Dorin Cioabă, ales preşedinte interimar al Uniunii Internaţionale a Romilor, în locul tatălui său

Dorin Cioabă a fost ales, sâmbătă, la Sibiu, preşedinte interimar al Uniunii Internaţionale a Romilor, în locul tatălui său, Florin Cioabă, care se afla la conducerea acestei organizaţii din luna aprilie.

497 afișări
Imaginea articolului Dorin Cioabă, ales preşedinte interimar al Uniunii Internaţionale a Romilor, în locul tatălui său

Dorin Cioabă (Imagine: Sebastian Marcovici/Mediafax Foto)

Sâmbătă, la o zi de la înmormântarea lui Florin Cioabă, aproximativ 30 de membri ai Uniunii Internaţionale a Romilor s-au întrunit la Tribunalul romilor din Sibiu, pentru alegerea unei noi persoane la conducerea organizaţiei al cărei preşedinte era Florin Cioabă.

La finalul discuţiiilor, Dorin Cioabă, fiul cel mare al lui Florin Cioabă, a declarat că el a fost desemnat preşedinte interimar al Uniunii Internaţionale a Romilor, până când va fi organizat un congres şi vor avea loc alegeri.

"S-a avut în vedere că eu sunt moştenitorul de drept al tatălui meu şi au decis să mă lase pe mine la interimatul acestei organizaţii, până când va fi organizat un congres şi vor avea loc alegeri. Titlul acesta nu se moşteneşte, nu l-am primit ca succesiune, l-am primit ca să pot duce mai departe proiectele începute de tatăl meu", a declarat Dorin Cioabă, după alegerile care au avut loc în sediul Tribunalului romilor.

Potrivit lui Dorin Cioabă, contracandidatul său a fost un "comisar bulgar pe probleme economice" al Uniunii, însă acesta nu a primit susţinerea pe care a avut-o el.

"Au zis că numele Cioabă trebuie să meargă mai departe în relaţia cu forurile europene. (...) Dacă implicarea mea în interimat va fi una cum ne-o dorim, probabil că dacă oamenii vor vedea că am capacitatea de a conduce şi găsi soluţii pentru comunitatea romilor, e interesul tuturor să rămân preşedinte şi să primesc acest vot la congres, aşa cum este statutar", a spus Dorin Cioabă, precizând că în cadul acestei organizaţii el este "înalt comisar pe probleme juridice" şi că nu poate candida nicio persoană care nu este membru al uniunii.

În 8 aprilie 2013, Florin Cioabă a devenit preşedinte al International Romani Union (Uniunea Internaţională a Romilor), la un congres internaţional organizat la Sibiu, la care a fost prezentă şi Elena Băsescu.

Autointitulatul rege al romilor Florin Cioabă a încetat din viaţă în 18 august, la vârsta de 58 de ani, în spitalul Akdeniz Üniversitesi din Antalya, unde medicii îi montaseră, cu două zile înainte, un dispozitiv care să-i ajute inima să pompeze sânge.

Florin Cioabă a fost înmormântat, vineri, în Cimitirul Municipal din Sibiu.

Înainte de plecarea cortegiului funerar spre cimitir, la locuinţa familiei Cioabă au avut loc mai multe ceremonii, principalul eveniment fiind încoronarea ca regi ai romilor a celor doi fii ai lui Florin Cioabă.

Reprezentanţi ai romilor au susţinut că s-a ajuns la această decizie la dorinţa lui Daniel, care a vrut să primească sceptrul şi coroana tatălui său pe motiv că acestea trebuie să rămână în familie, el având trei copii, în timp ce Dorin are un singur copil, înfiat.

Decizia a stârnit însă nemulţumiri în rândul unor lideri ai etniei, care şi-au eprimat dezacordul faţă de desemnarea a doi regi ai romilor.

Printre contestatari se numără şi autoproclamatul împărat al romilor Iulian Stănescu: "Nu trebuia să facă asta, iar pentru că a făcut-o ei, o reparăm noi ceilalţi. Lăsăm să treacă momentul ăsta de tristeţe şi după ce trece acest moment de tristeţe o luăm după lege. Eu nu pot să promulg ceea ce au făcut ei, dar în şase luni de zile reparăm".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici