Dosarul "mită la PSD": Să facă vinul de împărtăşanie, vinde ... noi ne umplem de bani!

O persoană prezentată de procurori ca fiind "domn" îi spunea lui Viorel Hrebenciuc că are un "pont şi mai mişto" pentru finanţarea construirii Catedralei Neamului: "Poate să plătească aşa: să facă vinul de împărtăşanie, vinde ... Unii distribuitori, noi ... Ne umplem de bani!"

1123 afișări
Imaginea articolului Dosarul "mită la PSD": Să facă vinul de împărtăşanie, vinde ... noi ne umplem de bani!

Dosarul "mită la PSD": Să facă vinul de împărtăşanie, vinde ... noi ne umplem de bani! (Imagine: Mediafax foto)

Informaţia apare în volumele de urmărire penală ale dosarului în care procurorii DNA i-au trimis în judecată pe liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea, Ioan Niculae şi directorul Viorel Bărac, de la InterAgro, precum şi pe Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, în cazul finanţării campaniei electorale prezidenţiale din 2009 a candidatului PSD Mircea Geoană.

Interceptările făcute în dosar arată că în 14 iulie 2010, deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a vorbit cu o persoană, după o discuţie pe care a avut-o cu patriarhul Daniel şi în care i-a cerut o audienţă pentru a propune Patriarhiei un împrumut pentru construirea Catedralei Neamului de la banca "Sfântul Spirit" din Portugalia.

Procurorii redau în material discuţia din 14 iulie 2010:

"V.H.: Alo?

Domn: Da.

V.H.: Am vorbit cu patriarhul şi e puţin mai complicată chestiunea. E şi în spital, săracul. Şi mă văd luni, trec pe la el. Mi-a explicat că sunt multe bănci şi că de fapt nu vrea să ia linia. Nu am înţeles eu exact ce vrea să facă, înţelegi?

Domn: Da.

V.H.: Zice să le facă o propunere, că noi avem propuneri. Dar mă lămuresc eu luni dimineaţă faţă în faţă cu el.

Domn: E cel mai bine aşa, ca să nu îi aduc nici pe ăia de ...

V.H.: Sigur.

Domn: Ei au zis, domnule, noi stabilim, facem un sindicat de bănci. Aştia de la Spiritus Santu pot să deblocheze 100, 150 de milioane foarte uşor.

V.H.: 100 e maxim, a zis.

Domn: Da??

V.H.: Da.

Domn: Perfect atunci!

V.H.: Iuliu Neagu se apucă de lucru. Deci văd ce a făcut până acuma, face din bucăţi şi nu cred că e bine.

Domn: Păi normal că nu e bine. (...) Dar să ştiţi că mai am un pont şi mai mişto. Poate să plătească aşa: să facă vinul de împărtăşanie, vinde ... Unii distribuitori, noi ... Ne umplem de bani!

V.H.: Ai văzut!"

Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată, miercuri, pe liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea, Ioan Niculae şi directorul Viorel Bărac, de la InterAgro, precum şi pe Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toţi fiind acuzaţi în legătură cu finanţarea partidelor politice.

Dosarul a fost trimis la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.

De asemenea, procurorii arată, în rechizitoriu, că a fost constituit un nou dosar, în care urmează să fie cercetate infracţiunile de folosire a influenţei sau a autorităţii politice, fals în înscrisuri şi spălare de bani, fapte comise de Gheorghe Teodorescu, de la INSOMAR, alături de Viorel Hrebenciu, Robert Negoiţă, dar şi oameni de afaceri precum Sebastian Ghiţă şi Emilian Dinescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici