DOSARUL Mineriadei - Marian Munteanu despre începerea urmării penale împotriva lui Iliescu: Cred că este doar începutul

Marian Munteanu, fostul lider al studenţilor în timpul Mineriadei din 1990, bătut şi arestat în timpul acelor evenimente, spune despre începerea urmăririi penale împotriva unor foşti demnitari, între care Ion Iliescu, că o astfel de decizie i se pare normală şi reprezintă ”doar începutul”.

2537 afișări
Imaginea articolului DOSARUL Mineriadei - Marian Munteanu despre începerea urmării penale împotriva lui Iliescu: Cred că este doar începutul

Marian Munteanu despre începerea urmării penale împotriva lui Iliescu: Cred că este doar începutul (Imagine: Ovidiu Micsik / Mediafax Foto)

Marian Munteanu spune că nu poate fi vorba, în mod cert, doar de incriminarea unei singure persoane în dosarul Mineriadei, pentru că a fost vorba despre ”o acţiune organizată la nivelul conducerii statului şi a Guvernului”.

”Mi se pare ceva normal, nu mă surprinde acestă ipoteză judiciară lansată de anchetatori (începerea urmăririi penale împotriva lui Ion Iliescu -n.r.). Bănuiesc că ancheta are o mulţime de multe alte aspecte, care urmează să fie aflate pe parcursul derulării ei. O acţiune ca cea din 1990, care a angajat forţe enorme la nivelul statului român, va scoate la lumină un număr semnificativ de persoane care au avut poziţii de decizie şi care au organizat şi derulat acele activităţi cu urmări nefericite pentru ţara noastră şi pentru cetăţenii ei. Cred că este doar începutul. Nu poate fi vorba în mod cert doar de incrimarea unei persoane sau a două. Acolo a fost o actiune organizată la nivelul conducerii statului şi a Guvernului. Aştept şi eu clarificarea faptelor din punct de vedere juridic”, a declarat, miercuri, Marian Munteanu.

Preşedinte al Ligii Studenţilor în 1990, Marian Munteanu a fost reţinut de două ori în timpul Mineriadei - în dimineaţa zilei de 13 iunie, când a fost ridicat de acasă, şi în 18 iunie, când a fost ridicat din spital, pe o targă, şi dus la Penitenciarul Jilava. În 14 iunie, el fusese bătut crunt de mineri, intrând în comă. Marian Munteanu a fost eliberat din penitenciar în 2 august 1990.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a anunţat, miercuri, începerea urmăririi penale în dosarul Mineriadei, pe numele unor persoane, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13 iunie 1990.

Oficiali din Parchetul instanţei supreme au declarat, pentru MEDIAFAX, că în dosarul Mineriadei a început urmărirea penală împotriva fostului preşedinte Ion Iliescu, iar acestuia i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13 iunie 1990.

Miercuri, au fost audiaţi la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul şef al SRI Virgil Măgureanu şi fostul general Victor Athanasie Stănculescu.

Bilanţul negru al evenimentelor din 13 - 15 iunie 1990, potrivit datelor vehiculate de-a lungul timpului, indică existenţa a zeci de morţi, 746 de răniţi, şase femei violate şi peste 1.000 de "bărboşi, intelectuali, studenţi din Universitate şi Arhitectură" deţinuţi ilegal, în urma reprimării violente a manifestaţiilor din Piaţa Universităţii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici