Dosarul COCAINA din Marea Neagră: La trei luni după captura de pe litoral, poliţia verifică modul de intervenţie al agenţilor

Conducerea Poliţiei Române anunţă, joi, că a dispus ca Direcţia de Control Intern să facă verificări pentru a stabili modul de intervenţie a poliţiştilor în cazul capturii de droguri din acest an, de pe litoralul românesc. În acest caz, doi cetăţeni sârbi au fost arestaţi preventiv.

1672 afișări
Imaginea articolului Dosarul COCAINA din Marea Neagră: La trei luni după captura de pe litoral, poliţia verifică modul de intervenţie al agenţilor

Poliţia anchetează modul de intervenţie al agenţilor în cazul capturii de droguri de pe litoral

Poliţia Română precizează, joi, printr-un comunicat de presă, că prin Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate, deţinea şi deţine informaţii cu privire la o grupare infracţională organizată, specializată în traficul de droguri, care acţionează pe ruta America de Sud - Nordul Africii - Turcia- Strâmtorile Darnadele şi Bosfor - Marea Neagră, în tranzit prin statele riverane Mării Negre, cu destinaţii precum Serbia şi ţări din Uniunea Europeană. În activitatea infracţională erau implicaţi cetăţeni români, sârbi şi spanioli, arată IGPR.

Drept urmare, în anii 2009 şi 2016, Poliţia Română, în colaborare cu D.I.I.C.O.T., a făcut capturi importante de droguri transportate pe această rută, respectiv 1 tonă de cocaină în 2009 şi 2,6 tone de cocaină în 2016.

"Cu privire la captura din acest an, de pe litoralul românesc, s-au făcut cercetări de către D.I.I.C.O.T. şi Poliţia Română, care s-au soldat cu dispunerea de către instanţă a măsurii arestului preventiv, pe numele a doi cetăţeni sârbi. În ceea ce priveşte modul de acţiune anterior sesizării unităţii de parchet, conducerea Poliţiei Române a dispus efectuarea de verificări, prin Direcţia de Control Intern, pentru stabilirea modului de intervenţie a poliţiştilor", arată Poliţia Română, prin intermediul unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Rechizitoriul procurorilor DIICOT din dosarul privind cocaina de la Constanţa arată că cei doi cetăţeni sârbi arestaţi au fost descoperiţi după ce unul a uitat cheia autoutilitarei încărcate cu 30 de pachete de droguri pe roată, iar martorii au descuiat vehiculul şi au alertat autorităţile.

Rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT arată că doi cetăţeni sârbi au fost arestaţi preventiv pentru trafic de droguri de mare risc şi constituirea unui grup infracţional organizat.

Aceştia „au încărcat aproximativ 30 de saci de rafie de culoare albă cu pachete de cocaină din autoutilitara Opel în autotrenul inculpatului (…), însă după ce au terminat de transferat întreaga cantitate, între cei doi s-a iscat o neînţelegere (cel mai probabil realizând că în autoutilitară era doar jumătate din cantitatea preconizată, s-au temut că li se va imputa lipsa celeilalte jumătăţi, inculpaţii neştiind la acel moment că o parte din droguri fusese pierdută pe plaja satului Sf. Gheorghe) şi au transferat din nou toţi sacii cu cocaină din remorca autotrenului în autoutilitară”, se arată în rechizitoriu.

Potrivit documentului, activitatea celor doi a fost surprinsă de un martor, paznic de serviciu în cadrul unei firme din Sarichioi, care i-a auzit pe cei doi certându-se, în seara zilei de 21 martie.

Alţi doi martori au profitat de faptul că unul dintre cetăţenii sârbii a uitat cheia autoutilitarei Opel pe roată şi a deschis maşina, constatând că în interior se aflau aproximativ 30 de saci de rafie, de culoare albă, plini cu pachete, nişte cutii de carton şi mai multe veste de salvare.

Martorii au dezlegat unul dintre saci şi au luat din el un pachet, pe care scria Cartier, după care au lăsat cheia pe roată. Martorii au tăiat pachetul într-un colţ, au constatat că acesta conţine un praf cu miros şi gust înţepător şi au anunţat organele de poliţie care au preluat pachetul.

Rechizitoriul mai arată că cei doi sârbi au încercat să facă o manevră pentru a îngreuna depistarea drogurilor.

Totodată, procurorii DIICOT mai spun că semiremorca vehiculului cu care s-au transportat drogurile a fost modificată special pentru transportul clandestin de droguri, iar cei doi cetăţeni sârbi au încărcat cocaina într-un autotren şi au schimbat pachetele dintr-un tir în altul pentru a nu fi depistate.

Pe 23 martie, unul dintre sârbi a fost găsit în Buşteni, Prahova, la volanul unui autotractor, însă în urma percheziţiei nu au fost găsite stupefiante.

,,Cu ocazia punerii în aplicare a măsurii sechestrului asigurator la data de 21.05.2019 organele de poliţie judiciară au identificat deasupra semiremorcii, în plafon, un compartiment secret format din şapte canale metalice. (…) Existenţa acestui compartiment secret indică faptul că semiremorca a fost special modificată pentru transportul clandestine de droguri”, mai informează procurorii în document.

Pe 24 martie, a fost localizat şi cel de-al doilea cetăţean sârb, în timp ce încerca să treacă frontiera la Porţile de Fier, în Mehedinţi, într-un autoturism, cu 3 cetăţeni sârbi.

Din rechizitoriu mai reiese că apărarea unuia dintre cei doi cetăţeni a invocat faptul că vehiculul condus prin ţară de unul dintre cei doi sârbi se află în Buzău, ataşând capture de pe Google Maps, însă, pe 20 martie, procurorii arată că aceştia au transferat în autoutilitară aproximativ 30 de saci cu pachete de cocaină şi vestele de salvare ude cu care coletele fuseseră asigurate pentru a pluti în Marea Neagră.

Ancheta poliţiştilor şi a procurorilor din luna martie au dus la descoperirea a aproape o tonă de cocaină, în interiorul unei bărci de pe malul Mării Negre, în Sfântu Gheorghe. Totodată, zeci de pachete cu cocaină au fost aduse de valuri la mal, pe plajele litoralului românesc, din Năvodari până la Mangalia, fiind vorba despre o cantitate ce depăşeşte o sută de kilograme.

La momentul descoperirii, Felix Bănilă, şeful DIICOT, a anunţat că întreaga captură de aproape o tonă de cocaină urma să fie triplată, întrucât are puritate de 90% ce permite combinarea cu diferite substanţe, iar valoarea totală, pe piaţa drogurilor, putea ajunge la peste 300 milioane euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici