Educatorii şi învăţătorii cu studii superioare vor avea salarii mai mari

Aproximativ 30.000 de educatori şi învăţători absolvenţi ai ciclului Bologna I vor fi încadraţi ca profesori în învăţământul preşcolar şi primar şi plătiţi corespunzător studiilor superioare, salariile acestora urmând să fie majorate cu 13-14%, iar efortul bugetar va fi de 80 de milioane de lei.

309 afișări
Imaginea articolului Educatorii şi învăţătorii cu studii superioare vor avea salarii mai mari

Educatorii şi învăţătorii cu studii superioare vor avea salarii mai mari (Imagine: Elvira Gheorghiţă/Mediafax Foto)

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Cătălin Baba, a declarat, marţi, la finalul Comisiei de dialog social, că a fost aprobat un ordin privind specializările universitare, care conferă dreptul absolvenţilor de licee pedagogice să ocupe funcţii didactice de profesori în învăţământul primar şi şcolar.

Baba spune că de acest ordin vor beneficia 30.000 de educatori şi învăţători de la 1 ianuarie, iar efortul bugetar este de 80 de milioane de lei.

În opinia sindicaliştilor, acest ordin este "singurul succes" obţinut în urma discuţiilor de marţi. Reprezentanţii cadrelor didactice sunt dezamăgiţi de faptul că nu au primit niciun răspuns în legătură cu OUG 114 privind disponibilizările şi nici cu privire la modificările aduse la Legea educaţiei.

Potrivit secretarului general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Liviu Pop, Legea educaţiei va intra în dezbatere publică săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare după şedinţa de Guvern, urmând să fie discutată în Parlament la 3 martie.

Ministerul Educaţiei nu a dat sindicaliştilor o dată exactă privind dezbaterea în Parlament a Legii educaţiei, spunând doar că aceasta va fi "în cel mai scurt timp". Ministrul Educaţiei va merge la Guvern cu o primă formă a acestei legi şi, dacă aceasta va fi aprobată, va fi pusă în dezbatere publică. Sindicaliştii cred că se va merge pe soluţiile Comisiei prezidenţiale.

Preşedintele Federaţiei "Alma Mater", Anton Hadăr, a precizat că secretarul de stat Cătălin Baba a comunicat sindicaliştilor că există voinţă politică să se dea cel de-al 13-lea salariu, dar nu a precizat o dată exactă pentru aceasta. În privinţa sporului de doctorat, Hadăr a spus că reprezentanţii ministerului sunt reticenţi şi că eliminarea acestuia va duce la distrugerea şcolilor de doctorat din România.

Secretarul de stat Cătălin Baba a arătat că pentru cei care fac o carieră didactică, sporul de doctorat este cuprins în salarizarea de bază, conform Legii unice.

Preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor, a cerut reprezentanţilor Ministerului Educaţiei să elimine discriminările salariale în privinţa institutorilor care pierd 400 de lei la salariu prin eliminarea unor drepturi. Ministerul nu a dat un răspuns clar cu privire la această problemă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici