Duane Butcher: Sublocotenentul Claudiu Constantin Vulpoiu şi-a dat viaţa pentru o cauză nobilă

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Duane Butcher, a transmis, luni, cele mai sincere condoleanţe familiei lui Claudiu Constantin Vulpoiu, precizând că sublocotenentul român şi-a dat viaţa pentru "o cauză nobilă": lupta împotriva extremismului din Afganistan.

225 afișări
Imaginea articolului Duane Butcher: Sublocotenentul Claudiu Constantin Vulpoiu şi-a dat viaţa pentru o cauză nobilă

Duane Butcher: Sublocotenentul Claudiu Constantin Vulpoiu şi-a dat viaţa pentru o cauză nobilă (Captură video)

"Am fost întristat să aflu despre moartea sublocotenentului (avansat post-mortem) Claudiu Constantin Vulpoiu, căzut la datorie în timpul unei misiuni în Afganistan şi despre rănirea sublocotenentului Ionuţ Alin Marinescu, a plutonierului-major Florin Ionel Murărescu şi a caporalilor clasa a III-a Marius Cristian Cănuci, Marius Bogdan Radu şi Eugen Valentin Pătru", a declarat Duane Butcher, potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA, remis MEDIAFAX.

Însărcinatul cu afaceri a transmis, "atât personal, cât şi în numele SUA", "cele mai sincere condoleanţe familiei sublocotenentului Vulpoiu, prietenilor şi camarazilor săi de arme".

"Sublocotenentul Claudiu Constantin Vulpoiu şi-a dat viaţa pentru o cauză nobilă, lupta împotriva extremismului din Afganistan şi asigurarea unui viitor mai bun pentru toţi cetăţenii acelui stat", a precizat Butcher.

"Curajul dovedit de soldaţii români care participă la misiunile desfăşurate de NATO în Afganistan este admirabil, iar Statele Unite ale Americii sunt mândre că România este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi", se mai arată în mesajul diplomatului american.

Plutonierul-major Claudiu Constantin Vulpoiu şi-a pierdut viaţa, duminică dimineaţa, în Afganistan, în timpul unei misiuni de patrulare.

"Plutonierul-major Claudiu Constantin Vulpoiu a decedat, iar sublocotenentul Ionuţ Alin Marinescu, plutonierul-major Florin Ionel Murărescu şi caporalii clasa a III-a Marius Cristian Cănuci, Marius Bogdan Radu şi Eugen Valentin Pătru au fost răniţi, în Afganistan, în dimineaţa zilei de duminică, 30 martie, în urma unui atac sinucigaş cu un autovehicul încărcat cu exploziv care a intrat direct în maşina de luptă", informează MApN.

Claudiu Constantin Vulpoiu avea 41 de ani, era angajat al Ministerului Apărării Naţionale din 2001, era căsătorit şi avea un copil. Vulpoiu a mai participat la şase misiuni externe, în Afganistan şi Irak.

Militarii români, din Batalionul de Manevră dislocat în provincia Zabul, executau o misiune de patrulare, cu trei maşini de luptă MRAP - rezistente la mine şi protejate împotriva ambuscadelor - Mine-Resistant Ambush Protected - pe autostrada A1, la aproximativ 10 kilometri sud-vest de Baza operaţională înaintată Mescall. În urma atacului, militarilor li s-a acordat primul ajutor şi au fost transportaţi cu un elicopter de evacuare medicală la spitalul din Kandahar.

În Afganistan, în acest moment, sunt dislocaţi aproximativ 1.000 de militari. Din 2002, de când România participă la reconstrucţia acestei ţări, 23 de militari au căzut la datorie, iar alţi aproximativ 130 au fost răniţi în acest teatru de operaţii.

Până acum, Armata României a pierdut 26 de militari în toate teatrele de operaţii la care a participat şi alţi peste 140 au fost răniţi. Din 1991, aproximativ 40.000 de militari au fost dislocaţi în diferite zone de conflict pentru a participa la misiuni de menţinere a păcii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici