Duşa spune că restructurarea Armatei nu vizează aspectul numeric, ci este una de tip operaţional

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat, miercuri, la Piteşti, că restructurarea Armatei nu vizează aspectul numeric, ea fiind o restructurare "din punct de vedere operaţional".

739 afișări
Imaginea articolului Duşa spune că restructurarea Armatei nu vizează aspectul numeric, ci este una de tip operaţional

Duşa spune că restructurarea Armatei nu vizează aspectul numeric, ci este una de tip operaţional (Imagine: Mediafax Foto)

"Mai mult, sistemul aşa cum a fost el în urmă cu doi - trei ani a creat anomalii, în sensul că promovarea pe funcţii şi în grade nu se face conform calitătilor pe care le are fiecare militar. De aceea, trebuie să corectăm acest sistem pentru ca avansările să nu se facă, cum se spune pe româneste, pe pile şi pe ochi frumoşi. Sistemul a fost blocat, iar tinerii nu au putut să avanseze în funcţii", a declarat Duşa.

Ministrul Apărării a spus că, începând cu anul 2014, va fi o lege nouă cu privire la statutul cadrelor militare.

"Armata este un sistem care-şi planifică resursele umane funcţie de capabilitătile pe care trebuie să le realizeze. Dacă privim Ordonanţa 77, armata este exceptată de la acele prevederi, pentru că noi avem nevoie că unitătile militare să fie operaţionale. Iar ca să fie operaţionale trebuie să avem un anumit grad de încadrare. Companiile sau batalioanele trebuie să aibă un anumit număr de militari potrivit standardelor internaţionale. Când vorbim de restructurarea Armatei nu vorbim de restructurarea armatei din punct de vedere numeric, vorbim de restructurarea armatei din punct de vedere operaţional", a declarat Mircea Duşă.

În ceea ce priveşte retragerea trupelor din Afganistan, ministrul Apărării Naţionale a precizat că pentru anul 2014 se preconizează o retragere treptată, în conformitate "cu consultarea NATO şi a tuturor statelor aliate".

"În conformitate cu planificarea armatei şi a NATO, începând cu anul viitor se preconizează o retragere treptată a efectivelor din Afganistan, urmând ca teritoriul afgan să fie predat către armată afgană. Noi am redus efectivele în semestrul II cu peste 300 de militari, vom reduce efectivele şi în semestrul I al anului 2014. În momentul acesta avem în jur de 1.300 de militari, la începutul anului următor probabil în jur de 1.000 şi spre sfârsitul anului 2014 în jur de 300. Dar aceste cifre nu sunt bătute în cuie, se va face cu consultarea NATO şi a tuturor statelor aliate", a conchis ministrul Apărării.

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a fost prezent, miercuri, la Piteşti, la ceremonia de acordare a primului grad de maistru militar şi subofiţer şi numirea în funcţii a absolvenţilor promoţiei "Aurel Vlaicu 100" de la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre "Basarab I".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici