Deputaţii au respins legea care le permitea parlamentarilor să aibă calitatea de comercianţi

Deputaţii au respins, miercuri, proiectul de lege care prevedea eliminarea incompatibilităţii funcţiilor de deputat, senator, membru al Guvernului, primar, preşedinte al Consiliului Judeţean, cu calitatea de comerciant persoană fizică.

504 afișări
Imaginea articolului Deputaţii au respins legea care le permitea parlamentarilor să aibă calitatea de comercianţi

Deputaţii au respins legea care permitea parlamentarilor să aibă calitatea de comercianţi

Deputaţii au respins proiectul privind modificarea Legii nr.161/2003 în legătură cu unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis pe 22 ianuarie legea la CCR, iar judecătorii Curţii au decis că iniţiativa este neconstituţională în integralitatea ei.

CCR a apreciat că prin eliminarea incompatibilităţii unor funcţii sau demnităţi publice cu calitatea de comerciant persoană fizică, Legea pentru modificarea Legii. 161/2003 diminuează standardele de integritate, aducând atingere statului de drept.

De asemenea, judecătorii constituţionali au precizat că incompatibilităţile nu constituie o restrângere a exerciţiului unor drepturi şi libertăţi, ci reprezintă o garanţie de natură să confere o autoritate morală de necontestat persoanelor care exercită anumite mandate.

Legea avea ca obiect de reglementare modificarea Legii nr. 161/2003, în sensul eliminării incompatibilităţii funcţiilor de deputat, senator, membru al Guvernului, prefect, subprefect, primar, viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean cu calitatea de comerciant persoană fizică.

Camera Deputaţilor a respins proiectul în calitate de for decizional, după ce iniţiativa fusese respins de Senat în luna septembrie, după ce CCR a declarat actul normativ ca fiind neconstituţional în totalitatea lui.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici