Doi copii aflaţi într-o tabără s-au înecat la Eforie Sud

Doi copii din judeţul Iaşi aflaţi într-o tabără pe litoral s-au înecat, sâmbătă, după ce au mers la plajă în Eforie Sud cu o profesoară şi au ieşit în larg să înoate, alături de alţi trei copii.

430 afișări
Imaginea articolului Doi copii aflaţi într-o tabără s-au înecat la Eforie Sud

Doi copii aflaţi într-o tabără s-au înecat la Eforie Sud (Montaj foto)

Cei doi copii care s-au înecat, în vârstă de 13 şi 14 ani, erau elevi la şcoli din comuna ieşeană Ciorteşti şi au plecat în tabără alături de alţi opt elevi din localitate şi alţi zece din municipiul Iaşi.

Şeful Direcţiei Judeţene de Tineret Constanţa, Cristina Brânzoi, a declarat că din grupul aflat cu profesoara pe plajă făceau parte zece copii, iar cinci dintre ei au intrat în apă şi s-au dus în larg, până la o distanţă de 100 de metri, deşi în zonă erau panouri de avertizare. Potrivit sursei citate, trei dintre copii au reuşit să se întoarcă la mal şi să o anunţe pe profesoară, ceilalţi doi fiind luaţi de valurile foarte mari.

Trupul unui singur copil a fost recuperat, în cazul celui de-al doilea scafandrii constănţeni fiind nevoiţi să întrerupă căutările din cauza valurilor mari. Şeful Direcţiei Judeţene de Tineret Constanţa, Cristina Brânzoi, a afirmat că valurile mari împiedică operaţiunile de căutare, iar acestea au fost sistate, urmând să fie reluate atunci când vremea va permite.

Brânzoi a mai spus că profesoara însoţitoare "categoric a încălcat regulile" în acest caz, precizând că fiecare profesor semnează un proces-verbal de instruire atât la plecarea din localitatea de domicliu, cât şi la sosirea în tabără.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Judeţene Constanţa, Anda Drăgulescu, profesoara care îi însoţea pe cei doi copii la plajă a fost audiată de către poliţiştii din Eforie, spunându-le anchetatorilor că fusese avertizată de salvamari încă de vineri că zona respectivă este foarte periculoasă, iar copiii nu trebuie să intre în apă. Profesoara a susţinut că a transmis aceste informaţii tuturor copiilor din tabără şi că i-a avertizat să nu intre în apă, dar că nu a fost ascultată. Ea va fi cercetată pentru ucidere din culpă, dar în funcţie de elementele care ar putea apărea în cadrul anchetei ar putea fi schimbată încadrarea juridică, a precizat Anda Drăgulescu.

De asemenea, Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) a anunţat că o comisie de anchetă a ministerului va face verificări la tabăra din Eforie Sud unde erau cazaţi cei doi copii care s-au înecat sâmbătă, iar familiile acestora vor primi sprijin din partea ministerului.

Copiii se aflau în tabăra internaţională "New Paradise" din Eforie Sud, unde sunt cazaţi, în total, 380 de copii. Grupul de la Iaşi mai avea de stat în tabără două zile.

Anchetă a Inspectoratului Şcolar Iaşi în cazul celor doi copii

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi a anunţat constituirea unei comisii de anchetă care să analizeze în ce măsură profesorii supraveghetori se fac vinovaţi în cazul decesului celor doi copii.

Adjunctul şefului ISJ Iaşi, Ovidiu Ursache, a declarat, că s-a deplasat, în cursul după-amiezei, în tabăra de la Eforie Sud întrucât se afla pe litoral, în concediu cu familia, în staţiunea Saturn.

"M-am urcat în maşină şi am plecat spre Eforie Sud imediat ce am aflat despre incident. Am vorbit cu administratorul taberei, dar în acest moment nu putem decât să dăm cu părerea. Taberele şcolare sunt în subordinea Ministerului Tineretului, care a declanşat deja o anchetă. Şi la nivelul Inspectoratului Şcolar Iaşi vom face o anchetă, pentru a vedea în ce măsură profesorii supraveghetori şi-au făcut treaba", a afirmat Ovidiu Ursache.

Ursache a spus că nu a reuşit să discute cu niciunul dintre profesorii însoţitori întrucât aceştia se aflau în anchetă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici