DOSARUL evaziunii cu prejudiciu de 50 de milioane de euro: Procurorii au reţinut 27 de persoane şi cer instanţei supreme arestarea lor

Procurorii DNA au reţinut 27 de persoane în dosarul de evaziune cu prejudiucu de peste 50 de milioane de euro, printre care procurorul Angela Nicolae şi fiul acesteia, şi vor cere marţi instanţei supreme arestarea lor preventivă pentru 29 de zile.

374 afișări
Imaginea articolului DOSARUL evaziunii cu prejudiciu de 50 de milioane de euro: Procurorii au reţinut 27 de persoane şi cer instanţei supreme arestarea lor

DOSARUL evaziunii cu prejudiciu de 50 de milioane de euro: Procurorii au reţinut 27 de persoane şi cer instanţei supreme arestarea lor

Oficiali din Direcţia Naţională Anticorupţie au declarat pentru MEDIAFAX că în dosarul de evaziune fiscală au fost reţinute 27 de persoane, iar în cazul altor cinci persoane s-a luat măsura interdicţiei de a părăsi ţara.

De asemenea, alte două persoane urmau să fie audiate, au precizat sursele citate.

Cele 27 de persoane reţinute vor fi duse marţi la instanţa supremă, care urmează să decidă dacă acestea vor fi arestate preventiv pentru 29 de zile.

Printre cei reţinuţi sunt şi procurorul Angela Eugenia Nicolae, şeful Biroului de Relaţii Internaţionale şi Programe, altele decât Phare, din Parchetul instanţei supreme, şi fiul acesteia, Daniel Nicolae. Angela Nicolae este cercetată pentru două infracţiuni de trafic de influenţă în formă continuată, iar fiul ei, pentru complicitate la trafic de influenţă în formă continuată.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2012-2013, Daniel Nicolae, cu acordul, susţinerea şi implicarea mamei sale, a cerut, în mai multe rânduri, şi a primit diferite sume de bani de la doi dintre învinuiţii din dosarul de evaziune, lăsându-i să creadă că, prin calitatea de procuror şef de birou la Parchetul instanţei supreme, Angela Nicolae va putea influenţa obţinerea unor soluţii favorabile în dosarele penale în care erau cercetaţi.

Procurorii DNA o acuză pe Angela Nicolae că, în perioada 2012-2013, a pretins şi primit de la învinuiţi, în mod repetat, la diferite intervale de timp, direct şi prin intermediul fiului său, sume de bani între 2.000 lei şi 5.000 lei.

"Un mod de operare similar a fost folosit de inculpata Nicolae Eugenia Angela şi în raporturile cu o altă persoană, administrator şi asociat în mai multe societăţi cu profil agricol. Astfel, la data de 28 mai 2013, persoana respectivă a apelat la Nicolae Eugenia Angela, care i-a promis că va interveni pe lângă un prim-procuror al unui Parchet de pe lângă Judecătorie, pentru a-i facilita unui prieten obţinerea unei soluţii favorabile în dosarul penal în care era cercetat pentru săvârşirea infracţiuni de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice şi vătămare corporală din culpă. Ancheta penală a fost finalizată, dar nu în sensul promisiunii făcute de Nicolae Eugenia Angela, ci în sensul trimiterii în judecată a persoanei cercetate", susţin procurorii anticorupţie.

Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat, luni, că a încuviinţat, la cererea DNA, percheziţia domiciliară şi a biroului, precum şi reţinerea şi arestarea preventivă a procurorului Angela Eugenia Nicolae.

În acelaşi dosar, alte cinci persoane, respectiv doi români, administratori ai unor societăţi comerciale, şi trei cetăţeni arabi, au primit, luni seară, ordonanţe de reţinere. Unul dintre cei reţinuţi este administrator la Avicola Crevedia, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

În acest dosar este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi senatorul PSD Niculae Bădălău, fiind acuzat că ar fi apărat interesele unei firme suspectate de evaziune fiscală, prin intervenţii la conducerea ANAF şi pe lângă persoane din Prefectura Giurgiu şi din conducerea APIA.

Potrivit anchetatorilor, societatea comercială în favoarea căreia ar fi intervenit Niculae Bădălău a primit de la APIA 2.778.000 de lei, sumă care ar fi fost folosită de firmă în circuitul evazionist, şi nu în scopul pentru care banii fuseseră alocaţi.

De asemenea, în cursul acestui an, la solicitarea lui Bădălău, societatea implicată în circuitul evazionist i-ar fi pus la dispoziţie, cu titlu gratuit, produse alimentare pentru un eveniment organizat la restaurantul său.

Anchetatorii au mai stabilit că, în aceeaşi perioadă, Niculae Bădălău ar fi făcut demersuri pentru angajarea fictivă a unei angajate de la cabinetul său senatorial la una din societăţile comerciale implicate în circuitul evazionist.

"Astfel, deşi aceasta nu a desfăşurat nicio activitate în cadrul societăţii comerciale implicate în circuitul evazionist, a figurat mai mult timp ca angajată şi a încasat sume de bani pentru o activitate neefectuată", au precizat procurorii.

Procurorii i-au adus luni la cunoştinţă acuzaţiile lui Niculae Bădălău, acesta declarând, la ieşirea din sediul DNA, că va reveni pentru a fi audiat.

DNA a precizat că în această cauză se fac cercetări penale şi faţă de alte persoane, în legătură cu fapte similare, dar şi cu alte fapte.

Şeful DNA, Codruţa Kovesi, a declarat, luni, că în dosarul de evaziune sunt vizate şi persoane cu funcţii importante, dar despre care nu se pot da informaţii decât după ce li se aduc la cunoştinţă învinuirile, precizând că vor fi duse la audieri 80 de persoane, din care 50 vor fi puse sub învinuire.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au făcut, luni, 160 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Prahova, Giurgiu, Arad, Călăraşi şi Ialomiţa, în dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 50 de milioane euro, fiind dispusă urmărirea penală a 50 de persoane, între care sunt şi angajaţi ai Ministerului de Finanţe, avocaţi şi administratori de firme.

Potrivit DNA, percheziţiile au fost făcute la sediile unor firme şi la locuinţe din Bucureşti şi cele cinci judeţe, într-o cauză penală complexă privind infracţiuni de corupţie şi evaziune fiscală care implică un număr mare de persoane constituite într-un grup infracţional organizat.

DNA a precizat că este vizată activitatea a peste 100 de firme româneşti şi străine, persoanele implicate având calitatea de administratori de societăţi comerciale români şi străini, avocaţi, contabili şi angajaţi ai Ministerului Finanţelor Publice.

În dosarul de evaziune fiscală ce vizează domeniul industriei alimentare ar fi în atenţia anchetatorilor şi angajaţi ai Gărzii Financiare, au precizat surse judiciare.

DNA a mai arătat că persoanele suspectate în dosarul de evaziune fiscală foloseau firme fantomă, pe care le controlau şi prin care derulau operaţiuni comerciale, trecând în evidenţele contabile cheltuieli fictive.

Reţeaua infracţională viza monopolizarea producţiei şi desfacerii produselor din carne, printr-un amplu mecanism evazionist, potrivit procurorilor.

Membrii grupării de evaziune aveau atribuţii delimitate: unii se ocupau de înfiinţarea firmelor fantomă, alţii racolau străini şi români care, în schimbul unor sume de bani, să fie asociaţi sau administratori la aceste societăţi, iar alţii luau legătura cu funcţionari ANAF, pentru nu face controale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici