Doar 12 universităţi ar putea primi dreptul de a organiza doctorat - Mediafax

Doar 12 universităţi ar putea primi dreptul de a organiza doctorat

Doar 12 universităţi ar putea primi dreptul de a organiza doctorat, începând din anul academic 2011-2012, după clasificarea instituţiilor de învăţământ superior, potrivit unor surse oficiale.

5082 afişări

Imaginea articolului Doar 12 universităţi ar putea primi dreptul de a organiza doctorat

Doar 12 universităţi ar putea primi dreptul de a organiza doctorat (Imagine: Liviu Chirica/Arhiva Mediafax foto)

"Este vorba despre cele mai performante universităţi.Doar acestea vor putea organiza doctorat. Numărulacestora este mic, probabil 12 instituţii de învăţămînt superiorvor fi acreditate pentru studii doctorale", a precizat sursacitată.

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului(MECTS) a terminat evaluarea universităţilor şi a anunţat căpremiază instiuţiile care acceptă fuziunea. Raportul privindevaluarea a fost prezentat experţilor Asociaţiei Europene aUniversităţilor, "probabil cea mai respectată voce la niveleuropean", după cum afirmă autorităţile.

Totodată, conducerea MECTS a făcut precizarea cădoctoratele aflate în derulare vor continua pînă lafinalizarea ciclului de pregătire, chiar dacăuniversitatea va pierde din august dreptul de a mai organiza altedoctorate.

Mai mult, conducătorii de doctorate de la instituţii deînvăţământ superior, care nu figurează printre cele 12universităţi, vor putea să conducă acest tip de pregătirepostuniversitară, dacă universitatea lor crează un consorţiu cualte instituţii acreditate pentru studii doctorale.

Pentru luna septembrie vor fi scoase la concurs 3.500 de locurila doctorat.

Universităţile seclasifică din această vară în trei categorii:

  • universităţi centrate pe educaţie - care fac numai pregătire delicenţă

  • universităţi de educaţie şi cercetare ştiinţifică şiuniversităţi de educaţie şi creaţie artistică - care fac licenţă şimasterat

  • universităţi de cercetare avansată şi educaţie - care faclicenţă, masterat şi doctorat

Odată cu clasificarea universităţilor începe şi ierarhizareaprogramelor de studii, dar acest proces ar putea dura însă până în2014.

"Legea educaţiei cere experţi internaţionali la clasificareauniversităţilor pentru că în mediul universitar românesc domneşteneîncrederea. Iar în mediul european domneşte neîncrederea faţă deceea ce se întâmplă în mediul academic românesc. Nu degeaba au fostscandaluri legate de diplome, acordate mai mult sau mai puţincorect (...). Pentru a ridica aceste suspiciuni, pentru a stabiliun «moment zero» - un moment în care precizăm unde suntem noiastăzi - am decis să fim asistaţi de această organizaţieeuropeană", spunea, în luna martie, ministrul Educaţiei, DanielFuneriu.

MECTS şi Asociaţia Europeană a Universităţilor (EUA) au lansatîn dezbatere publică, în 25 martie, Metodologia de evaluare pentruclasificarea universităţilor şi ierarhizarea programelor de studii,în conformitate cu articolul 193, din Legea EducaţieiNaţionale.

În legătură cu necesitatea clasificării universităţilor dinRomânia, ministru Daniel Petru Funeriu spunea în martie că "vor ficâştigători toţi cei care înţeleg ireversibilitatea alinierii lastandardele europene şi îndrăznesc să spun că prezenţa EUA astăzi,aici, demonstrează acest lucru. Nu cred că vreo universitate dinRomânia ar avea ceva de câştigat dacă s-ar exclude din acest procesireversibil. Schimbarea se face împreună şi mulţumesc rectorilor şiorganizaţiilor studenţeşti care sprijină acest demers. Până acum,numărul de doctorate stătea în stiloul ministrului, care aproba unnumăr de granturi pe an. De acum înainte va fi vorba de ocompetiţie între conducătorii de doctorate, un concurs de proiecteştiinţifice, şi nu am motive să mă îndoiesc că vor câştiga cei maibuni. Va fi scos arbitrariul din ecuaţie", afirma Funeriu.

La rândul său, preşedintele Comisiei prezidenţiale pentruEducaţie, prof. univ. Mircea Miclea spune că această clasificareînseamnă că "punem o oglindă în faţa universităţilor să se vadă cumsunt, iar imaginea aceasta o arătăm şi publicului larg, ca să ştieşi el cum arată facultăţile".

"Ierarhizarea înseamnă că programele din acelaşi domeniu,livrate de toate universităţile din ţară (programele de studiu înmedicină sau jurnalistică, de pildă), sunt grupate valoric, înfuncţie de câteva criterii: calitatea predării, calitateacercetării şi calitatea serviciilor oferite studenţilor şicalitatea implicării lor în mediul socio-economic. Acest rankingsau grupare valorică are următoarele efecte pozitive: permitealocarea banilor publici în funcţie de performanţă. De pildă, acumo universitate de medicină din ţară are procentul de reuşită larezidenţiat al studenţilor de 3%; o altă, de 70% , însă, întrucâtambele erau de medicină şi de stat, ambele primeau aceeaşi sumă perstudent echivalent în finanţarea de bază. Ceea ce nu e corect:înseamnă că nu premiezi calitatea şi că risipeşti banul public.Apoi, studenţii şi viitorii studenţi sunt informaţi desprecalitatea programelor de studii şi vor decide mai în cunoştinţă decauză unde vor să înveţe carte. De asemenea, angajatorii pot luainformaţia despre performanţa programului de studii ca să vadă undeau mai mari şanse să găsească absolvenţi mai buni; fiecareuniversitate poate decide ce programe merită să mai ţină şi ceprograme nu sunt de calitate, deci ar trebui închise sau, dacă nu,să remedieze situaţia lor", a adăugat Miclea.

Autorităţile consideră că prin clasificareauniversităilor va dispărea "fabrica de diplome".

"Masteratele şi doctoratele nu sunt ale universităţilor, suntale studenţilor. Problema este că sunt studenţi la astfel deprograme care primesc o diplomă de master sau de doctor fără nicioacoperire în competenţe. Cu alte cuvinte, o generaţieîntreagă de studenţi, cu astfel de diplome, a fostnenorocită. Acest lucru trebuia să înceteze, şi va încetaodată cu noua clasificare", a explicat, pentru MEDIAFAX, profesorulMiclea.

El a mai spus că acest pas înseamnă că statul nu va mai finanţaprogramele de studiu care nu au acoperire în calitate. "Dacă dinaceastă evaluare reiese că o universitate nu poate merge decât pânăla nivel de licenţă, statul nu va mai susţine programelesuperioare. Nu va mai da cifră de şcolarizare pentru masterat saudoctorat", a adăugat profesorul universitar.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
MECTS ,
CLASIFICARE UNIVERSITĂŢI ,

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.