Dosarul înşelării societăţii Astra: Britanicul Lee Wilkins şi alte nouă persoane au fost arestate

Cetăţeanul britanic Lee Wilkins şi alte nouă persoane au fost arestate preventiv, pentru 29 de zile de Tribunalul Bucureşti, în dosarul în care sunt cercetate mai multe înşelăciuni comise prin declararea nereală a furturilor unor maşini de lux şi încasarea ulterioară a asigurărilor de la Astra.

1635 afișări
Imaginea articolului Dosarul înşelării societăţii Astra: Britanicul Lee Wilkins şi alte nouă persoane au fost arestate

Dosarul înşelării societăţii Astra: Britanicul Lee Wilkins şi alte nouă persoane au fost arestate (Imagine: Mediafax Foto)

Tribunalul Bucureşti a emis, joi, mandate de arestarea preventivă pe numele cetăţeanului Lee Wilkins, fost manager al Vodafone România, pentru înşelăciune şi fals în declaraţii, dar şi a altor nouă persoane reţinute de anchetatori alături de acesta.

Astfel au mai primit mandate de arestare Radu Dornescu şi Mihai Dumnitru, cercetaţi pentru complicitate la înşelăciune, Marius Guşatu, Cristian Papaianopol şi Cătălin Ioan Moldoveanu, pentru înşelăciune şi fals în declaraţii, Ionuţ Ilie, pentru tentativă de înşelăciune şi fals în declaraţii, Gabriel Sandu şi Siloiu Stan, pentru complicitate la înşelăciune şi Răzvan Constantin Moldoveanu, pentru complicitate la înşelăciune şi fals în declaraţii.

Decizia de joi a instanţei poate fi atacată cu recurs, la Curtea de Apel Bucureşti, de părţile din dosar.

Anchetatorii arată că se reclama în fals la organele de poliţie furtul unor autovehicule, iar ulterior se solicita societăţilor de asigurare plata de despăgubiri conform poliţelor tip "casco" deţinute, în unele dintre cazuri chiar încasându-se contravaloarea poliţelor de asigurare.

Totodată, autovehiculele în cauză erau încredinţate unor persoane care se deplasau în afara ţării şi le înstrăinau, menţionează procurorii.

Cercetările sunt continuate de către Serviciul Furturi de Autovehicule din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, inclusiv cu privire la condiţiile în care s-a făcut plata despăgubirilor de către societăţile de asigurare.

Lee Wilkins, fost manager la Vodafone România, a fost audiat miercuri şi reţinut pentru 24 de ore.

Preşedintele Astra Asigurări, Radu Mustăţea, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că furtul maşinii Porsche Cayenne, achiziţionată în leasing de Lee Wilkins, a fost declarat în octombrie 2010, investigaţia a durat două-trei luni, iar despăgubirea de 83.600 euro a fost dată Unicredit Leasing, nu cetăţeanului britanic.

Radu Mustăţea a mai spus că Lee Wilkins a mai fost despăgubit de cinci ori de către Astra Asigurări, pentru daune minore la autoturism, precizând că acestea au constat în reparaţia stricăciunilor.

Preşedintele Astra Asigurări a adăugat că societatea s-a constituit parte civilă în procesul penal pentru a-şi recupera prejudiciul.

Astra Asigurări are calitatea de parte vătămată în dosarul privind maşinile luate în leasing, vândute ulterior şi declarate furate pentru încasarea asigurărilor şi este în drept să recupereze despăgubirile plătite de la autorii fraudelor, a anunţat joi compania.

Mustăţea a fost, miercuri, la Serviciul Furturi Auto al Poliţiei Române şi a dat informaţii cu privire la acest caz.

"În calitate de reprezentant al Astra, am prezentat informaţii despre un Porsche Cayenne, achiziţionat în leasing de un cetăţean britanic, fost manager la Vodafone România, care, ulterior, a reclamat furtul vehiculului şi plata despăgubirilor. Astra, în calitate de asigurător, a plătit suma de 83.600 euro pentru poliţa încheiată de firma de leasing. Astra s-a constituit deja parte civilă şi vrea să recupereze suma plătită ca despăgubire pentru aşa-zizul furt al vehiculului", a declarat pentru MEDIAFAX Mustăţea.

La Serviciul Furturi Auto a mai dat declaraţii şi directorul Departamentului de daune al Astra, Răzvan Ieremia.

Poliţiştii au făcut, miercuri dimineaţă, 14 percheziţii în Capitală şi în mai multe judeţe din ţară, la locuinţele a 18 persoane suspectate că luau maşini în leasing, pe care apoi le vindeau în ţări din Orientul Mijlociu şi le declarau furate pentru a încasa asigurările.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Diana Sarca, a declarat pentru MEDIAFAX că prejudiciul estimat în acest caz se ridică la sute de mii de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici