Dinescu: Ierarhi ortodocşi cu şanse la fotoliul patriarhal au dosare

"Trei-patru" dintre înalţii ierarhi ortodocşi cu şanse la accederea în fotoliul de patriarh au dosare în care există indicii că au făcut poliţie politică, a declarat Mircea Dinescu, membru al Colegiului CNSAS, refuzând să nominalizeze.

5 afișări
Imaginea articolului Dinescu: Ierarhi ortodocşi cu şanse la fotoliul patriarhal au dosare

Dinescu: Ierarhi ortodocşi cu şanse la fotoliul patriarhal au dosare

Dinescu s-a arătat nemulţumit după şedinţa de joi a CNSAS că aceste dosare nu au putut fi luate în discuţia Colegiului şi nu au putut fi soluţionate cu o decizie clară din lipsă de cvorum.

În aceste condiţii Dinescu a declarat ferm că nu mai există nicio şansă ca ierarhii cu dosare de securitate să fie verificaţi înainte de alegerile pentru funcţia de patriarh.

El s-a arătat nemulţumit de faptul că cinci dintre colegii săi au lipsit de la şedinţa Colegiului de joi, susţinând că absenţa lor ar putea fi cauzată de presiuni şi telefoane "de partid sau de la Patriarhie".

Surse din instituţie au declarat agenţiei MEDIAFAX că de la şedinţa de joi au lipsit Corneliu Turianu, Constantin Buchet, Laurenţiu Tănase, Florin Chiriţescu şi Virgil Ţârău. Aceleaşi surse au precizat că Ţârău "lipseşte motivat" fiind plecat într-o deplasare în interes de serviciu în străinătate.

Pe de altă parte, surse din CNSAS au arătat că 13 ierarhi ale căror nume ar apărea pe o listă cu titulari de dosare arse în 23 decembrie '89 ar putea fi citaţi de CNSAS, pentru a fi audiaţi în legătură cu documentele distruse imediat după revoluţie.

Surse au declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX, că unul din membrii Colegiului a propus deja citarea celor 13, însă decizia luată de Colegiu în acest caz a fost să amâne invitarea lor până după alegerile pentru funcţia de Patriarh.

Pe lista intrată în posesia CNSAS ar apărea, printre altele, şi numele mitropolitului IPS Daniel şi al arhiepiscopului catolic Ioan Robu, potrivit aceloraşi surse.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici