Deponenţii CEC pentru Dacii, despăgubiţi în titluri de stat

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 156/2007, prin care persoanele fizice care au constituit depozite la CEC pentru achiziţionarea unui autoturism Dacia, până la 15 februarie1992, vor fi despăgubiţi de stat, valoarea totală însumând 759.784.117,26 l lei.

46 afișări
Imaginea articolului Deponenţii CEC pentru Dacii, despăgubiţi în titluri de stat

Deponenţii CEC pentru Dacii, despăgubiţi în titluri de stat

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 156/2007 pentru modificarea şi completarea Legii nr.146/2007 privind despăgubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. - S.A. în vederea achiziţionării de autoturisme Dacia a fost adoptat de plenul Senatului cu 59 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi 4 abţineri.

Plenul Senatului a adoptat şi o serie de amendamente ale senatorului UDMR Gyorgy Frunda, potrivit cărora de despăgubiri vor beneficia şi persoanele fizice care în perioada 22 decembrie 1989 - 15 februarie 1992 şi-au transferat depunerile în vederea achiziţionării de autoturisme Dacia de la CEC la BRD, cu acelaşi scop.

Amendamentul senatorului UDMR a fost adoptat cu 46 de voturi "pentru", 11 voturi "împotrivă" şi 6 abţineri, fiind susţinut de toate grupurile parlamentare din Senat, mai puţin de către reprezentantul Executivului şi de Comisia juridică.

Actul normativ prevede că persoanele fizice care până la data de 15 februarie 1992 au depus bani la CEC în vederea achiziţionării de autoturisme, au dreptul să obţină despăgubiri băneşti dacă depozitele astfel constituite existente în conturile active îndeplinesc condiţia neafectării soldului iniţial.

Depozitele existente în conturile active care îndeplinesc condiţia neafectării soldului iniţial sunt acele depozite constituite din sume reprezentând avansuri sau depuneri integrale în vederea achiziţionării de autoturisme, existente în sold, fără dobânda aferentă şi din care nu s-au efectuat retrageri.

Valoarea totală a despăgubirilor, potrivit proiectului de lege, însumează 759.784.117,26 lei şi reprezintă cumulul despăgubirilor calculate de CEC, prin indexare, de la data depunerii şi până la data de 31 iulie 2007, a sumelor existente în cele 37.462 de depozite constituite, cu indicii preţurilor de consum comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică, din care se deduce dobânda legală bonificată de CEC pe perioada cât a fost acordată.

Suma de 759.784.117,26 lei este asigurată de Ministerul Economiei şi Finanţelor prin emisiunea de titluri de stat de valoare nominală totală egală cu valoarea totală a despăgubirii. Titlurile de stat se emit în două tranşe, pe numele CEC, sunt nenegociabile, nepurtătoare de dobândă şi au scadenţa la un an de la data emisiunii.

Titlurile de stat emise în prima tranşă au dată de emisiune 21 decembrie 2007, iar cele emise în cea de-a doua tranşă au ca dată de emisiune 21 ianuarie 2008.

Valoarea nominală a primei tranşe a emisiunii este de 405.081.645,39 lei, corespunzătoare unui număr de 19.917 deponenţi, iar valoatrea nominală totată a celei de-a doua tranşe a emisiunii este de 354.702.531,87 lei, corespunzătoare unui număr de 17.545 deponenţi.

Valoarea nominală individuală a fiecărui titlu de stat este egală cu valoarea individuală a despăgubirii calculată de CEC, pe numele fiecăruia dintre cei 37.462 de deponenţi.

Cu data fiecărei emisiuni de tituluri de stat, CEC înregistrează în conturi deschise pe numele deponenţilor obligaţia de plată la scadenţă a sumei reprezentând valoarea nominală individuală a titlurilor de stat care este egală cu valoarea individuală a despăgubirii covenite fiecăruia dintre aceştia.

La data scadenţei, fiecărei emisiuni de titluri de stat, Ministerul Economiei şi Finanţelor procedează la răscumpărarea acestora, prin plata pe numele CEC a sumei reprezentând valoarea nominală totală a emisiunii titlurilor de stat.

În prima zi bancară imediat următoare datei scadenţei fiecărei emisiuni de titluri de stat, CEC procedează la stingerea obligaţiei de plată, prin alimentarea fiecărui cont al deponenţilor cu suma reprezentând valoarea individuală a despăgubirii, sumă care începând cu această dată este purtătoare de dobândă.

Începând cu această dată prevăzută de lege, persoanele fizice care au dreptul la despăgubiri se pot prezenta la ghişeele CEC în vederea punerii la dispoziţia acestora a sumelor cuvenite.

Pentru a intra în posesia sumelor reprezentând valoarea despăgubirii, deponenţii, mandatarii sau succesorii legali ai acestora vor prezenta în original documentele "cec cu sumă limitată" şi "act de identitate" valabil, acte de stare civilă, procură specială autentificată, certificat de moştenitor şi alte documente legale, după caz.

Proiectul de lege specifică faptul că întreaga responsabilitate pentru realizarea şi corectitudinea sumelor reprezentând valoarea despăgubirilor precum şi aducerea la îndeplinire a acţiunilor de despăgubire efectivă a persoanelor fizice beneficiare ale acestora revine Casei de Economii şi Consemnaţiuni.

Proiectul de lege va ajunge în dezbaterea Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional, Senatul fiind prima Cameră sesizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici