Video Dispute în Primăria Capitalei

Consilierul personal al lui Sorin Oprescu Adrian Thiess a cerut, marţi, primarului Sorin Oprescu demiterea directorului general de la Administraţia Străzilor pentru "activitate defectuoasă" şi delimitarea Cabinetului de două persoane care lucrează "în detrimentul primarului general".

211 afișări

Thiess a precizat că nu a cerut niciodată ca directori din Primărie să fie daţi afară pentru că au făcut campanie altor persoane, dar că, în cazul directorului general de la Administraţia Străzilor, Alina Roman, este vorba de fapte de corupţie, el neprecizând care sunt acestea.

Consilierul a mai cerut "delimitarea clară a cabinetului primarului general şi al Primăriei Municipiului Bucureşti" de cele  două persoane, respectiv Nadina Nedelea şi Marie Jeanne Ion. Consilierul a precizat că cele două persoane angajează aceste instituţii "în mod nelegal, nestatutar şi nelegitim", asumându-şi "rolul de filtre şi cenzori pentru media", "în detrimentul lui Sorin Oprescu".

Întrebat în ce calitate îşi exercită atribuţiile Nadina Nedelea şi Marie Jeanne Ion, Adrian Thiess a declarat că "cele două persoane nu sunt angajate ale Primăriei Capitalei", precizând că nu au ce să caute "în cabinetul primarului general", acolo unde există documente care privesc strict municipalitatea.

De asemenea, consilierul primarului general a mai spus că nu este de acord cu modul de lucru al celor două persoane, explicând că "nu este posibil ca directorii din Primărie să fie chemaţi la ordin şi să fie cenzuraţi în declaraţiile lor".

Adrian Thiess a mai precizat că "este ştiut" faptul că primarul general este "în permanenţă supus unor presiuni din afara treburilor administrative" şi a arătat că chiar şi din această perspectivă nu este normal ca cele două persoane care lucrează în cabinetul primarului general să intervină în relaţia cu mass-media.

Consilierul primarului general a făcut referire la cazuri în care ziariştii au fost ameninţaţi în mod direct asupra activităţii pe care au desfăşurat-o în Primăria Capitalei, fără însă a preciza numele acestor persoane.

Potrivit lui Thiess, la aproape un an de la preluarea instituţiei de către Sorin Oprescu a simţit nevoia să intervină public pentru "a semnala două lucruri care surpă temelia" din campania din 2008, respectiv Capitala este "pe punctul de a fi predată voit sau nevoit fostului sistem clientelar" şi "comunicarea este scurtcircuitată de cele două persoane care lucrează în detrimentul primarului general pretinzând că o fac pentru el".

Thiess a precizat că, în cursul dimineţii de marţi, a avut o discuţie cu Oprescu în care i-a prezentat aceste probleme, arătând că primarul a luat la cunoştinţă de ele, afirmând că nu le-a ştiut până acum.

De asemenea, el a precizat că nu poate "da" o perioadă de timp în care aşteaptă rezolvarea celor două probleme, însă a arătat că dacă nu vor fi rezolvate, "probabil va demisiona".

Oprescu: Onoarea îşi va spune cuvântul

Sorin Oprescu a declarat că este "uşor surprins", precizând că a avut în jurul său oameni care au cerut bani şi au plecat, nu toţi, dar vor pleca, arătând că în cazul consilierului Thiess onoarea îşi va spune cuvântul.

Primarul Capitalei a precizat că acuzaţiile aduse colegilor de echipă simbolizează "impotenţa socială, mercantilismul şi desfrânarea unor nereuşite de viaţă" precizând că este conştient că oamenii adună frustrări ancestrale pe parcursul vieţii.

Oprescu a mai spus că de la intrarea în Primăria Capitalei şi-a pus întrebarea dacă "dorea cineva să schimbe clientela fostei administraţii cu clientela mea", la care răspunsul şi l-a dat marţi, acesta fiind "în mod ferm da".

Totodată, Oprescu a adăugat că dacă cineva credea că va conduce Primăria Capitalei prin consilier, răspunsul l-a primit marţi, acesta fiind: "în mod ferm s-a înşelat".

"Dacă cineva credea că o să acopăr ilegalităţile prin interpuşi, s-a înşelat. Dacă cineva credea că pot fi manipulat, s-a înşelat", a mai spus Oprescu.

Primarul Capitalei a susţinut că a avut în jurul său oameni care i-au cerut bani şi au tratat în numele său cu "oameni şi societăţi", precizând că aceştia au plecat, iar în privinţa celor care au "iscat suspiciuni, bârfe insinuări trăgând frâna de mână în cele mai grele întreprinderi", Oprescu a precizat că nu au plecat toţi, "dar or să plece".

"Conştient că am deranjat şi voi deranja interse, onoare, «legături primejdioase», bazate pe relaţii de influenţă şi corupţie, vă asigur că rămân acelaşi om pe care l-aţi ales. Şi înţeleg să răspund în faţa dumneavoastră pentru tot ceea ce fac ca primar general", a declarat Oprescu.

Întrebat dacă o va demite pe şefa Administraţiei Străzilor, Alina Roman, primarul a spus că nu va schimba directorii din Primărie pe criterii politice.

În privinţa firmei de PR care îşi desfăşoară activitatea la cabinetul primarului general, formată din Nadina Nedelea şi Marie Jeanne Ion, Oprescu a precizat că este vorba de colegii sau echipa cu care "a plecat drum".

Marie Jeanne Ion: Noi lucrăm în calitate de consilieri personali ai omului Sorin Oprescu

Prezentă în cabinetul primarului general, Marie Jeanne Ion a explicat că firma de PR al cărei reprezentant este "nu are niciun contract cu Primăria Capitalei sau cu vreo entitate din interiorul Primăriei".

"Noi lucrăm în calitate de consilieri personali ai omului Sorin Oprescu", a spus Marie Jeanne Ion.

Faţă de acuzaţiile privind filtrarea informaţiilor către presă, Oprescu a arătat că "relaţia cu presa a fost o relaţie normală", precizând că singura sa supărare este aceea că nu este "obişnuit cu minciuna".

Oprescu a mai arătat că la venirea sa în Primărie presa i-a fost de un real folos, arătându-i lucruri pe care acesta nu le ştia. El a precizat totodată că au fost şi oameni care "au cerut bani pentru a scrie de bine".

"Singurul moment de revoltă a fost şi va fi în continuare minciuna, pentru că societatea asta nu poate să trăiască în minciună, în bârfă şi în insinuări. Da, au existat oameni care mi-au spus în faţă: «Vrei să scriem de tine de bine, păi contribuie, băi». Nu erau ziarişti, erau şefi", a spus Sorin Oprescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici