.

Adina Florea, propunerea ministrului Justiţiei pentru şefia DNA, a fost acceptată, de către comisia formată din membri CSM, pentru funcţia de procuror pe funcţie de execuţie. Adina Florea, propusă de ministrul Justiţiei la conducerea DNA, a declarat că înscrierea pentru un post de procuror de execuţie în Secţia de anchetă a magistraţilor nu este o variantă de rezervă, reiterând ideea potrivit căreia, dacă va fi acceptată de Klaus Iohannis la DNA, va merge acolo.

Procurorul-şef al Secţiei este Florena Strechi, de la Parchetul General. De asemenea, pe funcţii de execuţie vor lucra şi procurorii Codruţa Chindea (de la Braşov), Sorin Iasinovschi (de la Suceava) şi Magdalena Olteanu (de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 6).

Guvernul a adoptat, pe 10 octombrie, ordonanţa de urgenţă pentru operaţionalizarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, a anunţat ministrul Justiţiei. Tudorel Toader a precizat că dosarele de la DNA în care sunt investigaţi magistraţi se vor muta la Ministerul Public.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici