DIICOT: Fostul jandarm-colonel Marian Corcodel, trimis în judecată pentru cămătărie şi delapidare

  • Fostul comandant în Jandarmerie, Marian Corcodel, care avea grad de colonel, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru cămătărie, delapidare şi constituirea unui grup infracţional organizat.
  • Alături de el vor fi judecaţi şi o parte din subordonaţii lui.
2455 afișări
Imaginea articolului DIICOT: Fostul jandarm-colonel Marian Corcodel, trimis în judecată pentru cămătărie şi delapidare

DIICOT: Fostul jandarm-colonel Marian Corcodel, trimis în judecată pentru cămătărie şi delapidare

Fostul comandant în Jandarmerie, Marian Corcodel, care avea grad de colonel, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru cămătărie, delapidare şi constituirea unui grup infracţional organizat. Alături de el vor fi judecaţi şi o parte din subordonaţii lui.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) i-au trimis în judecată pe Marian Corcodel, Iancu Daniel Preoteasa, Georgică Adrian Băbănău şi Octavian Cristescu.

Conform anchetatorilor, începând cu anul 2011, Marian Corcodel, comandantul U.M. 0260 – Baza de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, cu gradul de colonel, folosindu-se de influenţa pe care o exercita asupra unor subordonaţi, uzând în mod nelegal de prerogativele funcţiei sale, a constituit un grup infracţional organizat la care au aderat persoane aflate în subordinea sa directă, şi anume Iancu Daniel Preoteasa şi Georgică Adrian Băbănău. Scopul lor era, printre altele, să dea bani cu camătă, dar şi delapideze.

„Beneficiarii” împrumuturilor cu dobândă, acordate în afara cadrului legal erau, în general, subordonaţi ai inculpatului Marian Corcodel sau persoane din cercul său relaţional, iar sumele împrumutate erau cuprinse între câteva sute de euro şi câteva mii, uneori chiar şi zeci de mii, dobânda impusă fiind între 10 şi 20%, în funcţie de sumă.

De multe ori, dobânzile achitate de debitori erau date Iancu Daniel Preoteasa şi lui Georgică Adrian Băbănău sau unor martori (persoane care nu cunoşteau sursa ilicită a provenienţei sumelor), care predau ulterior sumele de bani lui Marian Corcodel.

De asemenea, Marian Corcodel, în calitatea sa de comandant al Bazei de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, în mod repetat a dispus unor subordonaţi care au aderat la grupul infracţional organizat pe care l-a iniţiat/constituit, persoane ce aveau ca atribuţii gestionarea şi administrarea unor bunuri, să-şi însuşească importante cantităţi de combustibil (în principal, motorină) de la staţia de carburant a parcului auto al unităţii, combustibil scos ilegal din unitate şi transportat în alte locaţii, de unde era predat acestuia sau altor membri ai grupului infracţional.

„Deşi existenţa acestui grup infracţional organizat, cât şi faptele săvârşite de membrii acestuia, au fost aduse de mai mulţi lucrători ai Jandarmeriei şi la cunoştinţa inculpatului Octavian Cristescu, cu gradul profesional de comisar şef, angajat al fostului Departament de Informaţii şi Protecţie Internă – în prezent Direcţia Generală de Protecţie Internă a M.A.I., acesta având ca obligaţii profesionale să raporteze conducerii acestei structuri şi, totodată, să sesizeze organele de urmărire penală, nu şi-a îndeplinit aceste obligaţii. Mai mult decât atât, acesta a sprijinit în mod constant şi conştient activităţile infracţionale derulate de către inculpatul Marian Corcodel, acordându-i atât protecţia necesară, cât şi consilierea în unele situaţii”, potrivit DIICOT.

Potrivit sursei citate, Iancu Daniel Preoteasa era perceput ca fiind unul din oamenii de încredere ai lui Corcodel, căruia îi acorda sprijin necondiţionat în orice situaţie, beneficiind în schimb de ajutorul lui Corcodel pentru accederea facilă pe treptele ierarhiei militare şi ale funcţiilor din cadrul Unităţii Militare 0260. Pentru serviciile prestate, Iancu Daniel Preoteasaa fost recompensat de către Corcodel prin facilitarea înaintării la gradul de locotenent-colonel şi împuternicirii ca prim-adjunct al comandantului unităţii.

Georgică Adrian Băbănău este o altă persoană de încredere a lui Corcodel, acesta fiind subofiţer în cadrul Jandarmeriei Române, cu gradul de plutonier adjutant, ce îndeplinea atât sarcini de conducător auto al comandantului (Corcodel), cât şi de secretariat, la cabinetul acestuia din incinta Bazei de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei- U.M. 0260 Bucureşti.

Totodată, prin prisma funcţiei deţinute, de comandant al U.M. 0260 Bucureşti – Baza de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei, Marian Corcodel deţinea şi calitatea de administrator al bunurilor şi resurselor materiale aflate în gestiunea acestei unităţi, chiar dacă această calitate nu este în mod explicit menţionată în fişa postului.

„În această calitate inculpatul exercita efectiv, în mod direct sau prin persoane interpuse, atribuţiile funcţiei de administrare a bunurilor şi valorilor gestionate la nivelul unităţii pe care o conducea, având din această perspectivă calitatea de subiect activ al infracţiunii de delapidare. La momentul constituirii, scopul grupului infracţional organizat a fost acela de săvârşire a unor infracţiuni de camătă, pentru ca, ulterior, începând cu anul 2015, acesta să cunoască o diversificare a sferei ariei de preocupare prin extinderea acesteia în direcţia săvârşirii unor infracţiuni de delapidare, în formă continuată, activitate derulată în perioada noiembrie 2015 – iulie 2017”, precizează DIICOT.

Marian Corcodel, „prin stilul propriu, dar şi prin abilităţi native sau cultivate de-a lungul vieţii şi evoluţiei profesionale”, a reuşit să obţină „simpatie” din partea superiorilor ierarhici, la aceasta contribuind uneori şi diverse forme de îndatorare, în general morală, pe care inculpatul reuşea să şi le atragă în mod discret, prin prestarea unor servicii aparent neînsemnate, furnizarea unor bunuri de valoare relativ redusă, respectiv facilitarea unor relaţionări în mediul de afaceri sau în alte structuri din M.A.I.

„Activităţile infracţionale derulate de către inculpaţii Marian Corcodel, Iancu Daniel Preoteasa şi Georgică Adrian Băbănău, focalizate în principal pe comiterea infracţiunilor de camătă şi delapidare, erau de notorietate în colectivul Bazei de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei, printre cadrele militare fiind chiar uzitată expresia ,,ai cardul la Corcodel” atunci când se dorea a fi ilustra situaţia persoanei, provenind din rândul subordonaţilor, care ajungea să fie îndatorată/debitoare inculpatului, cu sau fără dobândă (au existat situaţii în care, pentru a-şi dovedi mărinimia şi generozitatea, inculpatul nu pretindea dobânzi pentru sumele acordate), situaţie în care cardul debitorului era predat la cerere inculpatului cu titlu de garanţie”, spune sursa citată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
corcodel,
judecată,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici