Amendat în timpul stării de urgenţă? Decizia CCR, tradusă în propoziţii simple

  • Până când decizia CCR privind amenzile nu este publicată în Monitorul Oficial, nu produce efecte, deci se mai pot aplica amenzi.
  • CCR nu a anulat nicio amendă, dar cei amendaţi pot merge în instanţă şi câştigă procesul.
  • „Ca urmare a acestei decizii, regimul stării de urgenţă poate fi considerat ca fiind unul haotic”, susţin reprezentanţii APADOR-CH.
6076 afișări
Imaginea articolului Amendat în timpul stării de urgenţă? Decizia CCR, tradusă în propoziţii simple

Decizia CCR privind amenzile, tradusă în propoziţii simple

APADOR-CH, asociaţie care luptă pentru drepturile omului, a explicat, în propoziţii simple, decizia CCR privind amenzile din starea de urgenţă.

Iată sinteza realizată de Asociaţie.

1. Starea de urgenţă este constituţională - Nu se pune problema „anulării” ei.

2. Nu sunt constituţionale amenzile date pentru nerespectarea stării de urgenţă - Aceasta înseamnă că nu au bază constituţională nici amenzile „mici”  şi nici amenzile „mari” (cele aplicate după majorarea amenzilor, care a fost stabilită prin OUG nr. 34/2020).

3. Se mai pot da amenzi acum? Până la publicarea acestei decizii în Monitorul Oficial, ea nu produce nici un efect. Deci se mai pot aplica amenzile stabilite prin ordonanţe. Din punct de vedere practic, aceste amenzi aplicate devin inutile, deoarece pot fi contestate la instanţă şi vor fi anulate.

4. Mai pot fi contestate amenzile? CCR nu a anulat nicio amendă, dar fiecare persoană amendată, dacă se mai află în termenul de contestaţie, poate contesta amenda în instanţă şi va câştiga procesul.

5. Amenzile pentru tulburarea ordinii publice şi dosarele penale pentru răspândirea bolilor rămân în vigoare.

6. Ce trebuie să facă Parlamentul şi Guvernul mai departe? „Parlamentul va trebui să reglementeze clar şi previzibil regimul stării de urgenţă, printr-o lege care să ţină cont de recenta decizie a Curţii Constituţionale. În prezent, ca urmare a acestei decizii, regimul stării de urgenţă poate fi considerat ca fiind unul haotic”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici