DOSARUL morţii poliţistului Bogdan Gigină. Gabriel Oprea, judecat pentru ucidere din culpă. Acuzaţiile privind abuzul în serviciu pentru fostul ministru şi procurorul Tiberiu Niţu, clasate

Fostul ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a fost trimis în judecată, miercuri, în dosarul în care este cercetat pentru moartea poliţistului Bogdan Gigină. Alături de el a fost trimis şi administratorul firmei care executa lucrările, precum şi societatea.

1098 afișări
Imaginea articolului DOSARUL morţii poliţistului Bogdan Gigină. Gabriel Oprea, judecat pentru ucidere din culpă. Acuzaţiile privind abuzul în serviciu pentru fostul ministru şi procurorul Tiberiu Niţu, clasate

Gabriel Oprea, trimis în judecată în dosarul privind moartea poliţistului Bogdan Gigină

Judecătorii instanţei supreme urmează să stabilească primul termen în dosar.

Anterior, judecătorii au decis ca ancheta să fie finalizată până la data de 1 mai. Hotărârea a fost luată după ce părinţii lui Bogdan Gigină, poliţistul mort într-un accident în timp ce făcea parte din coloana oficială a fostului ministru Gabriel Oprea, au cerut urgentarea anchetei.

În această cauză procurorii îl acuză pe Gabriel Oprea de ucidere din culpă.

"Acest dispozitiv, asigurat de către Brigada de Poliţie Rutieră din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, era format dintr-un motociclist rutier (victima Gigină Bogdan-Cosmin) şi un echipaj format dintr-un ofiţer şi un agent de poliţie aflaţi într-un autoturism de poliţie rutieră. Acest dispozitiv preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul Oprea Gabriel. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa situată în cartierul Cotroceni", susţin procurorii.

Potrivit DNA, din probele de la dosar ar rezulta indicii că „încălcând dispoziţiile legale care reglementează însoţirea demnitarilor, ministrul de interne Oprea Gabriel a dispus, pentru sine, să beneficieze de însoţire cu echipaje de poliţie rutieră cu titlu permanent, ca aceste echipaje să fie formate atât dintr-un autoturism de poliţie rutieră (un agent şi un ofiţer de poliţie rutieră), cât şi dintr-o motocicletă a poliţiei rutiere”.

După anunţul depunerii cererii de urgentare a dosarului, DNA a motivat durata lungă a anchetei, menţionând că unele acte au fost declasificate parţial în decembrie 2017, iar altele în 2018.

În dosar va fi judecat Petre Mazilu, administratorul societăţii care executa pe suprafaţa carosabilă o lucrare la instalaţia subterană de gaze naturale, precum şi persoana juridică General MPM Impex S.R.L. Procurorii spun că respectiv modalitatea deficitară de semnalizate a obstacolelor existente pe carosabil este imputabilă firmei şi administratorului.

"Concret, a rezultat că semnele de circulaţie nu erau reflectorizante şi că erau amplasate la aproximativ 11,5 metri înainte de zona lucrărilor. Potrivit prevederilor legale, semnele de circulaţie trebuiau să fie reflectorizante, iar semnalizarea lucrărilor trebuia să înceapă cu 240 de metri înainte de locul acestora", explica DNA.

Cercetarea în acest caz a început în urmă cu mai bine de doi ani.

Acuzaţiile în cazul fostului procuror general Tiberiu Niţu, clasate

Procurorii DNA au clasat acuzaţiile în cazul fostului procuror general al României, Tiberiu Niţu, de abuz în serviciu privind folosirea coloanelor oficiale, precum şi în cazul fostului ministru Gabriel Oprea, pentru aceleaşi infracţiuni.

Procurorii DNA au dispus clasarea faţă de: Corcodel Adrian, angajat în cadrul S.C. GENERAL M.P.M. IMPEX S.R.L , sub aspectul comiterii infracţiunii de ucidere din culpă; Oprea Gabriel, pentru două infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul; Niţu Tiberiu-Mihail, la data faptelor, procuror general al României, pentru complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul.

În cazul infracţiunulor de abuz în serviciu în ceea ce îi priveşte pe Tiberiu Niţu şi Gabriel Oprea, procurorii motivează decizia de clasare menţionând că "pe parcursul urmăririi penale a apărut Decizia nr. 406/2017 a Curţii Constituţionale care a dus la abrogarea parţială a infracţiunii de abuz în serviciu, în sensul că doar încălcarea acelor atribuţii de serviciu prevăzute de legislaţia primară (lege ori ordonanţă a guvernului) poate constitui element material al infracţiunii de abuz în serviciu, nu şi încălcarea unor alte acte normative, cum sunt hotărârile Guvernului".

"Având în vedere că, în situaţia de faţă, dispoziţiile legale încălcate au fost cele prevăzute de art. 223 alin. 3 din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia de drumurile publice, Regulament care a fost aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 1391/2006, aşadar sunt din legislaţia secundară (hotărâre a Guvernului), în cauză nu mai sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu, motiv pentru care cu privire la aceste infracţiuni urmează a se dispune clasarea faţă de Oprea Gabriel şi Niţu Tiberiu-Mihail", precizează DNA.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici