Doi contabili şi doi directori de la Electrificare CFR Craiova, deferiţi justiţiei de DNA

Doi contabili şi doi directori de la Electrificare CFR SA- Sucursala Electrificare Craiova, la data comiterii faptelor, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, într-un dosar legat de achiziţionarea unor bunuri şi servicii în valoare de peste 500.000 de euro.

286 afișări
Imaginea articolului Doi contabili şi doi directori de la Electrificare CFR Craiova, deferiţi justiţiei de DNA

Doi contabili şi doi directori de la Electrificare CFR Craiova, deferiţi justiţiei de DNA (Imagine: Shutterstock)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Craiova i-au trimis în judecată pe Gheorghe Mitroi, contabil şef la SC Electrificare CFR SA - Sucursala Electrificare Craiova, la data faptelor, şi pe Valentina Ghizdăveţ, contabil în cadrul aceleiaşi instituţii, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice (536 acte materiale) şi evaziune fiscală săvârşită în legătură cu infracţiunea de abuz în serviciu (536 acte materiale), se precizează într-un comunicat remis miercuri MEDIAFAX.

În acelaşi dosar, procurorii i-au deferit justiţiei pe Marian Spînu şi Alin Florin Neacşu, ambii şefi ai Sucursalei Electrificare Craiova din cadrul SC Electrificare CFR SA, la data comiterii faptelor, aceştia fiind acuzaţi de neglijenţă în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2005-2008, Gheorghe Mitroi, în calitate de contabil şef la Sucursala Electrificare Craiova, "şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu referitoare la achiziţiile de bunuri sau servicii şi la înregistrarea lor în contabilitatea societăţii şi plata acestora, cauzând prin aceasta un prejudiciu SC Electrificare CFR SA evaluat la suma de 1.788.012,70 lei (echivalentul a 504.917,26 de euro)".

Concret, Mitroi, fără a avea vreun mandat din partea conducerii Sucursalei Electrificare Craiova, a contactat personal mai mulţi furnizori, cărora le-a lansat comenzi de achiziţii de bunuri şi servicii, în numele Sucursalei, care nu aveau nicio legătură cu activitatea instituţiei în care îşi desfăşura activitatea.

"Inculpatul a ridicat personal atât mărfurile, cât şi facturile emise de către furnizori. În înţelegere cu inculpata Ghizdăveţ Valentina, contabil, aceste facturi au fost înregistrate în contabilitatea instituţiei fără a îndeplini condiţiile legale, iar Mitroi Gheorghe, în calitate de contabil şef, a semnat ordinele de plată pentru achitarea acestor facturi, astfel că a determinat efectuarea de plăţi în mod nelegal", precizează procurorii DNA, în actul de sesizare al instanţei.

Procurorii mai arată că Marian Spînu şi Alin Florin Neacşu, ambii şefi ai Sucursalei Electrificare Craiova din cadrul SC Electrificare CFR SA în perioada respectivă, şi-au încălcat din culpă atribuţiile de serviciu şi au contrasemnat ordinele de plată, care erau neînsoţite de documente justificative, fără să se asigure că plăţile efectuate sunt pentru bunuri şi servicii achiziţionate legal şi în interesul societăţii.

Gheorghe Mitroi şi Valentina Ghizdăveţ şi-ar fi însuşit bunurile cumpărate şi achitate nelegal.

"Ca urmare a acestor achiziţii, în aceeaşi perioadă, inculpaţii Mitroi Gheorghe şi Ghizdăveţ Valentina, în calitate de contabil şef, respectiv contabil, au solicitat deducerea taxei pe valoare adăugată în valoare de 328.426 lei (echivalentul a 92.708,5 euro), fără a exista documente justificative care să ateste achiziţia efectivă a bunurilor sau prestarea serviciilor în beneficiul unităţii, situaţie în care nu exista drept de deducere", mai susţin anchetatorii.

SC Electrificare CFR SA s-a constituit parte civilă în cauză cu 2.325.599,9 lei, iar Ministerul Finanţelor Publice ANAF- Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj, cu 328.426,81 lei, reprezentând TVA dedus nelegal.

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au pus sechestru asigurator pe bunurile mobile şi imobile ale lui Marian Spânu, Alin Florin Neacşu şi ale unui membru al familiei Valentinei Ghizdăveţ.

Dosarul va fi judecat la Tribunalul Dolj.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici