DGASPC Mureş cumpără ţigări pentru persoanele cu handicap

Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mureş a afişat, pe un site specializat în licitaţii, o cerere pentru achiziţia a 25.000 de pachete de ţigări pentru persoane cu handicap aflate în centrele de asistenţă socială.

204 afișări
Imaginea articolului DGASPC Mureş cumpără ţigări pentru persoanele cu handicap

DGASPC Mureş cumpără ţigări pentru persoanele cu handicap (Imagine: Mediafax Foto)

Directorul DGASPC Mureş, Schmidt Lorand, a declarat, sâmbătă, că a postat respectivul anunţ la cererea şefilor de centre rezidenţiale din judeţ, aceasta fiind o practică de ani de zile.

"Am postat anunţul ieri ( vineri-n.r.), pe site-ul SEAP, Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, la cererea mai multor şefi de centre rezidenţiale, de a le asigura un anumit număr de pachete de ţigări. Este vorba despre procedura de achiziţie a 25.000 de pachete de ţigări, necesare pentru un an. Ţigările urmează să fie distribuite persoanelor adulte din centrele respective, care nu au venituri şi care fumează, fiind dependente de nicotină", a spus Schmidt, susţinând că această practică există de circa 15 ani.

Potrivit acestuia, persoanele pentru care sunt achiţionate ţigările au diverse handicapuri.

"Toţi cei din centrele rezidenţiale au un oarecare handicap, de la la handicap fizic, la neuropsihic", a spus Schmidt.

El nu a putut preciza de câte persoane este vorba, însă a spus că solicitarea a fost făcută de către patru sau cinci centre de asistenţă socială din judeţ.

Directorul DGASPC Mureş a adăugat că bugetul pentru această achiziţie este de 300.000 de lei, în condiţiile în care bugetul total pe acest an al instituţiei se ridică la 95 de milioane de lei.

Control al Inspecţiei Sociale la DGASPC Mureş în cazul licitaţiei

Inspecţia Socială s-a autosesizat şi a început, sâmbătă, un control la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mureş, în cazul licitaţiei privind achiziţia de ţigări pentru persoane cu handicap aflate în centrele de asistenţă socială.

Inspectorul general de stat de la Inspecţia Socială (IS), Maria Muga, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că instituţia s-a autosesizat în cazul licitaţiei organizate de DGASPC Mureş.

Maria Muga a spus că o echipă de inspectori regionali a plecat deja spre DGASPC Mureş, pentru a verifica modul în care sunt cheltuiţi banii alocaţi acestei instituţii.

"Era de aşteptat, noi am dat un prim semnal de alarmă încă de anul trecut, când am făcut un prim inventar apropo de cum sunt alocate fondurile şi de cum sunt cheltuiţi banii alocaţi DGASPC. Sunt lucruri sesizate de anul trecut, dar nu s-au luat măsurile necesare", a declarat Maria Muga.

Şeful Inspecţiei Sociale a precizat că instituţiile care ar fi trebuit să ia măsurile necesare după sesizările IS de anul trecut sunt Consiliul Judeţean şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, care ar fi trebuit să meargă în teritoriu şi să solicite mai mulţi asistenţi sociali care să acopere aşa cum trebuie toţi beneficiarii şi să existe un control mai bun.

Directorul DGASPC Mureş: Nu ştiu să scrie undeva că achiziţia de ţigări este ilegală

Directorul DGASPC Mureş, Schmidt Lorand, a declarat, sâmbătă,  în legătură cu faptul că Inspecţia Socială a început un control la instituţia pe care o conduce, că nu ştie să scrie undeva că achiziţia de ţigări este ilegală, iar echipa de control poate verifica orice doreşte.

"Este foarte normal să verifice, noi vom da detalii", a declarat Schmidt Lorand.

Acesta a adăugat că, dat fiind faptul că este sâmbătă, nu ştie dacă echipa de inspectori anunţată va găsi pe cineva la DGASPC Mureş.

"Dacă se va găsi undeva scris că este interzisă achiziţionarea de ţigări, atunci am făcut ceva ilegal. Eu nu ştiu să fie, pentru oameni care au nevoie. Aceste ţigări sunt în compensare. Cantitatea de medicamente din centre scade, oamenii sunt mult mai liniştiţi dacă fumează o ţigară. Am putea lua plasturi Nicorette, văd că se dau indicaţii în acest sens, deşi nu cred că un fumător de 50-60 de ani poate să se dezobişnuiască. Dar dacă ei aşa spun, ne vom conforma", a afirmat Schmidt.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici