DIICOT a reţinut 13 persoane şi a identificat 37 de victime în cadrul operaţiunii "Arhimede"

Procurorii DIICOT au reţinut, în perioada 15-23 septembrie, 13 persoane şi au identificat 37 de victime ale faptelor grupărilor de crimă organizată, în cadrul operaţiunii internaţionale "Arhimede", în care s-au făcut 19 percheziţii în România şi au fost puse în executare 61 de mandate.

1357 afișări
Imaginea articolului DIICOT a reţinut 13 persoane şi a identificat 37 de victime în cadrul operaţiunii "Arhimede"

DIICOT a reţinut 13 persoane şi a identificat 37 de victime în cadrul operaţiunii "Arhimede" (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), împreună cu poliţişti din cadrul structurilor teritoriale ale Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din Poliţia Română, au participat, în perioada 15-23 septembrie, la operaţiunea "Arhimede", una dintre cele mai vaste acţiuni declanşate împotriva grupurilor de crimă organizată de către autorităţile judiciare din 34 de state, sub coordonarea Europol, cu sprijinul Eurojust, Frontex şi Interpol.

În perioada menţionată, pe linia combaterii traficului de persoane, a traficului de minori şi a proxenetismului, procurorii DIICOT şi poliţiştii DCCO au făcut şapte acţiuni operative.

Astfel, DIICOT Craiova a acţionat în trei dosare: au fost efectuate 11 percheziţii, au fost emise şi puse în executare 52 de mandate de aducere, au fost identificate 20 de potenţiale victime ale traficului de persoane şi au fost reţinuţi nouă suspecţi.

DIICOT Iaşi a lucrat în două dosare, în care au fost făcute cinci percheziţii, au fost emise şi puse în executare şapte mandate de aducere, au fost identificate 12 potenţiale victime şi au fost reţinute trei persoane.

La rândul său, DIICOT Ploieşti a avut în lucru un dosar, în care a fost emis şi pus în executare un mandat de aducere, au fost identificate patru potenţiale victime şi a fost arestat un suspect.

DIICOT Sibiu a avut tot un dosar, în care a fost făcută o percheziţie, a fost identificată o potenţială victimă şi a fost pus sub control judiciar un suspect.

În total, precizează DIICOT, au fost făcute 19 percheziţii, au fost puse în executare 61 de mandate de aducere, au fost reţinuţi 13 suspecţi şi au fost identificate 37 de victime.

Datele rezultate în urma operaţiunii au fost transmise către Europol, care le-a centralizat alături de informaţiile date de alte 16 state care au participat, alături de România, la combaterea traficului de persoane, de minori şi proxenetism, în cadrul operaţiunii "Arhimede".

Pe această linie, arată procurorii, în cele 17 state participante au avut lor 47 de acţiuni operative, finalizate cu 94 de arestări şi identificarea a 200 de potenţiale victime, din care 30 de minori.

La acţiunea derulată în perioada 15-23 septembrie, Poliţia Română, membru al EUROPOL - organizaţie europeană de aplicare a legii, a participat la "Arhimede" alături de agenţiile de aplicare a legii din 34 de state, coordonate de Europol de la sediul din Haga.

Acţiunea poliţiştilor români a urmărit destructurarea grupurilor de crimă organizată şi infrastructurile acestora pe tot teritoriul continentului, prin organizarea unei serii de activităţi specifice în mai multe locuri.

Astfel, poliţiştii români, sprijiniţi de specialiştii şi de ofiţerii de legătură din cadrul Europol, au acţionat în zona aeroportului internaţional "Henri Coandă", în punctele de trecere a frontierei (Calafat, Vama Veche, Giurgiu, Negru Vodă, Borş, Nădlac şi Sighet), precum şi în diferite zone "specifice". Locurile în care au fost organizate acţiunile au fost identificate prin coroborarea evaluării Uniunii Europene despre ameninţarea pe care o reprezintă criminalitatea gravă şi organizată cu rapoartele Statelor Membre UE şi cu informaţiile din baza de date a Europol.

În urma activităţilor efectuate în cadrul operaţiunii "Arhimede" în cadrul zonei de criminalitate EMPACT "Traffic in Human Being" (trafic de persoane) au fost efectuate cercetări în 7 dosare penale, privind săvârşirea unor infracţiuni de trafic de persoane, fiind făcute 19 percheziţii, în urma cărora au fost audiate 98 de persoane (bănuiţi, martori şi victime) şi au fost arestaţi 14 bănuiţi.

De asemenea, în baza colaborării internaţionale cu autorităţile judiciare din Elveţia şi Belgia, trei poliţişti români specializaţi în combaterea traficului de persoane au fost detaşaţi pe lângă autorităţile de aplicare a legii din cele două state, pentru a veni în sprijinul acestora în cauze în care sunt implicaţi cetăţeni români.

Totodată, poliţiştii, poliţiştii de frontieră, poliţişti de prevenire de la ANITP, reprezentanţi ai MAE şi a unor ONG-uri au împărţit în cadrul activităţilor preventive, peste 3.500 de fluturaşi cu sfaturi pentru a nu deveni victimă a traficului de persoane.

În ceea ce priveşte zonele de criminalitate EMPACT "Synthetic Drugs" şi "Cocaine and Heroin" ("droguri sintetice" şi "cocaină şi heroină"), poliţiştii români, sprijiniţi de poliţiştii de frontieră, au acţionat în zona aeroportului internaţional "Henri Coandă" şi în punctele de trecere a frontierei din localităţile Calafat, Vama Veche, Giurgiu şi Negru Vodă.

Astfel, au fost verificate 157 de persoane, precum şi mai multe colete ce urmau să ajungă în China şi în Statele Unite ale Americii. Au fost descoperite patru kilograme de substanţe interzise (posibil anabolizante, steroizi, psiho-active) şi jumătate de kilogram de pastile suspecte, care au fost confiscate şi trimise laboratoarelor de specialitate, în vederea unei analize de specialitate.

Totodată, Poliţia Română a organizat activităţi specifice şi pe linia zonei de criminalitate EMPACT "Illicit Firearms Trafficking" (trafic de arme), în punctele de trecere a frontierei din localităţile Calafat, Borş, Nădlac şi Sighet, în cadrul cărora au fost verificate 4.270 de persoane şi 3.110 de autovehicule.

În cadrul activităţilor desfăşurate, specialiştii Poliţiei Române au efectuat permanent schimb de date şi informaţii cu autorităţile de aplicare a legii din celelalte state participante, cu partenerii internaţionali şi cu Europol, beneficiind de rapoarte analitice întocmite în timp real de specialiştii Europol.

Operaţiunea "Arhimede" s-a concentrat prioritar pe cele 9 zone de criminalitate prevăzute în EMPACT (European multidisciplinary platform against criminal threats) - platforma europeană multidisciplinară împotriva ameninţărilor infracţionale.

Aceste domenii de acţiune, considerate prioritare conform ciclului multianual de politici 2014 - 2017 al Uniunii Europene, sunt traficul de persoane, drogurile sintetice, traficul de arme, evaziune fiscală intra-comunitară, criminalitate informatică (în mediul on-line: exploatarea sexuală a minorilor şi fraudele legate de plăţi), imigraţia ilegală, trafic de cocaină şi geroină, bunuri contrafăcute şi infracţiuni de crimă organizată contra proprietăţii.

Concentrată pe destructurarea grupurilor de crimă organizată şi infrastructurile acestora în Europa, operaţiunea "Arhimede" s-a desfăşurat cu participarea tuturor celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, cu sprijinul mai multor state non-U.E., precum Australia, Columbia, Norvegia, Serbia, Elveţia şi SUA.

La acţiune şi-au adus aportul şi Eurojust, Frontex şi Interpol - organizaţii internaţionale partenere ale Europol, alături de parteneri din sectorul privat - Visa, Mastercard.

În luna iulie 2008, Consiliul General pentru Afaceri Generale şi Relaţii Externe al Uniunii Europene a aprobat României intrarea în Europol. Ţara noastră a devenit membru cu drepturi depline a acestei organizaţii la data de 1 august 2008.

Ca membru Europol, România ia parte, alături de alte state europene, la lupta împotriva tuturor formelor grave de criminalitate internaţională şi de terorism, contribuind activ la identificarea şi urmărirea celor mai periculoase reţele infracţionale şi teroriste de pe continent.

Peste 1.000 de arestări au fost realizate în Europa şi 30 de copii români au fost salvaţi dintr-o reţea de trafic de persoane, într-o operaţiune fără precedent care a vizat diverse sectoare ale crimei organizate, a anunţat, miercuri, Oficiul European de Poliţie, Europol, citat de AFP.

"Este vorba de cel mai important atac coordonat organizat vreodată în Europa împotriva crimei organizate", a declarat, la Haga, directorul Europol, Rob Wainwright.

Peste 20.000 de reprezentanţi ai forţelor de ordine au participat la această operaţiune, pregătită de mai multe luni şi numită "Operaţiunea Arhimede", desfăşurând cel puţin 300 de "acţiuni" individuale în aeroporturi, la frontiere şi în porturi.

Cele 28 de ţări din Uniunea Europeană, precum şi Norvegia, SUA, Australia, Elveţia, Serbia şi Columbia au participat la acţiune, coordonată de Europol.

Forţele de poliţie au vizat nouă sectoare ale crimei organizate, printre care traficul de fiinţe umane, traficul de heroină şi cocaină, criminalitatea cibernetică, precum şi organizarea imigraţiei ilegale sau contrabanda.

"Am vrut să atacăm infrastructura în ansamblul său, nu doar cazuri izolate", a afirmat Rob Wainwright. "Au fost vizate unele intre cele mai periculoase organizaţii criminale din Europa", a adăugat el.

Aproximativ 600 de kilograme de cocaină, 200 de kilograme de heroină şi 1.300 de kilograme de canabis au fost confiscate în cadrul operaţiunii. De asemenea, forţele de poliţie au confiscat peste un milion de euro, 13 maşini de lux şi peste 1,5 milioane de ţigarete.

Un laborator pentru fabricarea medicamentelor contrafăcute a fost, de asemenea, desfiinţat. Aproximativ 10.000 de imigranţi ilegali au fost verificaţi.

Operaţiunea a permis, totodată, salvarea a 200 de potenţiale victime ale reţelelor de trafic de persoane, printre care 30 de copii români.

Provenind în principal din Europa de Est, victimele ar fi urmat să ajungă în reţele de prostituţie şi de sclavie din Europa de Vest şi de centru. De asemenea, copiii ar fi urmat să fie obligaţi să cerşească.

Traficul de cocaină din Columbia, realizat cu ajutorul "cărăuşilor" sau prin colete poştale, a primit o lovitură puternică în urma operaţiunii.

Controale şi arestări au fost realizate în patru aeroporturi şi două porturi din Columbia.

Operaţiunea "Arhimede" a fost coordonată de Europol dintr-un centru operaţional organizat în sediul de la Haga, care a funcţionat 24 de ore din 24 pe durata întregii operaţiuni.

"Centre nevralgice" ale crimei organizate au fost identificate, potrivit şefului poliţiei italiene, Alessandro Pansa. "Este vorba despre Mediterana şi Balcani", a afirmat el.

Ţările în care au fost realizate cele mai multe arestări sunt Spania, cu aproximativ 250 de arestări, şi Bulgaria, cu aproape 200.

Dacă operaţiunea Arhimede este încheiată, va permite urmărirea numeroaselor piste descoperite, care, la rândul lor, vor duce la noi arestări, a precizat Europol.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici