Documentul prezentat de cumnatul lui Tokes că nu a fost colaborator al Securităţii e fals

Europarlamentarul Laszlo Tokes susţine că documentul CNSAS prezentat de cumnatul său, Barta Tiberiu, care certifica faptul că acesta nu a fost lucrător sau colaborator al Securităţii, este fals, motiv pentru care a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.

78 afișări
Imaginea articolului Documentul prezentat de cumnatul lui Tokes că nu a fost colaborator al Securităţii e fals

Documentul prezentat de cumnatul lui Tokes că nu a fost colaborator al Securităţii e fals (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Europarlamentarul Laszlo Tokes a prezentat, vineri, o adresă emisă de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) către sora sa Tokes Eszter potrivit căreia adeverinţa obţinută de soţul acesteia, ortopedul Barta Tiberiu, care certifica faptul că nu a fost lucrător sau colaborator al Securităţii, este falsă, iar sora sa a şi sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca solicitând tragerea la răspundere a autorului.

"Sora mea, Tokes Eszter, care se află în proces de divorţ cu numitul Barta, a adresat o cerere către Colegiul CNSAS solicitând verificarea autenticităţii documentului potrivit căruia nu ar fi existat date ori documente din care să rezulte calitatea de lucrător sau de colaborator al Securităţii, în sensul legii, cu privire la domnul Barta Tiberiu Zoltan, fiul lui Zoltan şi Ana, născut la data de 03.10.1951 în Cluj-Napoca, judeţul Cluj", a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, europarlamentarul Laszlo Tokes.

Potrivit sursei citate, răspunsul transmis de Colegiul CNSAS arată că adeverinţa respectivă este falsă.

"Acest lucru se poate deduce, oricum, şi din faptul că data emiterii documentului, 22 octombrie 2009, precede data la care s-ar fi făcut verificările conform celor cuprinse în document, 19 noiembrie 2009", a afirmat Tokes.

În urma răspunsului CNSAS, Tokes susţine că sora lui, care se află în divorţ cu Barta, a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca pentru fals în acte publice, deocamdată, împotriva unui autor necunoscut.

"Avem toate motivele să presupunem că numitul Barta Tiberiu, fostul colaborator al Securităţii, a fost cel care a fabricat şi expediat adeverinţa falsă amintită persoanelor cu care a venit în contact. Nu este exclus totodată că Barta Tiberiu, alias Stelian, cel care în cursul anilor 80 a fost agentul Securităţii infiltrat în întreaga familie Tokes, îşi continuă activitatea de informator şi în Ungaria, unde locuieşte acum, şi unde are acces la diferite organizaţii, partide şi personalităţi. Trebuie să atragem atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă această persoană", a explicat Tokes.

Eurodeputatul Laszlo Tokes a făcut publică, în februarie, o listă cuprinzând 102 ofiţeri şi subofiţeri din cadrul fostei Securităţi şi al fostei Miliţii care au activat pentru urmărirea personalului Bisericii Reformate şi a unor persoane din anturajul acestora, în perioada 1975-1989.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici