Dosarul "Grupul Vectra" va fi rejudecat la Tribunalul Constanţa

Dosarul "Grupul Vectra", în care Tribunalul Constanţa a dispus în luna decembrie a anului trecut condamnări de aproape 60 de ani şi despăgubiri de mai multe milioane de euro, va fi rejudecat, în primă instanţă.

933 afișări
Imaginea articolului Dosarul "Grupul Vectra" va fi rejudecat la Tribunalul Constanţa

Dosarul "Grupul Vectra" va fi rejudecat la Tribunalul Constanţa

Curtea de Apel Constanţa a admis, luni, apelurile declarate de mai mulţi dintre inculpaţii din dosar, dar şi dintre părţile civile, împotriva sentinţei date de Tribunalul Constanţa în dosarul Grupul Vectra.

Astfel, a fost admisă rejudecarea cauzei de prima instanţă, respectiv la Tribunalul Constanţa.

De asemenea, instanţa a mai dispus luni şi revocarea măsurilor preventive.

Decizia Curţii de Apel este definitivă.

În decembrie anul trecut, Tribunalul Constanţa a dispus pedepse însumând aproape 60 de ani de închisoare pentru trei administratori ai Vectra Imobiliare SRL, Vectra Construct şi City Invest SRL, acuzaţi de înşelăciune, ei fiind obligaţi şi la plata unor despăgubiri de milioane de euro către 190 de persoane.

Astfel, Adrian Roşu a fost condamnat la 20 ani de închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni, Gabriel Moise la 20 de ani de închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, iar Cosmin Moldoveanu, la 18 ani ani de închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, şi asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni.

De asemenea, SC Vectra Imobiliare SRL, SC Vectra Construct SRL şi SC City Invest SRL, toate din Constanţa, au fost amendate cu câte 900.000 de lei pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, plus pedeapsa complementară a dizolvării persoanei juridice.

În plus, instanţa i-a obligat pe cei trei la plata, în solitar, a mai multor milioane de euro către cei aproximativ 190 de păgubiţi din dosar.

Sentinţa Tribunalului Constanţa nu a fost definitivă.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA Constanţa, în perioada 13 februarie 2007 - 28 martie 2009, inculpaţii Adrian Roşu, Gabriel Moise şi Cosmin Moldoveanu, în calitate de persoane fizice ori de reprezentanţi ai SC Vectra Imobiliare SRL, SC Vectra Construct SRL şi SC City Invest SRL, au indus în eroare 189 de persoane angajându-se ca, în calitate de dezvoltatori imobiliari, să construiască apartamente în 16 vile situate în municipiul Constanţa. Părţile vătămate au achitat preţul integral al apartamentelor în avans - sume între 20.000 şi 46.000 de euro pentru un apartament -, şi au fost menţinute în eroare şi după încheierea contractelor de execuţie - construire întrucât imobilele nu au fost edificate deloc sau au fost construite doar parţial.

La momentul încheierii contractelor, părţile vătămate nu au ştiut că o parte din terenurile pe care urmau să se construiască imobilele erau ipotecate în favoarea unor unităţi bancare pentru garantarea unor credite obţinute sau că nu aparţineau firmelor din Grupul Vectra ori dezvoltatorilor persoane fizice, ci unor terţi. De asemenea, banii încasaţi ca urmare a încheierii acestor contracte nu au fost folosiţi pentru edificarea imobilelor, ci în scop personal sau folosiţi la alte proiecte imobiliare. În plus, inculpaţii s-au implicat şi în intrarea în insolvenţă a firmelor din Grupul Vectra şi au continuat să facă promisiuni nefondate părţilor vătămate, astfel că acestea au renunţat să uzeze de mijloacele prevăzute în legea civilă pentru recuperarea pagubelor create.

În această modalitate, părţile vătămate au fost prejudiciate cu sumele totale de 5.586.828 euro şi 282.500 lei.

Părţile vătămate s-au constituit părţi civile în procesul penal cu suma totală de 5.435.328 euro şi 254.000 lei.

În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor imobile aparţinând inculpaţilor Adrian Roşu, Gabriel Moise, SC Vectra Imobiliare SRL şi SC Vectra Construct SRL. În ceea ce îl priveşte pe inculpatul Cosmin Moldoveanu, nu au fost identificate bunuri în proprietatea acestuia pentru a fi indisponibilizate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici