Director SJU Vaslui: Va fi scandal cu coplata. Maxim 15 % din pacienţi vor plăti taxa de externare

Conducerea Spitalului Judeţean Vaslui consideră că introducerea coplăţii pentru pacienţi va isca scandal în rândul bolnavilor, de ce unii plătesc şi alţii nu, în condiţiile în care, în urma calculelor făcute, maxim 15 la sută dintre pacienţi vor achita taxa de externare.

171 afișări
Imaginea articolului Director SJU Vaslui: Va fi scandal cu coplata. Maxim 15 % din pacienţi vor plăti taxa de externare

Director SJU Vaslui: Va fi scandal cu coplata. Maxim 15 % din pacienţi vor plăti taxa de externare (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Introducerea coplăţii pentru pacienţi de la 1 aprilie nu va fi de bun augur, şi nici nu va aduce resurse importante pentru unităţile medicale, susţine conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui, având în vedere că doar 15 la sută dintre pacienţi vor plăti taxa de externare.

În aceste condiţii, perceperea unei sume cuprinse între 5 şi 10 lei nu va face nimic altceva decât să işte scandal între bolnavi, consideră reprezentanţii SJU Vaslui, de ce la unii se percepe coplata şi la majoritatea nu.

"La nivelul Spitalului Judeţean Vaslui, 60-70 la sută reprezintă urgenţe, 20-30 la sută sunt pensionari cu venituri sub 740 de lei pe lună, lehuze, beneficiari de ajutor minim garantat şi elevi. Toate aceste categorii nu plătesc taxa de externare, conform legii, astfel încât cei cărora li se poate percepe coplata reprezintă 10-15 la sută dintre pacienţi. De aceea, va fi scandal cu coplata, de ce unii plătesc şi alţii nu. Nu mai spunem că sunt situaţii în care oamenii, la externare, nu au bilet de autobuz să ajungă acasă. O să fie o nebunie, dar nu avem ce face. Legea e lege şi o vom aplica", a declarat, joi, pentru corespondentul MEDIAFAX directorul economic al SJU Vaslui, Nicolae Sorescu.

În ceea ce priveşte cuantumul coplăţii percepute la nivelul SJU Vaslui, acesta va fi stabilit de Consiliul de Administraţie al unităţii medicale în zilele următoare şi va fi, cel mai probabil, de 10 lei. În aceste condiţii, cu o medie de 3.000 de pacienţi pe lună, din care maxim 15 la sută vor achita taxa de externare, sumele ce vor veni în plus la bugetul spitalului vasluian se ridică la maxim 4.500 de lei pe lună.

Pacienţii vor plăti începând cu luna aprilie a acestui an o taxă cuprinsă cuprinsă între 5 şi 10 lei, reprezentând coplata pentru serviciile de spitalizare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici