Dosarul RAFO: Peste 800 de milioane de lei, trei terenuri şi o clădire, confiscate lui Marian Iancu

Sume în lei, euro şi dolari, totalizând peste 800 de milioane de lei, trei terenuri şi o clădire îi vor fi confiscate omului de afaceri Marian Iancu, în urma deciziei definitive de marţi a Curţii de Apel Bucureşti prin care acesta a fost condamnat la 12 ani de închisoare în dosarul RAFO.

1628 afișări
Imaginea articolului Dosarul RAFO: Peste 800 de milioane de lei, trei terenuri şi o clădire, confiscate lui Marian Iancu

Dosarul RAFO: Peste 800 de milioane de lei, trei terenuri şi o clădire, confiscate lui Marian Iancu (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Instanţa a dispus confiscarea de la Marian Iancu a sumelor de 232.129.260 de lei, reprezentând diferenţa de preţ între marfa de provenienţă ilicită introdusă în circuitul civil şi prejudiciul cauzat bugetului de stat prin neplata TVA-ului şi a impozitului pe profit, de 148.934.438 de dolari şi 13.133.541 de euro, sume provenind din săvarşirea infracţiunilor deduse judecăţii.

Totodată, îi vor fi confiscate lui Iancu un teren şi o clădire din sectorul 1, un teren de 3.972 mp, din sectorul 2, şi un teren de 178 mp tot în sectorul 1.

Fostul patron al clubului de fotbal Poli Timişoara Marian Iancu a fost condamnat definitiv, marţi, în dosarul RAFO, la 12 ani de închisore, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani în formă continuată, precum şi pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a mărit astfel cu doi ani pedeapsa primită de Iancu, în urma judecării cauzei la Tribunalul Bucureşti.

Fratele omului de afaceri, Octavian Iancu, a primit de asemenea o pedeapsă mai mare, de la 9 la 10 ani. Şi Constantin Mărgărit, condamnat de tribunal la 9 ani, va face tot 10 ani de detenţie.

Gheorghiţă Iancu şi Marius Turică au rămas cu pedeapsele de 7 ani date de tribunal. Şi Silviu Neacşu a rămas cu pedeapsa iniţială, de 3 ani de închisoare cu suspendare.

În schimb, pedeapsa lui Alex Martin (Akaroglu Cuneyt) şi a lui Elenkalan Hayrettin au crescut, cu doi ani, la 9 ani de închisoare.

Ultimul inculpat din dosar, Basaran Kadri Mazhar, a fost condamnat definitiv de CAB, în martie, la 5 ani de închisoare cu executare, după ce Tribunalul Bucureşti îi dăduse 9 ani.

În 28 noiembrie 2011, Marian Iancu, pe atunci patronul al clubului de fotbal Poli Timişoara, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la zece ani de detenţie în dosarul Rafo, în timp ce fratele său, Octavian Iancu, şi Constantin Mărgărit au primite câte nouă ani. Decizia Tribunalului a fost constestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Tribunalul Bucureşti a arătat, în motivarea deciziei de condamnare a lui Iancu, faptul că acesta este vinovat de faptele reţinute de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi că o serie de vicii grave de formă, precum şi atitudinea omului de afaceri faţă de complicii săi au dus la "dejucarea" planurilor ilegale ale acestuia.

"Inculpatul Marian Alexandru Iancu este cel care, fără a deţine calitatea de asociat sau administrator al societăţii VGB Impex, dar conducând în fapt această societate comercială, beneficiind în acest sens de colaborarea inculpaţilor Octavian Iancu, Constantin Mărgărit şi apoi Mazhar Kadri Basaran, care au deţinut pe rând calitatea de asociat şi/sau administrator al acestei societăţi comerciale, a pus la punct şi, apoi, în aplicare, ampla strategie de acţiune având ca scop crearea unei anumite aparenţe, contrare realităţii, sub aspectul provenienţei unei cantităţi impresionante de uleiuri minerale intrate în gestiunea VGB Impex, cu consecinţa deducerii din veniturile obţinute de VGB Impex, a cheltuielilor pretins efectuate cu achiziţionarea acestei cantităţi de uleirui minerale, ajungându-se la diminuarea sumelor datorate bugetului statului cu titlu de taxă pe valoare adăugată şi impozit pe profit", a notat judecătoarea Anca Saru, cea care a decis condamnarea lui Iancu.

Trimişi în judecată în 2006, Alexandru Marian Iancu, Constantin Mărgărit, Octavian Iancu, Gheorghiţă Iancu, Marius Turică, Silviu Neacşu, Akaroglu Cuneyt, Elenkalan Hayrettin şi Basaran Kadri Mazhar au fost judecaţi pentru evaziune fiscală, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi spălare de bani.

Acuzaţiile în acest dosar au fost formulate în baza concluziilor din procesul-verbal întocmit de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Ministerul Finanţelor Publice. Potrivit acestui act, Kadri Mazhar Basaran, Mărgărit Constantin şi Octavian Iancu (administratori la firmei VGB Impex SRL, în 2000-2004), împreună cu Alexandru Marian Iancu (coordonator la nivelul acestei societăţi) au prejudiciat bugetul de stat prin neplata impozitului pe profit de 806,2 miliarde lei şi prin TVA nelegal dedus de 550, 3 miliarde, rezultînd un prejudiciu total de 1.356,5 miliarde de lei.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au stabilit că Mărgărit Constantin, Octavian Iancu, Basaran Kadri Maznar, Akaroglu Cuneyit, Elenkalan Hazrettin, Alexandru Marian Iancu, Silviu Neacşu, Gheorghiţă Iancu şi Marius Turică au derulat activităţi comerciale ilicite în care ar fi fost implicate grupul de firme VGB - rafinăria Rafo - societatea Tender SA - Carom SA.

Anchetatorii au stabilit că membrii grupării constituite pentru săvârşirea de infracţiuni, al cărui scop era spălarea banilor proveniţi din comiterea anumitor infracţiuni economice. Grupul alcătuit din cele nouă persoane au uzat în activitatea lui de SC VGB Impex SRL, SC Dinamic Auto SRL, SC Klass Petrol SRL, SC Best Auto SRL, SC BE-COM-BE SRL, SC Star Com Oil SRL şi SC Test Petrol SRL.

Constantin Mărgărit, Octavian Iancu şi Alexandru Marian Iancu au fost arestaţi în seara de 14 februarie 2005, ei fiind eliberaţi în acelaşi an, la 24 iunie, de către Curtea de Apel Bucureşti, care a apreciat că cei trei pot fi cercetaţi de procurori în stare de libertate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici