Eleva violată de cei şapte tineri din Vaslui nu a promovat bacalaureatul, obţinând media 3,26

Eleva violată în noiembrie 2014 de şapte tineri din localitatea vasluiană Văleni nu a reuşit să promoveze examenul de bacalaureat din sesiunea de toamnă, după ce a obţinut media generală 3,26, cea mai mare notă primită fiind 5.00, la Limba şi literatura română.

2553 afișări
Imaginea articolului Eleva violată de cei şapte tineri din Vaslui nu a promovat bacalaureatul, obţinând media 3,26

Eleva violată de cei şapte tineri din Vaslui nu a promovat bacalaureatul, obţinând media 3,26 (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Potrivit rezultatelor publicate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui, eleva din localitatea Muntenii de Sus, care, în toamna anului trecut, a fost victima unui viol în grup, a obţinut media generală 3,26 la sesiunea din toamnă a examenului de bacalaureat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cu notele 5.00 la Limba şi literatura română, 3.00 la Geografie şi 1,80 la Matematică, tânăra a fost declarată respinsă de către comisia de examen, în condiţiile în care media de absolvire a bacalaureatului este 6.00, iar nota minimă ce trebuie obţinută la fiecare disciplină în parte este 5.00.

Absolventă în acest an a Liceului Tehnologic "Ion Mincu” Vaslui, eleva violată de cei şapte tineri din Văleni nu s-a putut înscrie la prima sesiune a bacalaureatului întrucât a rămas corigentă la disciplinele Română şi Matematică.

După ce a reuşit să treacă cele două corigenţe, tânăra s-a înscris la sesiunea din toamnă a bacalaureatului, la recomandarea psihologilor Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Vaslui, care au consiliat-o în această perioadă, tocmai pentru a trece peste trauma suferită.

Cei şapte tineri acuzaţi că au violat o fată de 18 ani au fost condamnaţi, în 17 august, de Judecătoria Vaslui, la pedepse cuprinse între cinci ani şi opt luni şi opt ani şi patru luni de închisoare, precum şi la plata unor daune morale de 50.000 de lei către tânără, decizia instanţei nefiind definitivă şi fiind ulterior contestată de către procurori.

Cea mai mare pedeapsă a primit-o Ovidiu Silviu Burada, cel care a racolat-o pe fata de 18 ani din staţia de autobuz din municipiul Vaslui. El a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru viol în formă agravantă şi patru ani pentru lipsire de libertate în mod ilegal, astfel că va executa pedeapsa cea mai grea, de şapte ani, cu un spor de un an şi patru luni, rezultând opt ani şi patru luni de închisoare.

Paul Andrei Burlacu, Silviu Avădanei şi Petrică Ionuţ Bolboceanu au fost condamnaţi la şase ani de închisoare pentru viol în formă agravantă şi trei ani pentru lipsire de libertate în mod ilegal, astfel că se aplică pedeapsa cea mai grea, de şase ani, cu un spor de un an, astfel că vor avea de executat şapte ani de închisoare.

Ionuţ Boicu, Alin Rotaru şi Ioan Surleac, care au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, au primit cele mai mici pedepse, adică cinci ani de închisoare pentru viol în formă agravantă şi doi ani pentru lipsire de libertate, rezultând o pedeapsă de cinci ani şi opt luni de închisoare.

De asemenea, instanţa vasluiană a emis mandate de arestare preventivă pe numele celor şapte, în prezent aceştia fiind încarceraţi la Penitenciarul Vaslui.

Sentinţa în cazul celor şapte tineri a fost contestată de către avocatul fetei de 18 ani, în 19 august. Atunci, avocatul Mioara Donosă spunea că a recurs la calea de atac a sentinţei întrucât aceasta este considerată prea mică de către clienta sa, având în vedere suferinţa prin care a trecut.

Cei şapte tineri au fost judecaţi sub control judiciar, fiind acuzaţi că au sechestrat şi violat, timp de mai multe ore, în noiembrie 2014, o fată de 18 ani, care ulterior a fost transportată la spital. Potrivit cercetărilor făcute de către anchetatori, adolescenta a fost abuzată sexual în două rânduri, în aceeaşi seară, de către cei şapte tineri.

Reţinuţi iniţial de către poliţişti, cei şapte tineri au fost arestaţi preventiv de Judecătoria Vaslui la trei zile după viol. La începutul lunii aprilie, aceeaşi instanţă a decis eliberarea, pe rând, din arest a celor şapte vasluieni acuzaţi de viol, fiind plasaţi în arest la domiciliu. În 19 iunie, Judecătoria Vaslui a înlocuit măsura arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar în cazul celor şapte. Prin acea decizie, instanţa i-a obligat pe aceştia să se prezinte la IPJ Vaslui în zilele stabilite prin programul de supraveghere.

În 23 iunie, în urma unei sesizări făcute de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID), CSM a sesizat Inspecţia Judiciară să facă verificări privind eliberarea din arest a celor şapte tineri.

PIICJ a dispus, în 25 iunie, efectuarea unor verificări cu privire la modalitatea în care procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui şi Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui au asigurat reprezentarea Ministerului Public în dosarul în care cei şapte tineri sunt judecaţi pentru viol în formă agravantă şi lipsire de libertate în mod ilegal, cauză aflată pe rolul Judecătoriei Vaslui. Verificările au fost iniţiate în urma eliberării din arest a inculpaţilor.

PICCJ a trimis Inspecţiei Judiciare, în 27 iulie, raportul privind verificările în cazul fetei din judeţul Vaslui violate de şapte tineri, pentru a fi avut în vedere la cercetarea disciplinară a magistraţilor, dispusă de inspectorii judiciari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici