Dragnea cere prefecţilor din judeţele riverane Dunării să monitorizeze digurile

Vicepremierul Liviu Dragnea a avut, luni, la Craiova, o videoconferinţă cu prefecţii din judeţele riverane Dunării, cerându-le acestora să monitorizeze digurile şi să aibă utilaje disponibile, în condiţiile în care viitura aşteptată pe fluviu se va menţine patru-cinci săptămâni.

181 afișări
Imaginea articolului Dragnea cere prefecţilor din judeţele riverane Dunării să monitorizeze digurile

Liviu Dragnea (Imagine: Bogdan Danescu/Mediafax Foto)

Vicepremierul Liviu Dragnea a condus, luni, de la Craiova, şedinţa Centrului Regional de Comandă al Inundaţiilor, el întâlnindu-se în videoconferinţă cu prefecţii din judeţele riverane Dunării, în condiţiile în care pe fluviu a fost instituit cod portocaliu de inundaţii.

Vicepremierul le-a cerut prefecţilor să monitorizeze cu atenţie digurile, pentru a observa dacă apar breşe sau spărturi ce ar putea provoca inundaţii.

De asemenea, el le-a solicitat reprezentanţilor Guvernului în teritoriu să anunţe problemele care apar, să aibă toate utilajele disponibile în stare de funcţionare şi să colaboreze cu preşedinţii de consilii judeţene în caz de nevoie.

"O să stăm aici (n.r. - Craiova) până miercuri dimineaţă, alături de reprezentanţii instituţiilor care se ocupă de prevenirea unor eventuale efecte negative ale fluviului Dunărea. Este foarte important ca toate eforturile să fie coordonate, trebuie să înţelegeţi că se estimează un debit al Dunării de 13.000, 13.200, 13.500 de metri cubi pe secundă, este foarte greu de estimat exact din cauza situaţiilor din amonte, din Serbia, cert este că acest debit, care este destul de mare faţă de 7.250 cât ar fi normal în luna mai, va fi prezent pe Dunăre pe un interval de patru-cinci săptămâni. Astfel, patru-cinci săptămâni va fi o presiune constantă şi destul de mare pe digurile de la Dunăre", a spus Dragnea.

El a precizat că de-a lungul digurilor a fost realizat sistem de monitorizare permanentă, "pentru a observa imediat dacă apar eroziuni".

"Sunt concentrate forţe umane suficiente care ne ajută să interveim, avem materiale, suntem pregătiţi să vedem dacă apar grifoane în anumite zone şi trebuie să intervenim pentru a nu ne inunda dincolo de dig. Nu suntem în situaţia în care să prognozăm că Dunărea va trece peste dig, suntem pe un debit care a mai tranzitat Dunărea şi sistemele au rezistat", a adăugat Liviu Dragnea.

Vicepremierul a asigurat autorităţile de totala implicare a Armatei şi a reprezentanţilor inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă şi a cerut o cooperare şi coordonare în timp real între Administraţia Apelor Române şi reprezentanţii Hidroelectrica.

"Maxima estimare pe Dunăre este 13.500. Vârful de viitură este acum în Serbia, înainte de intrarea în ţară, la Baziaş. În spatele acestor viituri, vine o alta, estimată de colegii din Ungaria, care va prelungi perioada de viitură. Am început să mutăm material în zone critice, lucrăm în zona Bechet, care a fost inundată în 2006 şi unde sunt plasate forţe. Lucrăm în zona confluenţei Oltului cu Dunărea, monitorizăm totul de la Baziaş la Sulina. Între Baziaş şi Bechet, monitorizăm fluviul din două în două ore, pentru că zona din amonte a avut probleme" a declarat Ovidiu Gabor, directorul Apele Române.

"Hidroelectrica este în dispozitiv de joi, colaborăm foarte bine cu Apele Române. Putem gestiona foarte bine debitul Dunării, suntem în contact direct cu partenerii sârbi, din oră în oră, la fel şi cu Apele Române", au adăugat reprezentanţii Hidroelectrica.

Prefecţii din judeţele riverane Dunării au prezentat situaţiile, iar până în prezent nu sunt înregistrate creşteri alarmante ale fluviului.

Astfel, în judeţul Olt,au fost inundate doar păşuni şi păduri din zona inundabilă, iar în zona Islaz din judeţul Teleorman a avut loc o erodare a digului, pe o distanţă de 300 de metri, amonte de DN 54.

Totodată, prefecţii au cerut ajutor de la Guvern, fiind vorba bani şi motorină pentru funcţionarea utilajelor.

Tot în cadrul videoconferinţei, Liviu Dragnea a cerut impunerea de restricţii de viteză pentru ambarcaţiunilor care tranzitează Dunărea.

"Se instituie restricţii de viteză până la limita producerii valurilor, în vederea protejării digurilor, a construcţiilor hidrotehnice şi a navelor aflate în staţionare sau operare. Armatorii şi comandanţii navelor vor lua toate măsurile ce se impun în ceea ce priveşte componenţa convoaielor sub aspectul numărului de unităţi, dimensiunile de gabarit, puterea navei propulsoare raportată la zona de navigaţie şi viteza curentului apei. Proprietarii ambarcaţiunilor de agrement/pescuit au obligaţia de a urca ambarcaţiunile pe mal, iar acolo unde nu sunt condiţii sigure de acostare sau ancorare, să le transfere în zone adăpostite viiturii. Nerespectarea restricţiilor de viteză atrage după sine sancţionarea contravenţională sau penală, după caz, a persoanelor vinovate", se arată într-un comunicat al ISU Dolj.

Luni după-amiază, vicepremierul Liviu Dragnea va merge în localitatea Bechet, pentru a inspecta starea digurilor, iar marţi se va deplasa în zona din Teleorman unde un dig s-a spart.

Dunărea se află, de sâmbătă la ora 10.00, sub cod portocaliu de inundaţii, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman, potrivit actualizării unei avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici