Dosarul Rompetrol rămâne la Tribunalul Bucureşti

Dosarul Rompetrol rămâne la Tribunalul Bucureşti, după ce, miercuri, judecătorii au respins cererea de trimitere a cauzei la Curtea Constituţională.

16 afișări
Imaginea articolului Dosarul Rompetrol rămâne la Tribunalul Bucureşti

Dinu Patriciu (Imagine: Mediafax Foto)

Avocaţii au declarat recurs imediat după pronunţarea hotărârii.

Instanţa a stabilit un nou termen pentru 4 martie.

Avocaţii din dosarul Rompetrol au cerut suspendarea procesului şi trimiterea cauzei la Curtea Constituţională, pentru verificarea constituţionalităţii unor texte din Codul de procedură penală şi din Legea privind Piaţa de capital, Tribunalul Bucureşti urmând să ia o decizie în acest sens.

Avocatul Gheorghiţă Mateuţ a ridicat în faţa instanţei excepţia de neconstituţionalitate a articolelor 90 şi 214 din Codul de procedură penală privind procesele verbale de interceptări, precum şi articolele 244 şi 245 din Legea 297/2004 privind Piaţa de Capital.

Avocatul a susţinut că aceste texte de lege încalcă legea fundamentală deoarece unele dintre infracţiunile din dosar sunt ambigue şi încalcă dreptul la un proces echitabil. El a arătat că procesele verbale din acest dosar au fost întocmite de autorităţi de control.

Articolul 90 din Codul de procedură penală face referire la procesul-verbal ca mijloc de probă, iar articolul 214 se referă la actele încheiate de unele organe de constatare.

În septembrie 2006, Dinu Patriciu a fost trimis în judecată în dosarul Rompetrol, pentru comiterea a şapte infracţiuni.

Patriciu este acuzat de delapidare, spălare de bani şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

În acelaşi timp, el este învinuit de manipularea pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare care dau sau ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare şi care menţin, prin acţiunea uneia sau a mai multor persoane acţionând împreună, preţul unuia sau al mai multor instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial, coroborate cu prevederile unui articol din Legea 297 din 2004 privind piaţa de capital.

O altă infracţiune imputată lui Patriciu este cea de dezvăluire de informaţii privilegiate, dar şi de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat.

Alături de el, în acest caz mai sunt inculpaţi Alexandru Bucşă, Petrică Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Ştefan Roşca Stănescu, Sorin Pantiş, Victor Eros, Paul Gabriel Miclăuş, Elena Albu şi Gabriela Victoria Anghelache.

Citeşte şi:

Dosarul Rompetrol ar putea ajunge la Curtea Constituţională

Cazul Rompetrol a ajuns pe masa aceluiaşi judecător al Tribunalului Bucureşti, dar s-a abţinut

Patriciu: Este posibil ca procurorii să răspundă prin intensificarea căutării de noi infraţiuni

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici