Director de colegiu: Codul Etic să prevadă sancţiuni pentru elevi care să fie aplicate unitar

Directorul Colegiului "Alexandru Odobescu" Piteşti, Daniela Manolescu, spune că în Codul Etic ar trebui introduse sancţiuni unitare pentru elevi şi părinţi, pentru a nu mai fi diferenţe între şcoli, şi că profesorii ar trebui să îi poată medita pe elevii de la clasă dacă părinţii solicită în scris.

177 afișări
Imaginea articolului Director de colegiu: Codul Etic să prevadă sancţiuni pentru elevi care să fie aplicate unitar

Director de colegiu: Codul Etic să prevadă sancţiuni pentru elevi care să fie aplicate unitar (Imagine: Marius Vasilica/ Mediafax Foto)

Puteţi dezbate prevederile Codului etic din educaţie aici.

Directoarea Colegiului Naţional "Alexandru Odobescu” din Piteşti, Daniela Manolescu, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că nu este de acord ca profesorii să facă meditaţii cu elevii de la clasă, dar că, în cazul în care părinţii solicită în scris acest lucru, meditaţiile nu ar trebui interzise.

"În ceea ce priveşte meditaţiile cu elevii proprii, nu sunt de acord, dar în cazul în care părinţii solicită în scris, cred că nu ar trebui interzis", spune Daniela Manolescu.

Potrivit acesteia, numărul de elevi repartizaţi unui cadru didactic este unul foarte mare, atât pentru activităţile şcolare, cât şi pentru cele extraşcolare, iar în acest context unui profesor îi este foarte greu să prevină eventuale comportamente sau situaţii neprevăzute.

"În privinţa supravegherii elevilor de către profesori vă pot spune că un cadru didactic trebuie să supravegheze 30-34 elevi. Numărul elevilor repartizaţi pentru activităţi şcolare şi extraşcolare este mare. Profesorii se pregătesc profesional pentru activităţile didactice din clasă şi din afara clasei, neavând cum să facă faţă unor situaţii şi comportamente ieşite din comun", a mai afirmat Daniela Manolescu.

Ea a menţionat că un cod etic în educaţie trebuie să prevadă şi obligaţii şi sancţiuni pentru elevi şi chiar pentru părinţi, iar aceste sancţiuni ar trebui aplicate unitar, nu în mod diferenţiat, în funcţie de şcoală.

"Din punctul meu de vedere trebuie completate obligaţiile elevilor, trebuie prevăzute sancţiuni distincte în funcţie de faptele săvârşite şi, în plus, trebuie introduse obligaţii pentru părinţi, dar şi sancţiuni în cazul nerespectării obligaţiilor. Sancţiunile trebuie stabilite unitar, nu de fiecare şcoală la nivelul comisiei de disciplină, pentru a nu mai exista diferenţe între unităţile şcolare, în aplicarea lor", a mai spus cadrul didactic.

"Profesorii trebuie să pregătească elevii astfel încât aceştia să atingă standarde de performanţă prevăzute de documentele şcolare", a citat Daniela Manolescu din Codul Etic în educaţie, în acest context ea întrebând: "Şi dacă elevul nu vrea sa înveţe, ce să facă profesorul?".

Elaborarea unui astfel de cod a început în urmă cu câţiva ani, însă s-a oprit la stadiul de proiect, pentru că prioritate a avut Strategia anticorupţie în educaţie, aprobată printr-un ordin al Ministerului Educaţiei în 2013. Strategia face referire la Codul etic pentru învăţământul preuniversitar, Codul de referinţă al eticii şi deontologiei universitare, precum şi la monitorizarea activităţii Consiliului Naţional de Etică pentru Învăţământul Preuniversitar şi a Consiliului de etică şi management universitar.

Codul de etică a fost readus în actualitate odată cu scandalul izbucnit la sfârşitul anului trecut, în urma mediatizării unor imagini în care învăţătoarea Dana Blându, de la Şcoala 10 din Capitală, le cerea părinţilor bani pentru cadouri de Crăciun.

În urma scandalului de la Şcoala 10, premierul Victor Ponta a cerut, în 15 ianuarie, Ministerului Educaţiei finalizarea proiectului în termen de două săptămâni, însă acest proiect nu a ajuns până în prezent pe masa guvernului.

Puteţi dezbate prevederile Codului etic din educaţie aici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici