DOSARUL REŢETELOR FALSE - Tribunalul Bucureşti: Acţiunile falsificatorilor de reţete - pericol social cu efecte şi în rândul pacienţilor

Tribunalul Bucureşti (TB) notează, în motivarea arestării preventive a nouă persoane din dosarul reţetelor false, că modalitatea de comitere a infracţiunilor dovedeşte periculozitatea socială a acestora, cu efecte secundare în rândul pacienţilor care au nevoie stringentă de medicamente.

701 afișări
Imaginea articolului DOSARUL REŢETELOR FALSE - Tribunalul Bucureşti: Acţiunile falsificatorilor de reţete - pericol social cu efecte şi în rândul pacienţilor

Tribunalul Bucureşti: Acţiunile falsificatorilor de reţete - pericol social cu efecte şi în rândul pacienţilor (Imagine: Arhiva MEdiafaxFoto)â

"Activitatea de inducere în eroare a CASMB (Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti - n.r.) în procesul de decontare a reţetelor fictive, dincolo de prejudiciul material, produce şi alte efecte secundare constând în lipsirea de tratament medicamentos efectiv şi adecvat a pacienţilor care au nevoie stringentă de medicamente şi care, datorită costului ridicat, nu şi le mai pot procura în lipsa compensărilor suportate de stat", se arată în motivarea deciziei TB din 10 octombrie.

Instanţa subliniază, în acelaşi document, pericolul public reprezentat de infracţiunile de care sunt acuzaţi cei din dosarul reţetelor false. "Produsul infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în dauna CASMB este totdeauna unul extrem de periculos pentru societate, chiar dacă efectele sale nu sunt totdeauna vizibile în planul public, în special atunci când activităţile infracţionale sunt ascunse sub aparenţa unor acte licite. De aceea, modalitatea de comitere a acestora de către inculpaţi, arsenalul de mijloace implicate pentru disimularea activităţii, profitându-se de vulnerabilităţile sistemului de sănătate, dovedeşte periculozitatea socială a acestora", se arată în motivare.

TB a precizat, de asemenea, că măsura arestării preventive este singura care poate să asigure buna desfăşurare a urmăririi penale.

Procurorii au motivat propunerea de arestare preventivă descriind, printre altele, cum acţionau acuzaţii. Un dintre modalităţile de operare era aceea că farmacistul (de regulă, diriginte de farmacie sau coordonator de zonă) stabilea o legătură cu un medic (specialist sau de familie). În baza înţelegerii cu farmacistul, medicul prescria în mod constant numeroase reţete false cu valoarea compensată, fără a avea acoperire într-o situaţie reală, în sensul că reţetele erau eliberate pe numele unor pacienţi care nu fuseseră consultaţi şi care nu solicitaseră vreun tratament. Ulterior, reţetele erau înainte, spre decontare, CASMB.

Într-una dintre interceptările din acest dosar, Anca Solomon (farmacist diriginte la unitatea Dona 143 din zona Delfinului) a purtat, la 21 martie, o discuţie telefonică în care se menţionează că anchetatorii au întrebat despre bani daţi unor medici, dar şi că numele unor persoane din agenda de evidenţă trebuie şterse.

"Anca Solomon: Au găsit nişte rapoarte... ştii tu de care.

Adriana Craina: Da.

A. S.: Şi m-au întrebat dacă dăm bani la medic... am zis nu. În diferenţă pe stocuri, am caietul de datorii plin.

A.C.: Către angajaţii farmaciei, da.

A.S.: Da, da!

A.S.: Aşa, sunt reţete de la pacienţi cu bani înăuntru plus datoriile care le onorăm când vine comanda.

A.C.: Da.

A.S.: Sunt produse făcute roş cu bani în avans luate pe plicuri scris ce conţin.

A.C.: Da.

A.S.: Şi ţi-am zis agenda aia care... am scris şi... numele unor persoane.

A.C.: Ai reuşit să ştergi... nu... că vreau să vin şi eu încolo... da vreau să ştiu că...

A.S.: Nu... nu..."

Într-o altă conversaţie, interceptată la 9 mai, Wichy-Nessy Prioteasa-Constantinescu (farmacist diriginte Dona Apusului) vorbea despre faptul că a ajuns să fie trasă la răspundere din pricina lăcomiei altora, atrăgând atenţia interlocutoarei cu privire la pericolul situaţiei în care toţi "se apucă să povestească".

"Wichy: Eu nu am ştiut ce se întâmplă acolo, frate ok acuză-mă de neglijenţă dar nici măcar asta că tu nu că ştiam ce se întâmplă acolo şi ştiai şi tu în primul rând, şi la ordinele tale se întâmpla ce se întâmpla acolo pentru că eu la mine de curând s-a băgat cu... cu procent... cu... din bonus din (neinteligibil) farmaciilor, tu erai cea care numai din vânzări trăieşti, ştii dar nu poţi să-i zici chestiile astea, deci că ştiai tu, tu i-ai zis eu tot timpul am zis că aş vrea să renunţăm că aş vrea să renunţăm dar «ce ai înnebunit? Ce ai? Dacă mai găsim unul ca acesta» ştii, şi acum sunt eu cea trasă la răspundere pentru că voi sunteţi hapsâni şi că nu aţi ştiut unde să vă opriţi?

Simona: Auzi da cu tipa din Ghencea ce s-a întâmplat cu ea?

Wichy: Băi cu tipa din Ghencea vor să o pună să plătească am înţeles, ea habar nu are chestia asta, dar i-am zis «voi vă daţi seama dacă se apucă să povestească toţi de-a fir a păr voi vă daţi seama în ce căcat vă băgaţi?»"

Aceeaşi Prioteasa-Constantinescu vorbea, în 21 martie, despre controale ale anchetatorilor şi despre cum încerca să şteargă urmele activităţii, după cum reiese dintr-o altă interceptare.

"Prioteasa-Constantinescu: Ă... A zis că nu ştie, că sunt nişte probleme, dacă din punctul lui de vedere totul pare ok. Că pe economic, mă rog, dosarele, actele, stocurile, par în regulă, dar sunt d-astea cu datorii oprite, le-au găsit reţete prin buzunar, pe care le-au fotografiat, le-au găsit un plic cu... pe care scria numele medicilor, pe care l-a fotografiat...

Adriana: Da' scria «Doctor Drăghici»?

P.C.: Nu, nu! Nu, nu, nu!

Adriana: Sau «Drăghici»?

P.C.: «Drăghici»! Scrisul meu!

Adriana: «Drăghici»!

P.C.: Şi era scris de mine! Că le scrisesem eu. Da' i-am zis: «Măi fată, ia ăstea acasă, rupeţi astea!». Norocul meu, Adriana, dacă Dumnezeu mi-a dat mintea să scot agenda din geantă azi şi am rupt tot ce aveam în agendă şi i-am zis soţului meu să ducă gunoiul..."

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici