Deputatul PSD Iulian Badea intervine în scandalul Bojdeucii lui Creangă: E un atac la adresa propriei demnităţi a poporului român

Subiectul restaurării casei memoriale a lui Ion Creangă se mută de la Ministerul Culturii în Camera Deputaţilor.

493 afișări
Imaginea articolului Deputatul PSD Iulian Badea intervine în scandalul Bojdeucii lui Creangă: E un atac la adresa propriei demnităţi a poporului român

Bojdeuca lui Ion Creangă, refăcută

Se aprinde subiectul restaurării casei memoriale a lui Ion Creangă. După ce Raluca Turcan, ministrul Culturii, a trimis Corpul de Control la Iaşi, pentru verificarea legalităţii avizului în legătură cu intervenţia asupra monumentului istoric „Bojdeuca scriitorului Ion Creangă”, „cartoful fierbinte” s-a mutat la comisiile din Parlament.

Autorităţilor locale din Copou li se reproşează că au pus termopane şi au modernizat un simbol naţional care ar fi trebuit să păstreze patina timpului. În replică, oficialităţile din Iaşi se apără spunând că au respectat întocmai normele în vigoare.

Deputatul PSD Iulian Badea (foto în articol), membru în Comisia de Cultură şi Mass-Media, anunţă, în exclusivitate pentru Mediafax, că a decis să audieze în Parlament conducerea Direcţiei Judeţene de Cultură Iaşi.

„Am condus recent lucrările Comisiei pentru Cultura şi Masa-media din Camera Deputaţilor. Pe lângă punctele înscrise pe ordinea de zi, un raport şi un aviz, ar fi trebuit să fie audiat în aceeaşi zi, la distanţă, pe o platformă online, directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Cultură Iaşi. La iniţiativa mea, ca lider al parlamentarilor PSD din această comisie de specialitate, s-a amânat această întrevedere.

Ea s-a amânat pentru că mi-am dorit o întâlnire nemijlocită, faţă în faţă, în care să putem discuta pe larg subiectul casei memoriale a lui Ion Creangă. Nu mi-a plăcut această formă de eschivă din partea domnului director. Consider că, pentru a pleca cu toţii edificaţi, este nevoie de o întâlnire într-un format fizic, în interiorul comisiei de specialitate pe care o gestionez.

Vreau să ne prezinte starea de fapt a lucrărilor şi vreau să ne prezinte documentele care au stat la baza acestei decizii de restaurare.

Şi, iată de ce spun că este un subiect fierbinte, este un subiect care suscită interesul public şi îmi doresc să abordez frontal această chestiune.


Iulian Badea

Una este prezervarea sau aducerea în actualitate a unei case memoriale şi alta este modernizarea sa nejustificată.

Când eram copil, am locuit o bună perioadă în orientul îndepărtat şi am avut scurte angajamente de timp în ţări din apropierea României. Mă întorceam la bunici într-o casă veche din chirpici, dată cu var.

Soba mare se afla în camera unde dormeam toţi, la grămadă. Era construită în stil vagon, fără etaje. Vorbim despre mirosul unei casei vechi care rămâne în memorie pentru veşnicie.

Ca prim-vicepreşedinte al Comisiei pentru Cultura şi Mass-media din Camera Deputaţilor, consider că poate fi un atac la adresa propriei demnităţi a poporului român, o palmă dată peste obrazul nostru, al tuturor, prin această modificare substanţială a unei case memoriale.

O casă a unei figuri marcante a literaturii româneşti. Un om care a trăit un stil de viaţă auster, dar căruia îi este deteriorată, din motive nejustificate, moştenirea pe care o lasă românilor.

Rămâne de văzut cum îşi apără punctul de vedere conducerea acestei instituţii. Noi vom exercita în continuare controlul parlamentar civil asupra Ministerului Culturii şi instituţiilor de resort din subordinea acestuia. Ne dorim răspunsuri!”, spune deputatul PSD.

În vârstă de 29 de ani, Iulian-Alexandru Badea este fiul lui Pavel Badea, fost mare fotbalist al Universităţii Craiova.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici