Deputatul Ion Stan are interdicţie de a părăsi ţara în timpul judecării dosarului de corupţie

Instanţa supremă a stabilit ca deputatul Ion Stan să aibă interdicţie de a părăsi ţara în timpul judecării dosarului de corupţie, dezbaterile în această cauză urmând să înceapă în 10 iunie.

94 afișări
Imaginea articolului Deputatul Ion Stan are interdicţie de a părăsi ţara în timpul judecării dosarului de corupţie

Ion Stan (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dezbătut luni, la un prim termen din dosarul de corupţie al deputatului Ion Stan, legalitatea şi temeinicia măsurii interdicţiei de a părăsi ţara, dispusă de procurorii anticorupţie pe parcursul urmăririi penale.

Instanţa a constatat că măsura este legală şi temeinică şi a dispus ca ea să rămână valabilă pe durata judecării dosarului.

Decizia poate fi atacată de Ion Stan cu recurs la completul de cinci judecători de la instanţa supremă.

Judecarea dosarului în care Ion Stan este acuzat de fapte de corupţie va începe la 10 iunie.

În 27 februarie, deputatul Ion Stan a fost trimis în judecată pentru două infracţiuni de trafic de influenţă.

Procurorii l-au acuzat pe deputatul Ion Stan că ar fi pretins sume importante de bani în schimbul cărora s-ar fi angajat faţă de omul de afaceri Nicuşor Dima, care i-ar fi sponsorizat campania electorală, că îi va obţine contracte cu statul.

Potrivit procurorilor, în perioada 12 -14 noiembrie 2012, Stan i-ar fi solicitat lui Nicuşor Dima 130.000 de lei pentru a achiziţiona combustibilului necesar unor autoturisme ce urmau să fie folosite în campania electorală. De asemenea, din banii respectivi urmau să fie cumpărate alimente pentru a fi împărţite alegătorilor în preajma alegerilor parlamentare din 9 decembrie 2012.

În schimb, Ion Stan i-ar fi promis omului de afaceri Nicuşor Dima, denunţătorul din acest dosar, că îi va obţine contracte cu statul, prin influenţa pe care o are asupra unor funcţionari cu putere de decizie.

"În zilele de 16, 19, 21 şi 22 noiembrie 2012, inculpatul Stan Ion a primit, prin intermediul şoferului său, Sarca Florin, patru tranşe a câte 15.000 lei fiecare (în total 60.000 lei) o parte din bani fiind folosiţi pentru achiziţionarea unor materiale de promovare ce urmau a fi împărţite în campania electorală", potrivit procurorilor.

Totodată, procurorii au mai arătat în documentul citat că, în perioada mai-noiembrie 2009, Ion Stan, în calitate de preşedinte al organizaţiei judeţene Dâmboviţa a unui partid politic, "în baza unei pretinderi anterioare, a primit, în mod indirect, în beneficiul formaţiunii politice din care face parte, de la acelaşi denunţător (Nicuşor Dima, n.r.), produse pentru campania electorală în valoare de circa 535.000 lei".

În schimbul acestor produse, Ion Stan ar fi spus că va interveni la primarii unor localităţi din judeţul Dâmboviţa pentru a încheia contracte cu firme controlate direct sau indirect de Nicuşor Dima.

DNA a precizat că în cazul şoferului deputatului, Florin Sarca, s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală pentru trafic de influenţă, întrucât a reieşit că faptei îi lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii sub aspectul laturii subiective, respectiv intenţia directă şi cunoaşterea faptei penale a autorului.

Solicitarea de încuviinţare a arestării preventive a lui Ion Stan a fost respinsă la 21 decembrie 2012 de plenul Camerei Deputaţilor. Având în vedere circumstanţele legate de imunitatea parlamentară, procurorii au dispus în cazul lui Ion Stan măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, declara, după respingerea în plenul Camerei a ridicării imunităţii lui Ion Stan, că acesta nu mai poate face parte din PSD şi că soluţia, în urma votului deputaţilor, ar fi ca acesta să demisioneze din Parlament. Ulterior, deputatul Ion Stan şi-a anunţat demisia din PSD.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici