Delfinariul din Constanţa va fi extins şi va găzdui încă patru mamifere marine

Delfinariul din Constanţa, unicul în România, va fi extins cu fonduri de la Ministerului Turismului, urmând ca la finalizarea lucrărilor să găzduiască şase delfini şi nu doar două exemplare, ca în prezent. Valoarea investiţiei depăşeşte 26 de milioane de lei.

185 afișări
Imaginea articolului Delfinariul din Constanţa va fi extins şi va găzdui încă patru mamifere marine

Delfinariul din Constanţa va fi extins şi va găzdui încă patru mamifere marine

Consilierii judeţeni din Constanţa au aprobat, miercuri, în şedinţă, proiectul de hotărâre privind extinderea Delfinariului din Constanţa, valoarea totală a acestuia ridicându-se la 26.367.659,10 lei inclusiv TVA, banii urmând să provină din bugetul Ministerului Turismului.

„E un proiect pe care l-am lucrat. Ne-am zbătut în ultimul an şi jumătate. A fost de pe vremea domnului ministru Dobre, au continuat cu domnul ministru Trif… Este un proiect de aproape 5 milioane de euro şi sperăm ca în perioada următoare să semnăm şi finanţarea”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Horia Ţuţuianu.

Actuala configuraţie a Delfinariului datează din 1972.

Proiectul nou vizează între altele, dezvoltarea unui obiectiv turistic competitiv pe plan internaţional, care să respecte reglementările în vigoare privind condiţiile minime de deţinere a mamiferelor marine.

„Vorbim despre o extindere, o casă mai mare pentru aceşti delfini şi, bineînţeles că în situaţia în care avem o casă mai mare, ne putem permite să aducem şi alţi delfini, născuţi în condiţii de control uman sau captivitate, care vor întregi o familie mai mare a unor animale care îşi doresc grupul, societatea”, a declarat directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii (CMSN) Constanţa, din care face parte Delfinariul, Adrian Bâlbă.

El spune că actualele dimensiuni ale Delfinariului limitează în prezent la doi numărul delfinilor care evoluează aici, dar în viitor aceştia vor avea o „casă” de aproximativ trei ori mai mare decât cea din prezent, corespunzătoare normelor europene, ce va fi gata până în 2023.

„Recomandarea internaţională şi românească este ca grupul să fie de minim două şi ideal şase exemplare. Acesta este motivul pentru care, într-o casă mai mare, vom putea aduce mai mulţi delfini după ce o vom avea. E motivul pentru care acum avem doar doi delfini, pentru că avem o suprafaţă de doar 250 de metri, faţă de un minim de 800 cum cere legea din 2023. Până în 2023 funcţionăm aşa cum suntem la ora actuală”, a explicat Bâlbă.

Potrivit acestuia, extinderea Delfinariului va duce şi la creşterea numărului mamiferelor care vor evolua aici în viitor.

„Vrem să aducem 4,5,6 exemplare. Acest proiect a fost gândit de o echipă a CJ şi care, cu un proiectant, au reuşit să realizeze o casă interesantă pentru delfini. O casă care înseamnă inclusiv un bazin de retenţie, un bazin de separaţie, înseamnă posibilitatea de a realiza chiar şi pui la Delfinariu Constanţa. Ne dorim să avem condiţii mai bune pentru animale, să respectăm legislaţia. Dorim, de asemenea, să asigurăm condiţii de educaţie pentru vizitatori. Delfinii din Delfinarii sunt ambasadorii celor din natură. Sunt delfini care au rolul de a transmite educaţia de mediu, responsabilitatea faţă de mediu, responsabilitate care anul acesta a fost culeasă de 360.000 de vizitatori”, a mai declarat directorul CMSN Constanţa.

În prezent, din componenţa Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa fac parte Delfinariul, Acvariul, Planetariul şi Observatorul Astronomic, Microrezervaţia şi Expoziţia de Păsări Exotice şi de Decor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici