Decalaj important între România şi UE în privinţa bugetului alocat educaţiei

România a reuşit în anul 2006 să se apropie semnificativ de media ţărilor membre ale UE în ceea ce priveşte cheltuielile publice pentru educaţie, ca procent din PIB, dar rămâne totuşi un decalaj important în ceea ce priveşte valoarea absolută a fondurilor.

15 afișări
Imaginea articolului Decalaj important între România şi UE în privinţa bugetului alocat educaţiei

Decalaj important între România şi UE în privinţa bugetului alocat educaţiei

Potrivit raportului Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului privind starea învăţământului, publicat pe site-ul instituţiei, România avea disponibil pentru educaţie un buget de aproape cinci ori mai redus decât Olanda.

Trebuie remarcat şi faptul că România are o valoare a PIB per capita (la paritatea puterii de cumpărare) de numai 36,2% în comparaţie cu media UE 25.

Cheltuielile publice pentru educaţie se situează la un nivel constant în ultimii ani, în jurul a 8% din totalul cheltuielilor publice. România rămâne unul dintre puţinele state europene care orientează mai puţin de 10% spre acest sector. Cea mai mare parte a cheltuielilor pentru educaţie (peste 95%) este asigurată de la /sau prin bugetul local.

În Europa sunt câteva state, precum Cipru, Malta, Marea Britanie, (date Eurostat - 2003) care au un nivel semnificativ al cheltuielilor din surse private.

Ponderea cheltuielilor de personal în totalul cheltuielilor pentru educaţie s-a menţinut, în anul 2006, la un nivel relativ constant în comparaţie cu anii precedenţi, de 73,75 la sută, cu excepţia învăţământului secundar superior şi post-secundar non-terţiar.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici