Dumitru Costin: Este necesară modificarea legii privind finanţele publice

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat, duminică, la Congresul Federaţiei "Publisind", că este necesară modificarea legii privind finanţele publice, astfel încât destinaţia banilor alocaţi de la bugetul de stat autorităţilor locale să fie clar menţionată.

9 afișări

Dumitru Costin a spus că trebuie evitate situaţiile în care personalul centrelor unde sunt îngrijiţi copii este nevoit să vină cu mâncare şi bani de acasă, şi asta pentru că legea privind finanţele publice este imprecisă, iar banii care ajung la autorităţile locale sunt cheltuiţi "după priorităţi".

"Judeţe întregi nu au putut plăti, luni de zile, salariile pentru că banii se cheltuiseră pe campanii electorale", a precizat Costin.

Liderul sindical le-a cerut funcţionarilor publici prezenţi la Congresul Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Publică "Publisind", să facă o evaluare corectă a fiecărei instituţii publice.

"Nu trebuie să ne fie teamă să facem acest lucru. Prin reaşezarea responsabilităţilor s-ar putea să rezolvăm o parte din problemele existente", a menţionat Costin.

Preşedintele BNS le-a mai spus participanţilor la congres că acest corp al funcţionarilor publici reprezintă infrastructura statului, iar dacă acesta are o imagine proastă, înseamnă că aceasta este şi imaginea asupra statului în sine, astfel explicându-se faptul că "asistăm la tot felul de atitudini comportamentale".

Costin a mai spus că poate nu ar strica să se umble puţin şi la Codul muncii, astfel încât anumite categorii să poată beneficia de contracte pe perioadă determinată, încheiate pe o perioadă mai mare decât cea prevăzută în prezent, respectiv acestea să fie încheiate pe perioada mandatului Guvernului.

Membrii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Publică "Publisind" (afiliată la Blocul Naţional Sindical) s-au reunit, duminică, în cadrul Congresului Extraordinar, pentru a analiza rezultatele la care s-a ajuns în urma negocierilor purtate cu Guvernul şi a decide strategia pentru perioada 2009 - 2010.

Potrivit reprezentanţilor federaţiei sindicale, Congresul Extraordinar a fost convocat ca urmare a "reconfigurării situaţiei României din punct de vedere economic, financiar şi social, ca urmare a crizei şi influenţei acesteia asupra bugetului de stat, dar şi ca o necesitate în contextul în care România s-a angajat în faţa FMI, a Băncii Mondiale şi a Comisiei Europene să facă o reformă serioasă a sistemului public".

Membrii Federaţiei "Publisind" vor lansa la congres şi o campanie pentru schimbarea percepţiei negative pe care o au contribuabilii despre funcţionarii publici. Federaţia consideră că această imagine negativă a angajaţilor din administraţia publică şi a bugetarilor în general a fost "creată pe nedrept, din cauza unor excepţii intens mediatizate".

La Federaţia "Publisind" sunt afiliaţi aproximativ 16.000 de sindicalişti din direcţii de finanţe, penitenciare, control financiar, consilii judeţene, consilii locale şi primării, case de pensii, case de sănătate, case de cultură, protecţia copilului, direcţii agricole, ordine publică şi pază.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici