Dinu Patriciu, Herta Muller şi revoluţionarul Teodor Mărieş, premiaţi de Societatea Timişoara

Premiile Societăţii Timişoara au fost acordate, sâmbătă, într-o ceremonie la Teatrul Naţional din municipiu, unor personalităţi precum omul de afaceri Dinu Patriciu ("Secera şi ciocanu"), scriitoarea Herta Muller şi revoluţionarul Teodor Mărieş ("Speranţa").

37 afișări
Imaginea articolului Dinu Patriciu, Herta Muller şi revoluţionarul Teodor Mărieş, premiaţi de Societatea Timişoara

Revoluţionarul Teodor Mărieş (Imagine:Adi Piclisan/ Mediafax Foto)

Omul de afaceri Dinu Patriciu nu s-a aflat în sala Teatrului Naţional din Timişoara pentru a ridica premiul "Secera şi ciocanul", acordat de Societatea Timişoara pentru "conservarea şi susţinerea sistemului şi structurilor (neo)comuniste în România".

Preşedintele Societăţii Timişoara, Florian Mihalcea, a afirmat, în timpul ceremoniei, că membrii asociaţiei au decis să îi acorde lui Patriciu acest premiu deoarece este "unul dintre pricipalele obstacole în coalizarea forţelor de dreapta".

În schimb, în sală s-au aflat, ca invitaţi ai Societăţii Timişoara, europarlamentarul Monica Macovei şi jurnalistul Petre Mihai Băcanu, ambii foşti laureaţi ai premiului "Speranţa", scriitorul Radu Paraschivescu, prefectul de Timiş, Mircea Băcală, şi preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc.

Florian Mihalcea i-a înmânat premiul "Speranţa" preşedintelui Asociaţiei "21 Decembrie", Teodor Mărieş, care a intrat în greva foamei cerând desecretizarea dosarului Revoluţiei, protestul său fiind încununat de succes.

Printre laureaţii din acest an s-a numărat şi scriitoarea Herta Muller, câştigătoare a Premiului Nobel pentru Literatură, căreia i-a fost acordat premiul "Punctul 12 al Proclamaţiei de la Timişoara" pentru promovarea principiilor Proclamaţiei în diasporă, aceasta absentând însă de la ceremonie.

Premiul "Ion Monoran", oferit pentru "stăruinţa în demersurile de a decanta valorile morale în societatea românească" i-a fost înmânat lui Cristian Şuteu, unul din copiii eroului martir Alexandru Şuteu, care a fost împuşcat în Calea Girocului în timpul Revoluţiei din 1989.

Premiul "Alexandra Indrieş", oferit pentru contribuţia, prin intermediului cuvântului scris, la dezvoltarea spiritului civic, la promovarea principiilor democraţiei şi ale statului de drept în România, a avut doi laureaţi în acest an: jurnalista Andreea Pora şi ziarul Timpolis din Timişoara.

Premiile Societăţii Timişoara se acordă anual, din 1992. Printre laureaţii premiului "Speranţa" se numără fostul preşedinte al PNŢCD Corneliu Coposu, jurnalistul Petre Mihai Băcanu şi Regele Mihai I.

Printre cei care au primit, de-a lungul celor 18 ediţii, premiul "Secera şi ciocanul" sunt Ion Iliescu, Adrian Năstase şi Bogdan Olteanu.

Societatea Timişoara a fost fondată în ianuarie 1990 de către un grup de scriitori, jurnalişti, medici, ingineri şi cadre didactice universitare din Timişoara. Cel mai important document elaborat de societate a fost Proclamaţia de la Timişoara. Citită în balconul Operei din Timişoara de către scriitorul George Şerban, Proclamaţia de la Timişoara cerea, printre altele, ca niciun fost membru al nomenclaturii PCR sau al Securităţii să nu aibă dreptul de a lucra în funcţii publice pe o perioadă de zece ani sau trei legislaturi consecutive.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici