Deţinuţi de la Jilava, antrenaţi în sala de forţă de doi lideri ai clanului Sportivilor

Doi lideri ai clanului Sportivilor, Radu Roşca şi Bogdan Dumitrache, încarceraţi la Jilava, au fost desemnaţi să antreneze deţinuţi, din postura de monitori sportivi, cu toate că legea interzice ca monitorii să fie aleşi din rândul membrilor lumii interlope.

637 afișări
Imaginea articolului Deţinuţi de la Jilava, antrenaţi în sala de forţă de doi lideri ai clanului Sportivilor

Deţinuţi de la Jilava, antrenaţi în sala de forţă de doi lideri ai clanului Sportivilor (Imagine: Claudiu Irimie/Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit unor surse din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), doi dintre liderii clanului Sportivilor, Radu Roşca şi Bogdan Dumitrache, încarceraţi la Penitenciarul Jilava pentru fapte comise cu violenţă, sunt monitori sportivi şi supraveghează restul deţinuţilor, la sala de forţă.

Cei doi au grijă ca, în timpul activităţilor sportive, condamnaţii să îşi facă exerciţiile în mod corect, fără să se accidenteze, activitate considerată "în interesul locului de deţinere şi recompensată cu zile câştig", care sunt deduse din pedeapsă, au precizat sursele citate.

ANP arată, într-un răspuns transmis la solicitarea MEDIAFAX, că deţinuţii care ajung să lucreze ca monitori sportivi sunt "selecţionaţi şi repartizaţi de către comisia special constituită la nivelul fiecărei unităţi de detenţie, conform legislaţiei în vigoare (comisia de selecţionare şi repartizare la muncă)".

Potrivit legii, deţinuţii sunt selecţionaţi în funcţie de 14 criterii, printre care se numără vârsta, aptitudinile sau situaţia medicală, dar şi "cauzele aflate pe rolul instanţelor de judecată", "să nu fie încadrate în categoria persoanelor condamnate cu grad de risc" şi "să nu fie cunoscute ca aparţinând lumii interlope, potrivit datelor consemnate în documentele aflate la dosarul individual sau furnizate de organele abilitate ori personalul unităţii".

Anul trecut, la începutul lunii octombrie, Radu Roşca şi Bogdan Dumitrache au fost condamnaţi definitiv la patru şi, respectiv, doi ani şi nouă luni de închisoare, în dosarul Sportivilor, deschis de anchetatori în 2006. Alături de cei doi, au fost condamnaţi alţi 40 de membri ai grupării.

Procurorii DIICOT arătau, în rechizitoriu, că membrii grupării au fost implicaţi în mai multe incidente violente, făcând uz şi de armament, victime fiind fie rivali ai acestora - membri ai lumii interlope bucureştene care nu au acceptat înţelegerile cu privire la împărţirea zonelor de influenţă, fie alte persoane care desfăşurau activităţi ce se intersectau, sub o formă sau alta, cu sfera lor de interese.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici