Elevii au laptopuri, table inteligente şi laborator VR în prima şcoală smart dintr-un sat românesc | FOTO

  • Clase cu table inteligente şi interactive, softuri educaţionale, un laborator de Realitate Virtuală, iar fiecare elev din clasele V-VIII are laptop.
  • Se întâmplă în prima şcoală smart, deschisă în mediul rural, în comuna Ciugud, judeţul Alba.
  • Investiţia în şcoala smart a costat aproximativ un milion de euro.
1429 afișări
Imaginea articolului Elevii au laptopuri, table inteligente şi laborator VR în prima şcoală smart dintr-un sat românesc | FOTO

Elevii au laptopuri, table inteligente şi laborator VR în prima şcoală smart dintr-un sat românesc

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Ciugud, Dan Lungu, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că sistemul inteligent cu care este dotată şcoala permite reducerea costurilor cu energia electrică şi gaz.

„Şcoala gimnazială din Ciugud este prima şcoală smart din mediul rural din România, după ce am implementat soluţii smart, de la iluminat şi climatizare, până la softuri educaţionale şi mod de predare. Clădirea şcolii poate fi controlată de la distanţă printr-un sistem inteligent care învaţă continuu şi se updatează, care ajută la reducerea costurilor, optimizând consumul de energie electrică şi de gaz. Senzorii sunt montaţi în toată şcoala – de prezenţă, de luminozitate, de măsurare a cantităţii de CO2, aceştia din urmă anunţând când este nevoie de aerisire. De asemenea, sunt amplasaţi senzori care măsoară presiunea atmosferică şi punctul de rouă, nivelul de umiditate din aer, pentru a preveni instalarea mucegaiului. Iluminatul se opreşte automat la sfârşitul orelor de curs, iar temperatura în şcoală se poate regla din aplicaţie, în funcţie de vreme”, a spus Lungu.

Sistemul de încălzire porneşte cu o jumătate de oră înaintea începerii cursurilor, iar sistemul de iluminat este reglat pentru a rămâne constant pe durata întregii zile şi a nu deranja ochii copiilor.

Pe partea de educaţie, şcoala smart din Ciugud dispune de table inteligente şi interactive în fiecare clasă, fiecare elev din clasele V-VIII având la dispoziţie un mic laptop, care lucrează în cloud, dedicat pentru educaţie, fiind interzis accesul cu telefoanele mobile.

„Am încercat să facem o şcoală prietenoasă cu elevii, folosind noile tehnologii în beneficiul lor. Şcoala are WIFI, fiecare copil are un cont în cloud în care pot să îşi încarce diferite cărţi electronice, teme. Profesorii scriu pe tabla inteligentă din clase, salvează ce au scris, iar la sfârşitul orelor transmit documentul PDF fiecărui copil. Contul primit este pentru toată viaţa, iar peste 50 de ani, să spunem, poate intra să vadă ce a învăţat când a fost elev la şcoala din Ciugud. Tablele inteligente au senzori iar copiii pot scrie inclusiv cu degetul”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Ciugud.

Şcoala este dotată şi cu laborator de Realitate Virtuală, primul de acest fel dintr-o şcoală publică din România, în care predarea se face cu ajutorul ochelarilor VR şi a unei platforme educaţionale cu zeci de mii de aplicaţii, de la anatomie, fizică, chimie, geografie, biologie.

„La limba franceză, de exemplu, profesoara le-a vorbit elevilor despre Paris şi le-a promis că, dacă sunt cuminţi, la sfârşitul orei vor merge, împreună, în capitala Franţei, într-o călătorie virtuală cu ajutorul ochelarilor VR, o plimbare pe Sena. Profesorul poate controla ceea ce văd elevii de pe laptop. Mai avem şi aplicaţii de Realitate Augmentată, care includ un cub special, iar elevii se pot uita cu ochelarii VR într-o carte de anatomie la o inimă, de exemplu, iar la un moment dat, scanează acel cub pe care îl ţin în mână care se transformă în inimă. O pot întoarce să vadă cum arată o inimă şi cum funcţionează”, a precizat Dan Lungu.

Şcoala mai dispune de pachete de softuri educaţionale pe partea de predare care îi poate transpune pe elevi, prin intermediul unor aplicaţii, în Londra anului 1900 sau le poate arăta cum funcţionează fluxul de sânge în corpul uman, la ora de anatomie.

Investiţia în şcoala smart a costat aproximativ un milion de euro, suma fiind asigurată din fonduri guvernamentale, europene, locale şi private.

De asemenea, elevii şcolii din Ciugud pot face ore online, mai ales în perioada care urmează, de suspendare a cursurilor, iar profesorii le vor putea face predarea lecţiei într-o prezentare PowerPoint într-o platformă educaţională iar copilul va intra şi o va descărca, primind şi teme pentru acasă, individual sau de grup. Sistemul permite şi predarea în sistem video conferinţă, la care participă toţi elevii, sau doar electronic, prin intermediul laptopurilor.

„Cadrele didactice de la şcoala noastră îşi propun să rămână în contact cu copiii în această perioadă, să le dea teme, să facă lecţii interactive, pentru a nu rămâne în umră cu materiile”, a mai spus Lungu.

La şcoala gimnazială din Ciugud învaţă peste 130 de elevi, fiind întregistrate cazuri de copii din comună care s-au întors după ce s-au mutat în unităţi de învăţământ din Alba Iulia, dar şi de elevi din Alba Iulia care au dorit să înveţe în şcoala smart de la ţară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
smart,
şcoală,
ciugud

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici