DSVSA Bistriţa a testat pentru aflatoxină furaje de la două ferme de vaci. Rezultatele sunt negative

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bistriţa-Năsăud au luat probe de furaje de la două ferme mari de vaci din judeţ, pentru a stabili dacă sunt contaminate cu aflatoxina B, rezultatele fiind negative.

290 afișări
Imaginea articolului DSVSA Bistriţa a testat pentru aflatoxină furaje de la două ferme de vaci. Rezultatele sunt negative

DSVSA Bistriţa a testat pentru aflatoxină furaje de la două ferme de vaci. Rezultatele sunt negative (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax foto)

Medicul veterinar Dorinel Bodolan, directorul interimar al DSVSA Bistriţa-Năsăud, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că laboratorul instituţiei are dotarea necesară pentru a stabili dacă furajele sunt contaminate cu aflatoxina B, nu şi pentru aflatoxina M1, care se află în lapte.

"Am luat probe de furaje de la cele mai mari două ferme de vaci din judeţ şi le-am analizat. Rezultatele sunt negative. E ceea ce am putut face noi aici, în laboratorul nostru. Pentru determinarea conţinutului de aflatoxină din lapte am trimis probe la Iaşi, dar sunt foarte aglomeraţi colegii de acolo şi ne-au spus că trebuie să mai aşteptăm până săptămâna viitoare, marţi. Eu sper să nu fie probleme din moment ce furajele pe care le ingerează animalele sunt în regulă", a spus el.

Potrivit sursei citate, laboratorul DSVSA Bistriţa-Năsăud a primit solicitări să facă analize de furaje şi din alte judeţe, precum Maramureş, Satu Mare şi Sălaj.

"Am discutat deja cu colegii din judeţele învecinate. Vor trimite probe de furaje la noi şi vom încerca să aflăm cât de repede rezultatele", a afirmat dr. Bodolan.

Recent, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bistriţa-Năsăud anunţa că a prelevat 56 de probe de lapte pasteurizat şi crud pe care le-a trimis la analiză la Iaşi în vederea determinării conţinutului de aflatoxină.

Ancheta vizând industria laptelui a început după ce s-au descoperit niveluri ridicate de aflatoxină în produsul crud la o fermă, în 4 martie.

ANSVSA anunţa, în 7 martie, că a oprit de la livrare laptele crud produs de ferma respectivă, dispunându-se verificări în toată ţara, de la producători, la unităţi de procesare a laptelui.

Luni, ANSVSA anunţa că probele de lapte de la trei ferme şi două unităţi de prelucrare prezintă suspiciunea depăşirii limitelor admise pentru aflatoxină, în urma efectuării analizelor în cadrul laboratoarelor din reţeaua sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.

Miercuri, vicepreşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, afirma că laptele de la alte două centre de colectare ar conţine aflatoxină peste limitele admise, însă produsul nu a ajuns în comerţ, în total existând suspiciuni privind laptele din şapte unităţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici