DOCUMENT | Care este situaţia DGPI. Actualul director, împuternicit de Dacian Cioloş în fruntea serviciului

Actualul director al Direcţiei Generale de Protecţie Internă (DGPI), Mihai-Cristian Mărculescu, a fost împuternicit în funcţie de către fostul premier Dacian Cioloş în noiembrie 2016, ulterior ministrul Carmen Dan propunând numirea după ce Mărculescu a câştigat concursul organizat în acest scop.

1750 afișări
Imaginea articolului DOCUMENT | Care este situaţia DGPI. Actualul director, împuternicit de Dacian Cioloş în fruntea serviciului

Care este situaţia DGPI. Actualul director, împuternicit de Dacian Cioloş în fruntea serviciului

VEZI MAI JOS DOCUMENTUL

Pe 24 noiembrie 2016, ministrul de Interne de la acea vreme, Dragoş Tudorache, i-a trimis fostului premier Dacian Cioloş o adresă prin care îi cerea emiterea unei decizii pentru împuternicirea lui Mihai-Cristian Mărculescu în funcţia de director general al Direcţiei de Protecţie Internă (DGPI). În aceeaşi zi, fostul premier a avizat împuternicirea.

Ulterior, pe 30 ianuarie 2017, Carmen Dan, cea care i-a urmat lui Dragoş Tudorache la conducerea ministerului de Interne, i-a transmis o adresă fostului premier Sorin Grindeanu prin care îi solicita încetarea împuternicirii îndeplinirii atribuţiilor funcţiei de director DGPI de către Mihai-Cristian Mărculescu şi numirea acestuia, tot cu aceeaşi dată, în funcţia de director general DGPI.

Propunerea a fost făcută după ce Mihai-Cristian Mărculescu a fost declarat admis la concursul organizat în acest scop, potrivit unui document intrat în posesia MEDIAFAX.

Numirea lui Mărculescu la conducerea DGPI a fost publicată în Monitorul Oficial în urmă cu patru zile, în contextul controverselor din spaţiul public, conform cărora Direcţia Generală de Protecţie Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) ar deveni de fapt "serviciul secret al PSD-ului", prin eliminarea deciziei premierului şi a avizului Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Direcţia Generală de Protecţie Internă a devenit operaţională pe 1 iunie.

Noua structură a fost înfiinţată după ce guvernul a decis în noiembrie desfiinţarea Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Decizia a fost luată după ce mai multe persoane din conducerea DIPI au fost puse sub învinuire, alături de fostul ministru Gabriel Oprea, pentru cheltuirea nelegală a fondurilor. Într-un dosar disjuns sunt cercetaţi Nicolae Gheorghe, Rareş Văduva şi Gelu Olteanu, toţi foşti şefi din instituţie, dar şi alţi angajaţi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici