Efectele negative ale 5G asupra aviaţiei. Companiile Boeing şi Airbus avertizează SUA cu privire la influenţa tehnologiei

Şefii celor mai mari doi producători de avioane din lume au cerut guvernului american să amâne lansarea noilor servicii de telefonie 5G, conform BBC.

19898 afișări
Imaginea articolului Efectele negative ale 5G asupra aviaţiei. Companiile Boeing şi Airbus avertizează SUA cu privire la influenţa tehnologiei

Efectele negative ale 5G asupra aviaţiei. Companiile Boeing şi Airbus avertizează SUA cu privire la influenţa tehnologiei

Într-o scrisoare, directorii executivi de la Boeing şi Airbus au avertizat că tehnologia ar putea avea „un impact negativ enorm asupra industriei aviatice”.

Anterior au fost exprimate îngrijorări cu privire la faptul că spectrul C-Band 5G wireless ar putea interfera cu sistemele electronice ale aeronavelor.

Giganţii americani din domeniul telecomunicaţiilor AT&T şi Verizon urmează să implementeze serviciile 5G din 5 ianuarie.

"Interferenţele 5G ar putea afecta negativ capacitatea aeronavelor de a opera în condiţii de siguranţă", au declarat şefii Boeing şi Airbus Americas, Dave Calhoun şi Jeffrey Knittel, într-o scrisoare comună adresată secretarului american al transporturilor, Pete Buttigieg.

Scrisoarea a citat cercetări ale grupului comercial Airlines for America, care a constatat că, dacă normele 5G ale Administraţiei Federale a Aviaţiei (FAA) ar fi fost în vigoare în 2019, aproximativ 345.000 de zboruri de pasageri şi 5.400 de zboruri cargo s-ar fi confruntat cu întârzieri, devieri sau anulări.

Industria aviatică şi FAA şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la potenţialele interferenţe ale 5G cu echipamentele sensibile ale aeronavelor, cum ar fi altimetrele radio.

"Airbus şi Boeing au lucrat cu alte părţi interesate din industria aviatică din SUA pentru a înţelege potenţialele interferenţe 5G cu altimetrele radio", a declarat Airbus într-un comunicat. "O propunere menită să atenueze riscurile potenţiale a fost înaintată spre examinare Departamentului de Transport al SUA".

În această lună, FAA a emis directive de navigabilitate avertizând că interferenţele 5G ar putea duce la devierea zborurilor, afirmând că va furniza mai multe informaţii înainte de 5 ianuarie.

În noiembrie, AT&T şi Verizon au amânat cu o lună lansarea comercială a serviciilor wireless în banda C, până la 5 ianuarie, şi au adoptat măsuri de precauţie pentru a limita interferenţele.

Grupurile din industria aviatică au declarat că măsurile nu au mers suficient de departe, Boeing şi Airbus afirmând că au făcut o contrapropunere care ar limita transmisiunile celulare în jurul aeroporturilor şi în alte zone critice.

Grupul american al industriei wireless CTIA a declarat că 5G este sigur şi a acuzat industria aviatică de alarmism şi de denaturarea faptelor. "O întârziere va cauza un rău real. Amânarea implementării cu un an ar sustrage 50 de miliarde de dolari din creşterea economică, chiar în momentul în care naţiunea noastră se recuperează şi se reconstruieşte în urma pandemiei", a declarat Meredith Attwell Baker, director executiv al CTIA, într-o postare pe blog luna trecută.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici