Doi foşti angajaţi ai MAE şi Accademia di Romania din Roma, trimişi în judecată pentru luare de mită

Doi foşti angajaţi ai Ministerului Afacerilor Externe (MAE), acuzaţi că au cerut şi au primit peste 13.000 de euro de la reprezentanţii unei firme, pentru atribuirea unor contracte de lucrări cu Accademia di Romania din Roma, au fost trimişi judecată.

642 afișări
Imaginea articolului Doi foşti angajaţi ai MAE şi Accademia di Romania din Roma, trimişi în judecată pentru luare de mită

Doi foşti angajaţi ai MAE şi Accademia di Romania din Roma, trimişi în judecată pentru luare de mită (Imagine: Shutterstock)

Procurorii DNA i-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Nelu Biţică, fost şef birou administrativ la Accademia di Romania de la Roma (centru cultural român aflat în administrarea Ministerului Afacerilor Externe), şi pe Gabriela Biţică, care era la data faptelor economist la Biroul Financiar din cadrul Ambasadei României de la Roma.

Nelu Biţică este acuzat de abuz în serviciu şi luare de mită, iar Gabriela Biţică, de luare de mită.

Potrivit anchetatorilor, în perioada octombrie 2012 - iulie 2013, Gabriela şi Nelu Biţică, în calitate de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Externe, au pretins pentru ei, de la reprezentanţii unei societăţi comerciale, sume de bani şi un autoturism pe care unul dintre aceştia din urmă îl aveau la vânzare, pentru suma de 5.000 euro, în contul unui procentaj de 10% din valoarea lucrărilor atribuite de ambasadă şi centrul cultural către firma acestora.

Inculpaţii au primit efectiv de la oamenii de afaceri suma de 11.850 euro, în mai multe etape, în perioada noiembrie 2012 - martie 2013, spun procurorii.

Societatea comercială respectivă a executat mai multe lucrări de reparaţii şi construcţii la Accademia di Romania de la Roma, la Consulatul României de la Roma şi la Ambasada României din Italia.

Nelu şi Gabriela Biţică ar fi primit suma respectivă de bani pentru ca, în executarea atribuţiilor de serviciu, să atribuie în mod preferenţial contracte şi să îndeplinească acte, astfel încât firma privată să beneficieze de toate verificările şi aprobările necesare achitării sumelor solicitate în contul lucrărilor efectuate.

În luna iulie 2013, urmare a unui anunţ de lucrări pentru Accademia di Romania din Roma, firma respectivă a prezentat un deviz de efectuare reparaţii a 12 spaţii din incinta instituţiei în sumă iniţială de 19.300 euro. Nelu Biţică a solicitat, potrivit DNA, ca, pe devizul prezentat pentru procedura de selectare în scopul atribuirii acelor lucrări, cunoscând că o altă firmă propusese un preţ de 25.000 euro, oferta să fie suplimentată cu 5.000 euro, indicând punctual şi ce costuri să fie supraevaluate.

Societatea respectivă a prezentat în final un deviz pentru suma de 24.300 de euro, iar lucrările au fost executate şi facturate în două tranşe de 10.250 de euro şi respectiv 14.050 de euro.

"Prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu de supraevaluare cu 5.000 de euro a devizului prezentat iniţial, Biţică Nelu a produs în dauna Ministerului Afacerilor Externe din România un prejudiciu material de 5.000 euro", arată DNA.

În cauză, procurorii au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra cotei de 37,5% dintr-un imobil aflat în proprietatea Gabrielei Biţică şi asupra unui autoturism al lui Nelu Biţică.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de menţinere a măsurilor preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Şcoala Română din Roma/ Accademia di Romania din Roma este cea mai veche instituţie de cultură românească din străinătate, aceasta fiind înfiinţată de arheologul Vasile Pârvan în 1922.

După înfiinţarea, în 2003, a Institutului Cultural Român, Accademia di Romania a preluat şi sarcinile specifice unui institut cultural românesc în străinătate. Accademia di Romania îsi desfăşoară activitatea în baza Acordului Cultural dintre guvernul român şi guvernul italian. Gestiunea Accademiei este încredinţată Ministerului Afacerilor Externe al României, activităţile sale ştiinţifice fiind coordonate de Academia Româna şi Ministerul Educaţiei de la Bucureşti, iar cele culturale de către Institutul Cultural Român, conform informaţiilor de pe site-ul instituţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici