Elena Udrea, despre sesizarea pe care ÎCCJ vrea să o trimită Curţii de Justiţie Europene: Ţinta e de a nu respecta deciziile CCR. Instanţa supremă se foloseşte de dosarul Gala Bute

Elena Udrea a reacţionat la intenţia ÎCCJ de a transmite trei întrebări Curţii de Justiţie Europene privind respectarea unei decizii CCR când sunt afectate interese financiare europene, subliniind că sesizarea nu are legătură cu dosarul Gala Bute, deoarece ţinta este nerespectarea hotărârilor CCR.

1048 afișări
Imaginea articolului Elena Udrea, despre sesizarea pe care ÎCCJ vrea să o trimită Curţii de Justiţie Europene: Ţinta e de a nu respecta deciziile CCR. Instanţa supremă se foloseşte de dosarul Gala Bute

Elena Udrea, despre sesizarea pe care ÎCCJ vrea să o trimită Curţii de Justiţie Europene: Ţinta e de a nu respecta deciziile CCR

„Nu vă lăsăţi păcăliţi! Sesizarea pe care ICCJ vrea să o trimită Curţii Europene de Justiţie, în dosarul Gala Bute, are legătură mai puţin cu mine decât cu dorinţa de a găsi ac de cojocul Curţii Constituţionale. Ţintă, fără niciun dubiu este dorinţa ICCJ de a nu respecta deciziile CCR!!! Atât a celei privind ilegală compunere a completelor de 5 de la instanţa supremă dată în noiembrie anul trecut, cât şi posibilă decizie referitoare la altă ilegalitate în funcţionarea Înaltei Curti, determinată de lipsa completelor specializate pentru fapte de corupţie, sesizată Curţii Constituţionale de către Iordache zilele trecute”, a scris fostul ministru pe Facebook.

Potrivit Elenei Udrea, instanţa supremă se foloseşte de dosarul Gala Bute pentru a transmite sesizarea CJUE sub pretextul că în cauză este vorba şi de fraude cu fonduri europene.

„Este o minciună! Nu am fost condamnată pentru fapte referitoare la fondurile europene. Am fost ACHITATĂ ATÂT ÎN FOND CÂT ŞI ÎN APEL pentru această acuzaţie, altfel absurdă şi în conţinutul ei, dar şi pentru că situaţia invocată de procurori se întâmplase oricum când eu nu mai eram ministru. Deci, oricât şi-a dorit gaşca de infractori Coldea, Kovesi şi compania să fiu condamnată şi pentru asta, nu s-a putut. Vă scutesc de alte amănunte, altceva e important acum.
Pe logică invocată de judecătorii care au venit cu ideea sesizării CJUE, ar trebui să îşi dorească rejudecarea dosarului, că poate am fost achitată ilegal şi uite cum ar avea ei ocazia să apere banii europeni, prin anularea deciziei de achitare!
Deci, ICCJ vrea să trimită trei întrebări către CJUE, care pot fi rezumate la “ este adevărat că putem să nu respectăm deciziile CCR?”, a mai spus Udrea.

Precizările vin după ce Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat că se va pronunţa asupra transmiterii Curţii de Justiţie Europene a trei întrebări care vizează posibilitatea unei instanţe de a nu aplica o decizie a CCR atunci când sunt afectate interesele financiare ale Europei.

Completul care judecă dosarul Elenei Udrea se va pronunţa asupra acestei chestiuni, în contextul în care avocaţii fostului ministru au depus o cerere de anulare a condamnării de 6 ani de închisoare cu executare în dosarul Gala Bute, deoarece ar fi fost judecată de un complet nelegal constituit. Decizia va fi luată pe 22 aprilie.

Cele trei întrebări sunt:

- Articolul 19 alin. 1 din TUE, articolul 325 alineatul (1) TFUE, articolul 1, alineatul 1, literele a) si b) si articolul 2, alineatul 1 din Convenşia elaborata in temeiul articolului K3 din Tratatul privind Uniunea Europeana, privind protejarea intereselor financiare ale Comunitatilor Europene si principiul securităţii juridice trebuie interpretate in sensul ca se opun adoptarii unei decizii de catre un organ exterior puterii judecatoresti, Curtea Constitutionala a Romaniei, care sa aprecieze asupra legalitatii compunerii unor complete de judecată cu consecinta crearii premiselor necesare admiterii unor cai extraordinare de atac impotriva hotararilor judecatoresti definitive pronunţate intr-un interval de timp?

- Articolul 47, alineatul 2 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene trebuie interpretat în sensul ca se opune constatarii de catre un organ exterior puterii judecatoresti a caracterului lipsit de independenta si impartialitate al unui complet din care face parte un judecator avand functie de conducere şi care nu a fost desemnat aleatoriu, ci in baza unei reguli transparente, cunoscute si necontestate de parti, regula aplicabila in toate cauzele completului respectiv, hotararea adoptata fiind obligatorie potrivit dreptului intern?

- Aplicarea prioritara a dreptului Uniunii trebuie interpretata in sensul ca permite instantei nationale sa inlature aplicarea unei decizii a instantei de contencios constitutional, pronuntata intr-o sesizare vizand un conflict constitutional, obligatorie in dreptul national?

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici