Dinu C. Giurescu: Românii au câştigat în '89 libertatea de informare, dar se lasă manipulaţi şi acum

Academicianul şi istoricul Dinu C. Giurescu spune că Revoluţia a fost un moment de mare speranţă, în care românii au câştigat libertatea de a circula şi de a se informa, deşi lumea se lasă în continuare manipulată în toate felurile, iar statul este mai slab şi destrămat decât era în decembrie 1989.

208 afișări
Imaginea articolului Dinu C. Giurescu: Românii au câştigat în '89 libertatea de informare, dar se lasă manipulaţi şi acum

Dinu C. Giurescu: Românii au câştigat în '89 libertatea de informare, dar se lasă manipulaţi şi acum (Imagine: Tibi Bologh/Mediafax Foto)

Dinu C. Giurescu a vorbit, pentru agenţia MEDIAFAX, despre semnificaţia Revoluţiei din 1989, despre cum percepe societatea română, la 25 de ani de la acest moment, dar şi despre lucrurile pierdute şi câştigate de România în toată această perioadă.

"A câştigat într-adevăr libertatea, libertatea de a circula. Este o realitate, ar fi nedrept să nu o recunoaştem. Şi libertatea de a se informa, deşi lumea se lasă în continuare manipulată în toate felurile. Dar astea sunt câştiguri nete. În ceea ce priveşte pierderile nete, este viaţa mai grea. Este clar un regres. Salariatul o duce mult mai greu decât înainte", a spus Dinu C. Giurescu.

Acesta a precizat că îşi aminteşte Revoluţia "ca pe un moment de mare speranţă". "Eram în Statele Unite, unde plecasem din 1988. Eram cetăţean român cu reşedinţa în străinătate. Şi imediat au luat legătura televiziunea canadiană cu mine şi alte televiziuni ca să le explic ce se întâmplă, cine sunt persoanele ale căror nume începuseră să fie vehiculate, cât ştiam şi eu", a afirmat Dinu C. Giurescu.

Istoricul a precizat că s-a gândit atunci că acel moment marchează începutul unui capitol nou de viaţă.

"Nu-mi venea să cred pur şi simplu. Asta a fost prima reacţie. Nu-mi venea să cred. Deşi vedeam că în jurul nostru cădeau regimurile comuniste, dar nu mi-a venit să cred. Nu eram în ţară. Eram departe. Am văzut imaginea mulţimii adunate în faţa Comitetului Central. Am văzut acel Comitet Provizoriu care încerca să gireze treburile, asta înainte de a începe împuşcăturile prin Bucureşti. Nu-mi venea să cred şi pur şi simplu am zis: «De-acuma înainte începem un capitol nou de viaţă». E un capitol nou de viaţă, fără discuţie, dar nu neapărat în sens pozitiv. Statul român este mult mai slab şi mult mai destrămat decât era în decembrie 1989", a mai spus Dinu C. Giurescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici