Diaconescu: Nu vom lua nicio măsură de limitare a dreptului de liberă circulaţie

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, luni seară, la Roma, într-o conferinţă de presă comună cu omologul italian, Franco Frattini, că România nu va lua nicio măsură de limitare a dreptului de liberă circulaţie a cetăţenilor săi.

18 afișări
Imaginea articolului Diaconescu: Nu vom lua nicio măsură de limitare a dreptului de liberă circulaţie

Diaconescu: Nu vom lua nicio măsură de limitare a dreptului de liberă circulaţie

"Discutăm despre cetăţeni europeni care au drepturi şi obligaţii egale în întreg spaţiul european, atât din punct de vedere al responsabilităţii faţă de legea penală din toate ţările membre UE, cât şi faţă de dreptul de a fi protejaţi de legea ţării în care se află şi muncesc", a arătat Diaconescu, răspunzându-i unui jurnalist italian.

"În egală măsură şi eu pot să vă întreb care este răspunsul autorităţilor italiene faţă de românii care cad victime unor infracţiuni de acelaşi fel. Infracţiunea nu are naţionalitate", a adăugat Diaconescu.

"Nu vom lua absolut nicio măsură de a limita dreptul la circulaţie. Noi, cei ieşiţi din comunism, l-am câştigat foarte greu. Şi este vorba despre un drept al unui popor", a adăugat ministrul român.

Ministrul român de Externe a mai spus că nu va accepta niciodată, nici în cea mai nesemnificativă interpretare, că un incident se poate răsfrânge asupra unei comunităţi.

"Nu voi accepta niciodată, nici în cea mai mică sau nesemnificativă interpretare, faptul că un incident se poate răsfrânge asupra unei comunităţi", a conchis ministrul.

Cristian Diaconescu a mai declarat că şi România este profund preocupată de siguranţa cetăţenilor săi.

"Avem problema unei percepţii care, din păcate, pas cu pas şi-a făcut loc în societatea italiană. Ne preocupă în egală măsură siguranţa cetăţenilor români, iar a generaliza la nivelul unei comunităţi fapte sau trăsături este profund injust, poate brutal", a spus Diaconescu, care a precizat că va fi discutată tehnic aplicarea acordului din 2003.

Ministrul de Externe a adăugat că şi în România este nevoie de un semnal profund de cooperare.

"Vreau să vă spun că şi noi, în România, domnule ministru, avem nevoie de un semnal clar de cooperare în legătură cu spiritul de cooperare care trebuie să prevaleze până la cele mai profunde niveluri ale societăţii italiene, ca de altfel şi ale societăţii româneşti. Sigur că stigmatizarea unei comunităţi nu face parte dintr-un astfel de demers. Dar, repet, sunt convins că, plecând de la fondul deosebit de bun al relaţiilor bilaterale, aceste elemente treptat-treptat vor fi înlăturate", a adăugat el.

Ministrul de Externe a dat asigurări de deplina cooperare din partea tuturor instituţiilor româneşti şi a exprimat speranţa că ceea ce se face şi se spune între instituţiile celor două ţări va avea un impact cât se poate de bun în viaţa cetăţenilor din cele două state

"Putem afirma cu tărie că relaţiile de parteneriat privilegiat cu Italia funcţionează şi sunt foarte profunde", a spus Diaconescu. Ministrul român de Externe a menţionat că problemele dintre cele două părţi pălesc în faţa angajamentelor de substanţă şi a cooperării dintre cele două părţi.

Citeşte şi

Frattini: Am cerut României trimiterea unui contingent de poliţie mai mare în Italia

Frattini: Românii condamnaţi în Italia să execute pedeapsa în România

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici