Dunărea ar putea depăşi cotele de apărare săptămâna viitoare. Debitul la Baziaş este în creştere

Debitul Dunării este în creştere la intrarea în ţară şi ar putea depăşi cotele de apărare săptămâna viitoare, ca urmare a propagării viiturii formate pe cursul superior al fluviului, în Germania şi Austria, valoarea maximă, estimată la 10.500 mc/s, urmând să fie atinsă în 13-15 iunie.

1599 afișări
Imaginea articolului Dunărea ar putea depăşi cotele de apărare săptămâna viitoare. Debitul la Baziaş este în creştere

Dunărea ar putea depăşi cotele de apărare săptămâna viitoare. Debitul la Baziaş este în creştere (Imagine: Nicu Mircea/Mediafax Foto)

"Ca urmare a propagării viiturii formate pe cursul superior al fluviului Dunărea (pe teritoriul Germaniei şi Austriei), în perioada următoare se vor înregistra creşteri ale debitului şi pe sectorul românesc, cu posibilitatea depăşirii cotelor de apărare", informează Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice - Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, într-un comunicat de presă remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit estimărilor Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, debitul Dunării la intrarea în ţară va atinge, în perioada 13-15 iunie, o valoare maximă estimată la 10.500 de metri cubi pe secundă, sub valorile maxime de debite înregistrate în intervalul 11-13 aprilie 2013, respectiv de 11.900 de metri cubi pe secundă.

Debitul la intrarea în ţară în secţiunea Baziaş a fost în creştere miercuri, având valoarea de 7.400 de metri cubi pe secundă, peste media multianuală a lunii iunie, de 6.400 de metri cubi pe secundă. În aval de Porţile de Fier, debitele au fost în creştere pe sectorul Gruia-Călăraşi, staţionare pe sectorul Cernavodă-Vadu Oii şi în scădere pe sectorul Brăila-Tulcea.

În următoarele 24 de ore, debitul la intrarea în ţară va fi în creştere, la o valoare estimată de 7.700 de metri cubi pe secundă, situându-se peste media multianuală a lunii iunie. În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia-Brăila şi în scădere pe sectorul Isaccea-Tulcea, a precizat sursa citată.

Specialiştii din cadrul Administraţiei Naţionale "Apele Române" monitorizează în teren sectoarele de dig unde au fost semnalate infiltraţii prin şi pe sub portul digului la viitură din aprilie 2013, a precizat sursa citată.

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a declarat, marţi, că debitele Dunării sunt în limitele multianuale şi, în prezent, nu este cazul să fie emis cod galben sau portocaliu de inundaţii.

Potrivit ministrului, s-a dispus o analiză a acestor debite având în vedere eventualele precipitaţii de la sfârşitul săptămânii, iar prefecţii şi responsabilii Administraţiei "Apele Române" au fost informaţi să verifice digurile, mai ales pe porţiunile în care acestea au stat sub presiune o perioadă mai lungă.

"O atenţie deosebită o acordăm de joi braţului Borcea, unde trebuie consolidat digul.(...) Am dispus deja Apelor Române să facă lucrarea acolo unde se impune. Deja reprezentanţii Apelor Române au mobilizat utilaje în zona respectivă", a mai spus ministrul delegat pentru Ape.

Directorul Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, Daniela Rădulescu, a precizat că, în urma precipitaţiilor căzute în bazinul superior al Dunării, s-a format o viitură istorică, care se propagă în aval, însă pe sectorul românesc al fluviului nu vor exista pagube.

Daniela Rădulescu arăta că este anticipat un maxim al undei de viitură pe Dunăre, la Baziaş, care va fi înregistrat în intervalul 13 - 15 iunie, echivalând cu un debit de aproximativ 10.500 de metri cubi pe secundă. Ea preciza că nici această valoare nu este "una care să sperie", fiind mai mică decât valoarea debitului înregistrată în intervalul 11 - 13 aprilie, de 11.900 de metri cubi pe secundă.

În cea mai mare parte a lunii aprilie, Dunărea a fost sub cod portocaliu de inundaţii pe sectorul românesc.

Creşterea nivelului apelor Dunării a afectat în ultimele zile Germania, Austria, Cehia şi Slovacia, relatează AFP.

La Budapesta, viitura este aşteptată pentru luni, cu un nivel de 885 de centimetri, care va depăşi recordul de 860 de centimetri din 2006.

"Cantitatea de apă care vine este atât de mare încât reprezintă o ameninţarea reală pentru vieţile oamenilor, însă, cu o cooperare bună, vom putea proteja pe toată lumea", a anunţat premierul Viktor Orban, după ce a instituit stare de alertă în Pesta (centru), dar şi în judeţele Komarom-Esztergom (nord) şi Györ-Moson-Sopron (vest).

Joi dimineaţa, el a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că autorităţile au identificat "nouă puncte critice de-a lungul Dunării", toate în judeţele menţionate.

În Austria, nivelul apelor continuă să scadă, după ce a atins un nou record istoric de 8,06 metri, înregistrat la Korneuburg, în apropiere de Viena.

Două persoane au murit şi alte două sunt date dispărute în Austria, din cauza inundaţiilor. Circulaţia este blocată pe mai multe drumuri, inclusiv ruta naţională de acces prin tunelul Brenner, un important punct de trecere spre Italia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici